close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Rechizite pentru Viitor



| Organizator:
    Asociația Îngeri pentru suflete
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Pe parcursul anilor de voluntariat, înainte de a înființa asociația, am întâlnit un număr îngrijorător de copii care nu mergeau la școală deoarece nu aveau cu ce ajunge acolo, nu aveau încălțări potrivite și nici rechizite cu ajutorul cărora să participe la ore.

Atunci când principala grijă a părinților este să pună ceva pe masă în fiecare zi, este evident că educația și școlarizarea copiilor sunt doar un vis pe care poate nici părinții lor nu l-au atins. Toate aceste dificultăți materiale limitează posibilitatea copiilor de a învăța să scrie, să citească și să calculeze.

Unul dintre cele mai bune cadouri pentru un copil este reprezentat de rechizite, deoarece ele sunt primul pas spre viitor și spre educația pe care o poate dobândi mergând la școală.

„Rechizite pentru Viitor” este despre șanse reale la un viitor prin educație.


| Scopul proiectului
    Scop: Prevenirea și combaterea abandonului școlar timpuriu. Ne dorim o generație nouă educată, școlarizată, capabilă să se integreze social și pe piața muncii, respectiv să își gestioneze emoțiile.

Obiective:
1. Sprijinirea, anuală, a peste 5000 de copii aflați în risc de abandon școlar, din cel puțin 6 județe, oferind ghiozdane complet echipate înainte de începerea anului școlar;
2. Ne-am propus ca în 50 de școli din zonele defavorizate în care am ajuns, anual, rata de abandon școlar să ajungă sub 40%;
3. Project involvement: atragerea anuală a încă cel puțin 5 parteneri corporate.


Rechizite pentru Viitor Rechizite pentru Viitor Rechizite pentru Viitor

| Aria geografica
    Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Timiș, Cluj, Vaslui, Ilfov, Neamț, Suceava, Bistrița Năsăud, Sălaj, Caraș Severin

| Rezumat
    Trei ani la rând, începând cu 2020 și până în 2022, programul „Rechizite pentru viitor” a răspuns nevoii de a reduce și chiar stopa abandonul școlar în comunitățile defavorizate din 13 județe din țară.

Lipsurile materiale care împiedicau copiii să meargă la școală au fost adresate prin intermediul organizării de proiecte anuale, înainte de începerea anului școlar, prin intermediul cărora am distribuit rechizitele necesare fiecărui elev.

Am urmărit să echipăm aproximativ 5000 de ghiozdane anual, pentru elevi din 50 de școli din cel puțin 6 județe, atrăgând constant noi parteneri de fapte bune.

Ghiozdanele au fost echipate complet cu rechizite în urma activităților de promovare a campaniei atât online cât și offline, fiind susținuți de influenceri și persoane publice, dar și de companii care au dorit să contribuie la educația celor din mediile fără posibilități.

Poate cea mai mare realizare a acestui program a fost câștigarea concursului organizat de Profi în 2021, datorită căruia am reușit să oferim rechizite pentru peste 10.000 de copii în nevoie.

Totodată, în timpul pandemiei am facilitat accesul la școala online, distribuind 300 de tablete elevilor fără posibilități care optaseră pentru retragerea de la școală.

În urma eforturilor noastre și ale voluntarilor din întreaga țară, feedback-ul din teren a demonstrat o îmbunătățire a rezultatelor școlare printre beneficiari și o scădere a ratei de abandon școlar în comunitățile țintă.


| Date beneficiari direcţi
    Copiii din mediile defavorizate, de la grădiniță până la liceu, în număr de aproximativ 13.500. Copiii provin din familii numeroase, fără posibilități, în care doar unul dintre părinți lucrează, sau niciunul, din familii monoparentale sau din familii unde aparținătorul suferă de o boală deblitantă, preponderent din mediul rural.

| Activitati
    În cei 3 ani am desfășurat activitățile următoare:
Nu am demarat evenimente (fiind asociație mică, resursele le-am concentrat asupra beneficiarilor).
- Promovare sponsorizată prin Facebook, Instagram;
- Promovare organică: prin sustinebinele.ro, participare la concursuri;
- Campanii influenceri (Dorian Popa, Lucian Mîndruță, Alex Dima, etc.)
- Postări Social Media (1-2 postări zilnic);
- Publicare advertoriale în reviste;
- Apariții în emisiuni radio + TV (regionale și naționale).

