close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Program MOL pentru sanatatea copiilor



| Organizator:
    Fundatia Pentru Comunitate
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    In pofida necesitatilor reale ale comunitatilor, proiectele destinate imbunatatirii sanatatii mentale si terapiile complementare sunt reduse ca numar, aceasta arie medicala avand inca prioritate redusa fata de medicina traditionala. Exista insa nevoi accentuate de a ajuta copii cu dizabilitati sau boli cronice.
Conform datelor furnizate de Directia Generala pentru Protectia Persoanelor cu Handicap, numarul copiilor inregistrati cu dizabilitati a crescut de la 59.247 in decembrie 2008, la 60.353 la 31 martie 2012.
In aceste cazuri se poate manifesta fenomenul de izolare si din acest motiv este important ca acesti copii sa participe la activitati prin care perceptia “minusurilor” pe care le au fata de copiii perceputi normali sa fie acceptate, iar ei sa poata sa se integreze, sa se accepte si sa vada valoarea si posibilitatile lor reale.


| Scopul programului
    Finantarea unor proiecte de terapie emotionala si prin arta, avand ca scop reabilitarea psiho-sociala a copiilor cu deficiente, afectiuni cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave.
Proiectele acopera o gama larga de interventii, beneficiarii fiind copii cu diabet, copii cu dizabilitati psihice sau neuromotorii complexe, dar si copii din institutii de plasament. Domeniile in care deruleaza proiectele sa fie cuprinzatoare: hipo-terapia, terapia prin arta, atelierele de teatru, terapia asistata de animale, fototerapia, recreerea terapeutica etc.


Program MOL pentru sanatatea copiilor Program MOL pentru sanatatea copiilor Program MOL pentru sanatatea copiilor

| Aria geografica
    Aiud, Arad, Bacau, Barlad, Bistrita, Bucuresti, Buzias, Brasov, Cluj, Craiova, Gheorgheni, Iasi, Iernut, Miercurea Ciuc, Oradea, Pascani, Ploiesti, Reghin, Sanmartin, Simeria, Suceava, Targu Mures, Targu Secuiesc, Timisoara, Vaslui / Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Covasna, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Mures, Prahova, Suceava, Timis, Vaslui

| Rezumat
    In Romania proiectele destinate imbunatatirii sanatatii mentale sunt reduse ca numar, aceasta arie medicala avand prioritate redusa fata de medicina traditionala.
Din partea micro-comunitatilor, care se confrunta cu probleme de acest gen, se manifesta nevoie reala de a ajuta copii cu dizabilitati sau boli cronice.
Obiective vizate: finantarea unor proiecte de terapie emotionala si prin arta, avand ca scop reabilitarea psiho-sociala a copiilor cu deficiente, afectiuni cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave.
Pe parcursul implementarii acestui program am obtinut rezultate atat prin proiectele finantate, cat si prin contributia la conturarea identitatii ONG-urilor respective si a voluntarilor sau celor implicati in aceste activitati. Prin continuitatea programului am reusit sa stimulam ONG-urile din domeniu sa pregateasca proiecte din ce in ce mai eficiente. Consideram acest aspect ca fiind un alt element distinctiv al programului: prin asigurarea fondurilor necesare implementarii proiectelor ce vizeaza imbunatatirea sanatatii mentale am ajutat la initierea acestor tipuri de proiecte, la o munca de cercetare din partea specialistilor, de invatare a tehnicilor specifice terapiilor prin arta, celor asistate de animale, a terapiilor prin muzica. Consideram ca prin acest sprijin financiar am ajutat la elaborarea si implementarea unor terapii complementare care nu ar fi existat fara acest program si, intr-un orizont mai larg, sprijinim nu doar proiectele individuale ci si imbunatatirea perceptiei asupra sanatatii mentale si dezvoltarea acestui domeniu stiintific.


| Date beneficiari
    Copii cu deficiente sau cu afectiuni cronice, copii in curs de recuperare dupa afectiuni grave sau cu afectiuni grave permanentizate (de ex. tumori, afectiuni psihiatrice, ale sistemului limfatic, endocrin, ale aparatului respirator, digestiv, motor si altele).
Programul a sustinut, in primele trei editii (2009-2011), 53 de proiecte, beneficiarii fiind peste 5.600 de copii si tineri.
Prin editia 2012 a programului sunt finantate 19 proiecte care se vor derula in perioada decembrie 2012 - octombrie 2013 pentru sprijinirea a peste 1.000 de copii cu deficiente, afectiuni cronice sau in curs de recuperare dupa afectiuni grave.


| Rezultatele programului
    Programul a sustinut 72 de proiecte, cu o suma de aproximativ 275.000 de euro, beneficiarii fiind peste 6.000 de copii si tineri.
Violeta Stan (UMF Timisoara): programul, pe langa faptul ca a oferit resurse pentru a putea sa ne bucuram de o viata traita in diversitate, implica notiunea de spatiu public in care copiii cu dizabilitati devin vizibili, pot sa participe si sunt ajutati sa isi exprime emotiile si trairile prin arta. Atunci cand, prin stresul la care sunt supusi, adultii din preajma copiilor devin indisponibili fizic sau psihic, este important sa atragem atentia asupra problemelor de sanatate mentala si modalitatilor de interventie preventive. Am asistat in decursul acestor ani la ilustrarea modului in care copiii devin astfel actorii propriei dezvoltari, exerseaza noi capacitati si talente in compania unor specialisti in artterapie care abia acum se formeaza si la noi si isi cauta locul in dispozitive terapeutice. Dreptul la expresie astfel exercitat precoce de catre copilul aflat in circumstante adverse devine factor de normalizare si rezilienta si motiv de mandrie pentru comunitate, contribuind la conturarea identitatii ONG-urilor respective in parteneriat, la solidarizarea si constituirea de retele de interventie de suport si interes.
Mugur Ciumageanu: programul a aparut intr-un moment in care romanii s-au confruntat cu efectele dure ale recesiunii economice. Exista o nevoie structurala de micro-granturi pentru sectorul ONG, finantari care sa permita inceputul unor programe destinate copiilor suferinzi, iar programul raspunde exact acestei nevoi.


| Bugetul programului (in RON)
    1386000,00

| Parteneri
    Compania MOL Romania, Fundatia Pentru Comunitate

| Website-ul programului
    www.pentrucomunitate.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->