close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ingrijire de calitate pentru copii - servicii comunitare in sanatatea mintala



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Cifrele oficiale arata ca in Romania sunt mai putin de 200 de psihiatri de copii la nivel national; sunt 900 000 de copii cu risc/ diagnostic de tulburare de sanatate mintala; cele mai frecvente tulburari de sanatate mintala (anxietate, depresie, ADHD etc.) necesita interventie in context clinic, in scoala si in familie. Profesorii nu au informatii legate dezvoltare psihologica a copiilor, informatii de care au nevoie pentru a gestiona o clasa in care exista 2-3 copii cu probleme psihice. Medicii de familie si pediatri nu au competente de screening si identificare precoce in domeniul sanatatii mintale.
Aceste date au fost completate prin organizarea de focus grupuri cu reprezentantii categoriilor de profesionisti care vin in contact cu un copil la risc: profesori, consilieri, medici, asistenti sociali si psihologi, parinti.


| Scopul proiectului
    Proiectul a urmarit promovarea sanatatii mentale si imbunatatirea calitatii ingrijirii pentru copiii si adolescentii vulnerabili, prin:
1. Dezvoltarea de servicii psihosociale: evaluare clinica, psihiatrica si psihologica; consilire si psihoterapie individuala si de grup pentru copii si parinti; programe de dezvoltare de abilitati socio-emotionale pentru prescolari si scolari;
2. Dezvoltarea de competente prin oferirea de programe de training pentru profesionistii care furnizeaza serviciile psiho-sociale (medici, psihologi, psihoterapeuti).


Ingrijire de calitate pentru copii - servicii comunitare in sanatatea mintala Ingrijire de calitate pentru copii - servicii comunitare in sanatatea mintala Ingrijire de calitate pentru copii - servicii comunitare in sanatatea mintala

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    In Romania sunt aproximativ patru milioane de copii, din care, conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, 20% (aproximativ 900 000 de copii) prezinta risc de a dezvolta o problema de sanatate mintala.
Ingrijirile de sanatate mintala pentru copii si adolescenti in Romania se concentreaza in spitalele de psihiatrie si sunt subordonate unui model biologizant. In opinia publica persista imaginea negativa a bolii psihice, a purtatorilor acestor boli, a spatiilor de ingrijire si chiar a celor ce o ingrijesc.
Datorita stigmei asociate cu sanatatea mintala, chiar si serviciile insuficiente si slab dezvoltate raman neaccesate. In acest context, Organizatia Salvati Copiii Romania, a initiat un proiect care a urmarit promovarea sanatatii mentale si imbunatatirea calitatii ingrijirii pentru copii si adolescenti. Principale rezultate ale proiectului au fost:
– Inaugurarea unui Centru de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii;
– Dezvoltarea de servicii psihosociale oferite gratuit intr-un mediu prietenos, accesibil, nestigmatizant.
– Realizarea primului studiu calitativ privind situatia serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din Romania;
– Dezvoltarea de competente de evaluare si interventie pentru 450 de profesionisti;
– 750 de copii si 120 de parinti integrati in procese de consiliere si terapie;
– 200 de copii din invatamantul primar integrati in program de preventie a comportamentelor agresive ;
– Realizarea unui spot TV care creste nivelul de constientizare cu privire la abuzul fizic si emotional savarsit in familie;


| Date beneficiari
    Toti beneficiarii au completat chestionare de evaluare a satisfactiei cu serviciul primit, astfel incat, recomandarile lor sa fie permanent avute in vedere in procesul de design de servciciu de sanatate mintala si de dezvoltare de noi programe de interventie targetate specific pe un anumit grup tina (ex. scolarii mici) si/sau pe o anumita patologie (ex. tulburarile de anxietate).

| Rezultatele proiectului
    Principale rezultate ale proiectului au fost:
1. Inaugurarea Centrului de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii (CEECC), cu servicii oferite de o echipa multidisciplinara: 2 medici psihiatri, 5 psihologi clinicieni, 1 asistenta medicala, 2 psihopedagogi, 1 asistent social, 1 logoped.
2. Dezvoltarea de servicii psihosociale oferite gratuit intr-un mediu prietenos, accesibil, nestigmatizant. Principalele servicii dezvoltate sunt: evaluare clinica, psihiatrica si psihologica; consielire si psihoterapie individuala si de grup pentru copii si parinti; programe educationale pentru parinti; programe de dezvoltare de abilitati socio-emotionale pentru prescolari si scolari.
3. Realizarea primei cercetari privind situatia serviciilor de sanatate mintala disponibile pentru copiii din Romania.
4. Dezvoltarea unui program de formare multi-modular (patru module) ce fundamenteaza construirea de competente de evaluare si interventie in cazul copiilor cu: tulburari de anxietate, depresie, ADHD si comportamente agresive;
5. 450 de profesionisti din sanatate, educatie si protectie sociala cu competente sporite de evaluare si interventie in cazul copiilor cu probleme de sanatate mintala;
6. Aproximativ 750 de copii si 120 de parinti integrati in procese complexe de consiliere si terapie individuala si de grup;
7. 200 de copii integrati in programul de preventie a comportamentelor agresive implementat in scoala, „Intalniri fara ghiozdan”;
8. Realizarea unui spot TV care creaste constientizarea cu privire la consecintele abuzului fizic si emotional asupra copilului.


| Bugetul proiectului (in RON)
    3360000

| Parteneri
    Salvati Copiii Norvegia, Innovation Norway, Banca Comerciala Romana

| Website-ul proiectului
    www.ceecc.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->