close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru



| Organizator:
    Fundatia de Sprijin Comunitar
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Exista diferente in ce privește accesul la servicii de sanatate pentru femeile din comunitatile rurale vulnerabile in Romania. Nici sprijinul psihologic pentru aceste femei nu exista desi infrunta situatii cu un profund impact emotional de la violenta domestica, la deprivare informationala. Acesti factori determina deseori declansarea depresiei care afecteaza nu doar mama ci si intreaga familie. Violenta domestica este o alta problema sociala grava peste 75% dintre situatiile de violenta in familie se intampla la domiciliul, iar femeile din rural depun mult mai putine sesizari. Depresia postnatala este o afectiune psihica ignorata, iar multe femei, cat si famiiliile lor nu sunt constiente ca exista. Aceste realitati sunt agravate de accesul scazut al femeilor din rural la servicii care le-ar oferi educatie, sprijin, consiliere.

| Scopul proiectului
    Prin proiectul de fata am dorit sa oferim unui numar de 250 de femei provenind din 4 comunitati rurale (Stanisesti, Motoseni, Dealu Morii, Podu Turcului) si orasul Bacau activitati de informare, educatie, consiliere si acces la servicii medicale, sociale si psihologice menite sa le ajute sa-si imbunatateasca standardul de viata, si, in acelasi timp, experienta lor sa devina inspiratie pentru realizarea unui spectacol de teatru de constientizare nationala a riscurilor asociate depresiei postpartum cu consecinte asupra educatiei copiilor, relatiilor de cuplu, calitatii vietii in ansamblul ei.

Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru Femeie. C.L.A.R. Sat. Teatru

| Aria geografica
    judetul Bacau, comunele Stănișești - inclusiv satul Slobozia- Noua-, Motoseni, Dealu Morii, Podu Turcului si orasul Bacau

| Rezumat
    Una din zece femei nu are acces la servicii de asistenta medicala materna in primele luni de sarcina, iar in 2016, mortalitatea neonatala a fost de 3,8 decese la mie si cea materna de 8,4 la 100.000 de nasteri. In egala masura, sprijinul psihologic pentru femeile din zone rurale defavorizate nu exista desi infrunta situatii cu un profund impact emotional de la violenta domestica, hartuire sexuala la lipsurile materiale ale familiei si deprivare informationala si culturala. Toti acesti factori determina deseori declansarea depreseiei care nediagnosticata si tratata corespunzator afecteaza nu doar mama ci si intreaga familie.
Proiectul propus raspunde nevoii de imbunatatire a statutului femeilor de orice varsta din paturile sociale marginalizate si aflate la risc, in special cele din zonele rurale unde mentalitatile traditionale, lipsa de educatie si reticenta la schimbare fac ca acestea sa fie private de drepturi fundamentale si de sansa de a avea o viata decenta, de a-si construi un viitor bazat pe vise si aspiratii personale si mai putin pe cutume traditionale si obligatii sociale. Proiectul a presupus o ampla campanie educativa si de facilitare a accesului a 250 de femei din cateva zone rurale sarace ale judetului Bacau la servicii si activitati medicale si psiho-sociale, menite sa le sporeasca gradul de integrare si participare la viata sociala, accesarea drepturilor fundamentale la securitate, informare, educatie, sanatate, cariera, in masura egala cu barbatii si alte femei. Proiectul a reusit sa produca si schimbari importante la nivelul mentalitatilor, imbunatatirea imaginii de sine, stimularea implicarii lor in activitati care sa le ajute sa-si construiasca oportunitati de dezvoltare personala si a carierei si armonizarea acestora cu viata de familie.


| Date beneficiari
    Beneficiarii au fost 210 de femei din patru comunitati rurale marcate de saracie si lipsa oportunitatilor de dezvoltare precum si a unei infrastructuri de servicii de baza si 40 de tinere eleve-bursiere provenind din satele sarace ale judetului Bacau care se confrunta, pe langa lipsa posibilitatilor materiale si cu probleme de adaptare sociala si scolara, probleme de comunicare si integrare in grupurile de tineri, lipsa unor elemente de baza de educatie sexuala, dezorientare privind viata personala etc.

