close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Dezvoltarea fundatiilor comunitare in Romania



| Organizator:
    Asociația Educație pentru Viața Reală
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Schimbarea modului de finantare a sectorului nonprofit a creat o nisa pentru institutii finantatoare locale, inovative, flexibile si pe termen lung. Numarul persoanelor interesate sa se implice in comunitate conform propriilor idei si puteri este in crestere; la fel si interesul companiilor de a sustine proiecte cu impact in comunitate. Desi interesul de implicare este mare in multe zone, realitatea implicarii este limitata pentru ca nu exista suficienti actori locali care sa aiba o capacitate de relationare constanta si implicare a potentialilor contribuitori, construind incredere prin procese transparente si comunicarea rezultatelor. Fundatiile comunitare raspund nevoilor locale mobilizand spiritul filantropic al comunitatilor urmarind sa creasca implicarea actorilor comunitari in dezvoltarea locala.

| Scopul programului
    In prima faza a programului: testarea interesului comunitatilor din Transilvania in a construi institutii filantropice si finantatoare locale, pe baza resurselor din comunitate.

In faza curenta: Facilitarea crearii de noi fundatii comunitare si cresterea capacitatii celor existente pentru a sprijini dezvoltarea pe termen lung a unui sector filantropic local activ si dinamic.

Obiective specifice: promovarea fundatiilor comunitare in noi comunitati; sprijinirea dezvoltarii a 4-6 noi fundatii comunitare pe baza interesului si resurselor locale; consolidarea celor 2 fundatii comunitare active.


Dezvoltarea fundatiilor comunitare in Romania Dezvoltarea fundatiilor comunitare in Romania Dezvoltarea fundatiilor comunitare in Romania

| Aria geografica
    Alba, Bucuresti, Cluj, Constanta, Covasna, Iasi, Mures, Odorheiu Secuiesc

| Rezumat
    
Fundatiile comunitare sunt organizatii finantatoare locale care dezvolta filantropia, initiativa si spiritul comunitar, oferind suport pentru domenii diverse: educatie, protectia mediului, cultura, dezvoltarea tinerilor.

Fondurile sunt create pe baza intereselor filantropice ale donatorilor si ajung inapoi comunitate sub forma de burse, finantari si sprijin direct catre organizatii nonprofit, grupuri de initiativa si persoane fizice.

In Romania, primele fundatii comunitare au fost infiintate acum patru ani la Cluj si la Odorheiu Secuiesc.

Programul a sustinut infiintarea de 4-6 noi astfel de de fundatii, incurajand grupurile de initiativa sa mobilizeze oameni si resurse financiare si sa puna bazele unei fundatii comunitare si a sustinut consolidarea fundatiilor active.

In anii 2010-2011, 4 noi fundatii comunitare s-au infiintat in Alba, Bucuresti, Covasna si Mures, 2 grupuri de initiativa au constitut fonduri comunitare locale in Constanta si Cristuru Secuiesc si un alt grup de initiativa a facut progrese in sensul infintarii unei fundatii comunitare in Iasi.

Peste 250 de initiative au fost finantate de catre fundatiile comunitare in anii 2010-2011, fiind acordati in comunitati peste 825.000 lei si mobilizati din surse private locale si nationale peste 1.300.000 lei.

Programul este condus de catre Asociatia pentru Relatii Comunitare, fiind realizat in cooperare cu Fundatia pentru Parteneriat si Fundatia PACT, cu sprijinul financiar al Fundatiei Mott, al Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe si al Romanian-American Foundation.


| Date beneficiari
    30-50 de persoane, voluntari, board si personal al celor 2 fundatii existente si a celor 7 grupuri noi de initiativa implicate in majoritatea fazelor programului.


| Rezultatele programului
    
Fundatiile comunitare din Cluj si Odorheiu Secuiesc au continuat sa se dezvolte, acoperind prind finantari domeniile educational, al implicarii tinerilor, al antreprenoriatului social si incluziunii sociale, al implicarii voluntarilor in renovarea spatiilor comunitare.

In 2010, au fost infiintate 2 fundatii comunitare in Alba si Covasna si a fost constituit un fond regional pentru Cristuru Secuiesc. Alte doua fundatii comunitare au fost infiintate in anul 2011, acoperind zona Bucuresti si Mures. Un grup de initiativa activ in Iasi a facut progrese in sensul constituirii fundatiei comunitare, iar unul din Constanta a pus bazele unui fond comunitar.

Fundatiile comunitare implicate in program au acordat in anul 2010 peste 100 de finantari si burse, iar in anul 2011 peste 150. Suma acordata ca finantari in comunitate de catre fundatiile comunitare in anul 2011 a fost de peste 550.000 lei, dubland rezultatele din in anul 2010 de 275.000 lei.

In 2010 au fost mobilizati peste 500.000 lei, iar in 2011 peste 800.000 lei surse private locale si nationale (companii si persoane fizice).

In perioada 2010-2011, peste 1000 de voluntari au fost implicati in initiativele fundatiilor, din care aproximativ 100 si-au asumat roluri cu responsabilitate crescuta, participand in comitete directoare, de finantare si atragere de fonduri.

Fundatiile si-au demonstrat capacitatea de inovare in sensul mobilizarii de resurse, mecanisme de tipul Swimathon-ul Fundatiei Comunitare Cluj si a Cardului Comunitar dezvoltat de Fundatia Comunitara Odorheiu Secuiesc fiind preluate si in alte comunitati.


| Bugetul programului (in RON)
    1690000

| Parteneri
    Asociatia pentru Relatii Comunitare, Fundatia pentru Parteneriat, Fundatia PACT, Fundatia C.S.Mott, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, Romanian-American Foundation.

| Website-ul programului
    www.fundatiicomunitare.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->