close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Kitul Cetateanului



| Organizator:
    Asociatia Grow Up Romania
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Am observat din discutii cu prieteni sau necunoscuti, ca cetatenii se plang de aceleasi probleme din spatiul public ca si noi, dar nu fac pasul urmator spre rezolvarea lor. Grow Up Romania incearca din 2016 sa gaseasca solutii pentru un numar de probleme si sa le propuna reprezentantilor administratiei publice, dar este nevoie de mult mai multi locuitori care sa sesizeze autoritatilor problemele si / sau sa propuna solutii. De aceea am analizat, intreband locuitori din diferite medii si varste, motivele pentru care cetatenii nu prea comunica problemele intalnite autoritatilor - raspunsurile au fost ca nu stiu unde sa apeleze, nu stiu cum sa formuleze o sesizare si e prea complicat. Asa ca am creat un set de ”unelte” pentru a ajuta cetatenii sa abordeze probleme de baza intalnite in spatiul public - un kit al cetateanului.

| Scopul proiectului
    Scopul principal al proiectului a fost incurajarea cetatenilor de a se implica direct in problemele urbane de care se lovesc in viata de zi cu zi, cu focus pe modul in care se parcheaza si curatenia urbana in urma animalelor de companie, prin distributia si afisarea documentelor din Kitul Cetateanului.
Obiectivul este de a ii incuraja si informa pe cetateni despre cum sa transmita usor si in mod formal sesizari autoritatilor de fiecare data cand intalnesc o problema in spatiul public.


Kitul Cetateanului Kitul Cetateanului Kitul Cetateanului

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Spatiile urbane sunt deseori afectate de probleme a caror rezolvare tine de educatia cetatenilor. Spre exemplu modul in care parcam astfel incat sa nu incurcăm pietonii sau respectarea obligatiei de a strange rezidurile animalelor de companie din spatiul public (trotuar, zona verde, stradă). Desi nerespectarea obligatiilor legale poate fi sanctionata prin amenda, consideram ca informarea proactiva si educatia cetateneasca poate schimba mentalitati pe termen lung. De asemenea, sesizarea formala a neregulilor din spatiul public catre autoritati stimuleaza implicarea acestora si rezolvarea cu succes a reclamatiilor. Insa multi cetateni nu stiu cum, unde, sub ce forma se poate depune o sesizare sau instiintare si de aceea evita sa se implice in comunicarea cu autoritatile.
Prin proiectul Kitul Cetateanului am realizat o campanie online si offline de responsabilizare si implicare a cetatenilor in problemele din spatiul public punand la dispozitia locuitorilor capitalei un set de documente informative, cu mesaj simplu si clar, pe care sa le poata folosi pentru a incuraja respectarea regulilor in ceea ce priveste parcarea in spatiile publice, stransul rezidurilor de la animalele de companie si pentru a depune sesizari catre autoritati. Kitul contine flyere, afise si stickere cu mesaje punctuale si simple care sa fie distribuite de fiecare posesor la kitului catre alti cetateni sau afisate in zone de interes public.


| Date beneficiari
    Familii cu copii / 80

| Date beneficiari
    familii cu copii, pietoni / numar necunoscut

| Activitati
    Pe o perioada de 2 luni (iunie - iulie 2019) am distribuit 80+ de kituri fizic la diferite evenimente sau prin curier / posta, astfel 80+ de familii au devenit mai responsabile si active civic, implicit, 80 de autoturisme care sa aiba lipit stickerul “Parchez, nu blochez”, iar mesajul nostru a ajuns la inca 1200 de soferi prin flyerele cu acelasi mesaj. Cele 1200 de flyere din kituri au fost impartite posesorilor de caini de companie, 160 de postere cu mesajul “Strange dupa cainele tau” au fost afisate in avizierele blocurilor, iar 240 de stickere cu acelasi mesaj au fost lipite in zone vizibile stapanilor de animale.
Am dorit sa validam nevoia si dorinta de implicare a cetatenilor din Bucuresti (focus pe parinti) in a contribui la un oras mai prietenos pentru copii si familii, avand la indemana actiuni simple pe care sa le poata face zilnic prin intermediul acestui kit.
educam si informam corect si clar cu privire la 2 probleme general valabile in Bucuresti cu care ne confruntam cu totii zilnic: 1 - parcarea masinilor care blocheaza total trotuarul sau trecerile de pietoni, 2 - excrementele de caini lasate de stapani pe trotuare sau in spatiile verzi. Kitul ofera solutii punctuale, simple, pe care le poate face fiecare dintre noi pentru a diminua aceste provocari urbane.
Am dat kitul unor influenceri online, leaderi de comunitati de parinti & bloggeri pentru a promova campania prin exemplul propriu.


| Rezultatele proiectului
    Beneficiarii directi au devenit mai respunsabili civic si au inceput sa isi poata urmari actiunile demarate prin sesizarile depuse catre administratia publica.
Concret este dificil de aflat ce efect au avut materialele distribuite, dar proiectul a mai avut inca o etapa in septembrie, care a crescut interesul la nivel national - in orasele Galati si Brasov (am creat cate 20 kituri speciale pentru aceste 2 orase).


| Bugetul
    4720

| Parteneri
    Grow Up Romania / Act for Tomorrow / Kaufland

| Website proiect
    https://growupromania.ro/proiecte/kitul_cetateanului/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->