| Date beneficiari
    familiile acestor femei (aproximativ 1000 de persoane); circa 600 de spectatori, femei si barbati care au asistat la spectacolele prezentate

| Activitati
    O echipa mobila de specialisti (ginecolog, psiholog, asistent medical) a livrat in satele vizate sesiuni de educatie pentru sanatate, dezvoltare personala si viata sociala activa. Echipa a conceput si brosuri continand informatii utile pentru o viata sanatoasa. In urma intalnirilor cu medicul femeile cu probleme de sanatate, ca si gravidele, au fost orientate catre Spitalul Judetean Bacau pentru investigatii si rezolvarea acestora.
Sesiuni de discutii si consiliere oferite de psiholog si asistent social pe teme specifice femeilor din fiecare comunitate, vizand identificarea si rezolvarea problemelor individuale sau de grup, dezvoltarea increderii acestora, dezvoltarea unor relatii armonioase in familie etc. S-a folosit metoda psiho-educationala C.L.A.R. – metoda inovativa de schimbare comportamentala conceputa de prof. dr. Alina Caprioara.
Constituirea unor grupuri de suport pe langa fiecare centru de zi Clubul cu Lipici deschis de FSC in comunitatile mentionate. Aici femeile au continuat si dezvoltat activitatile din proiect, intalnindu-se pentru a discuta probleme personale si de familie, pentru a-si oferi sprijin reciproc, se implica in activitatile derulate de copiii lor etc. Crearea unui spectacol de teatru pe baza marturiilor preluate de psiholog in urma sedintelor de consiliere psihologica. Piesa a fost conceputa, regizata si pusa in scena de echipa Asociației Cultura’n Sura, iar prezentarea spectacolului s-a facut pe plan național, in Bacau, Iasi, Bucuresti, Cluj.


| Rezultatele proiectului
    Beneficiarele proiectului provin din comunitati sarace si sunt private de accesul la informatie, servicii medicale sau de alta natura, care sa le ofere acces la o viata mai buna si la dezvoltare personala. Comunitatile in care traiesc sunt tributare mentalitatilor traditionale conform carora locul femeii in comunitate si familie e redus la procreare, cresterea copiilor si indeplinirea sarcinilor gospodaresti. Prin acest proiect, cele 250 de beneficiare au avut acces, in premiera, chiar in propriile comunitati la educatie si consiliere oferite de specialisti intr-un mod atractiv si interactiv care le-au schimbat optica asupra propriei vietii si a statutului in comunitate. In plus proiectul a oferit si schimbari concrete in viata acetor femei prin acces la servicii medicale specializate si crearea unor grupuri de suport in situatii de criza.
Participarea la realizarea unui produs artistic ce a fost pus in scena de un regizor profesionist, impreuna cu actorii ce au interpretat marturiile lor pe scenele unor teatre din tara. Acest lucru le-a crescut stima de sine si a avut un impact emotional imens asupra publicului. Au oferit publicului spectator din marile orase o mostra a realitatilor dure cu care se confrunta femeile si mamele in satele romanesti. In acelasi timp implicarea intr-un act dramatic le-a modificat perspectiva asupra vietii, asupra viitorului si le-a ajutat sa initieze schimbari importante referitoare la viata intima, de familie, implicarea sociala etc. Aceasta a insemnat un mare plus atat pentru ele si familiile lor cat si pentru restul comunitatii.


| Bugetul
    158540

| Parteneri
    Asociația Mutatis Mutandis, Asociația Cultura’n Șura (Bucuresti) si Spitalul Județean de Urgență Bacău

| Website proiect
    https://fsc.ro/programe/femeie-clar-sat-teatru/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->