Am respectat următoarele etape de implementare în fiecare an:
- Etapa 1: Iulie: demersuri organizatorice - am luat legătura cu școlile cu risc de abandon școlar pentru noul an, pentru a prioritiza nevoia; am mobilizat intern voluntarii și comunitățile;
- Etapa 2: August: lansare campanie, mobilizare sponsori și donatori prin postări zilnice;
- Etapa 3: Prima săptămână din septembrie: achiziționarea rechizitelor și verificarea pachetelor ajunse în depozit. Un ghiozdan a cuprins: 10-20 caiete română, 10-20 caiete matematică, vocabular, penar instrumente, creioane colorate, acuarele, caiete speciale, alimente;
- Etapa 4: Săptămâna a doua din septembrie: am distribuit rechizitele în școli.

Echipele de voluntari au fost împărțite pe zone, stabilind de comun acord locația, data și ora la care ghiozdanele să fie oferite beneficiarilor. Datorită celor 300 de voluntari veterani din toată țara, care aleg recurent să-și transforme casa în sediu de colectare, românii au putut aduce rechizite și acolo.


| Rezultatele proiectului
    În primele 3 ediții ale campaniei, am reușit să ajungem la peste 13.500 de copii.

2020 – În contextul pandemiei am reușit să distribuim 1.500 de ghiozdane cu rechizite. În plus, am distribuit tablete pentru 300 de copii defavorizați din județul Arad.
2021 – Am câștigat concursul organizat de Profi, iar cu cei peste 700.000 lei am ajuns la 10.000 de copii.
2022 – Am oferit 2.000 de ghiozdane.
De-a lungul implementării programului, beneficiarii din 13 județe și-au continuat studiile cu ajutorul rechizitelor primite în ghiozdane. Pe lângă susținerea palpabilă, le-am oferit beneficiarilor încredere și stimă de sine.

Lipsurile materiale sunt una dintre cauzele care limitează accesul la educație. 3 ani la rând, elevii au avut anual un ghiozdan nou și grija începutului de an școlar a dispărut.

Sentimentele de inferioritate și rușine au fost considerabil diminuate, copiii vizați situându-se, cel puțin din punctul de vedere al necesarului școlar, la un nivel decent față de colegii lor.

În timpul pandemiei am facilitat accesul la școala online prin distribuirea de 300 de tablete elevilor fără posibilități care optaseră pentru retragerea de la școală. Astfel, aceștia au continuat să asiste la ore alături de colegii lor și nu au fost marginalizați sau excluși din grup.

Conform feedback-ului din teren pentru cele 50 de școli vizate, rezultatele la învățătură s-au îmbunătățit și prezența la ore a crescut datorită rechizitelor primite.

Anual, am reînnoit colaborările cu partenerii locali și naționali și am atras cel puțin 5 noi sponsorizări în fiecare an.


| Bugetul
    1329568,65 LEI

| Parteneri
    Profi, International Alexander, Ro Credit IFN, Highplast SRL, Vio Trans Group, Grupul Digi, Kiki & Iri SRL, SC Marasped Intertrans SRL, G-trans Esperto SRL, Puka Transcom SRL, CMA Group, Fundația Alber, Affinity Transport Solutions, SC Royal Trans SRL, Efe Impex SRL

| Despre organizator
    Îngeri pentru Suflete a luat naștere din dorința de a ajuta copiii și persoanele în vârstă din comunitățile defavorizate ale României. Misiunea asociației este aceea de a combate abandonul școlar, de a susține copiii din medii rurale subdezvoltate și de a sprijini persoanele vârstnice. Asociația se implică în 13 județe ale țării, constant, cu peste 300 de voluntari, 5 proiecte permanente și aproximativ 60.000 de copii și vârstnici care au beneficiat de sprijin din partea organizației.

| Website proiect
    https://ingeripentrusuflete.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->