Participanti & Proiecte
Voluntari, ambasadori ai schimbarii 2010
|
Organizator: Fundatia Regală Margareta a Romaniei |
|
Categorie: Originalitate |
Statisticile MMFPS releva ca populatia varstnica (pensionari) din Romania este de aproximativ 25% din totalul populatiei. Persoanele varstnice traiesc adesea in saracie severa si izolare, avand o pensie care cu greu le asigura subzistenta, fiindu-le aproape imposibil sa isi satisfaca nevoile de baza. Studiul „Situatia varstnicilor din Romania” (Univ. Babes-Bolyai, 2009) dezvaluie ca cetatenii romani ajunsi la varsta pensionarii au un puternic sentiment de inutilitate, sunt singuri, tristi si depresivi, dar mai presus de acestea simt nevoia de a socializa cu cei din jur.
Marginalizati de societate, neglijati de institutiile statului, de sistemul de asistenta sociala, de prea multe ori uitati de proprii copii, varstnicii au nevoie de atentia societatii civile.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului este acela de ajutoare a varstnicilor care se confrunta cu izolarea si/sau saracia si incurajarea a voluntariatului. Obiective initiale: 1. imbunatatirea functiei sociale pentru 100 de beneficiari varstnici, izolati in propriile case sau institutionalizati intr-un centru de batrani; 2. implicarearea activa in proiect a 50 de voluntari care sa desfasoare efectiv activitatile palnificate in proiect; 3. ne-am propus stimularea interactiunii intre generatii si crearea unei retele de suport comunitar in jurul proiectului.
| Aria geografica
Bucuresti, Ilfov, Braila
| Rezumat
Proiectul Voluntari, ambasadori ai schimbarii 2010 si-a propus sa rezolve cateva dintre problemele tipice varstei a 3-a - singuratatea, izolarea si grijile materiale, prin intermediul voluntarilor. Voluntari si varstnici petrec impreuna cateva ore pe saptamana plimbandu-se, mergand la teatru, citind, discutand, impartasind, invatand unii de la altii. Varstnicii greu deplasabili sunt ajutati la cumparaturi si cu plata facturilor, sunt insotiti la medic si la farmacie.
La Centrul de Ingrijire si Asistenta Sf. Dimitrie, Clubul Seniorilor din sectorul 1 sau la Centrul Don Orione, voluntarii si seniorii organizeaza concursuri de sah, invata limbi straine, navigheaza pe internet, isi serbeaza impreuna zilele de nastere sau Sarbatorile, navigheaza pe internet sau pur si simplu isi impartasesc povesti si experiente de viata.
Varstnicii la domiciliu, in baza unui plan individualizat de interventie, sunt asistati social prin intermediul voluntarilor si primesc ocazional sprijin material din partea fundatiei.
Pe langa ajutorarea varstnicilor si incurajarea voluntariatului, proiectul are ca scop promovarea solidaritatii intergenerationale. Elementul de unicitatea al acestui program este de altfel reprezentat de intalnirea intre generatii pe care o prilejuieste: tineri si batrani sunt adusi impreuna si sunt incurajati sa dialogheze, sa se cunoasca, sa invete unii de la ceilalti, sa se sprijine reciproc.
| Date beneficiari
Beneficiarii varstnici semneaza contract de servicii sociale, plan individualizat de interventie. Varstnicii au fost motivati de vizitele de socializare si ajutorul practic primit. Am oferit si sprijin material varstnicilor cu ocazia sarbatorilor, precum si invitatii la evenimente culturale. In locatiile unde nu a fost posibil sa deplasam beneficiarii, am organizat serbari si evenimente tematice pentru acestia.
Voluntarii semneaza contract de voluntariat, declaratie de confidentialitate si fisa de pontaj. Ei au fost stimulati prin posibilitatea unui schimb de experienta in Franta oferit de partenerul nostru, la care au participat patru dintre cei mai buni. Am sarbatorit impreuna Ziua Voluntarului si au participat la diverse evenimente cultural mondene.
Marea satisfactie a ambelor categorii este aceea spirituala si implinirea personala.
| Rezultatele proiectului
Scopul si obiectivele au fost atinse cu ajutorul voluntarilor, partenerilor si sponsorilor, urmand metodologia programului. Datorita voluntarilor, singuratatea si izolarea reprezinta astazi doar o amintire indepartata pentru cei 182 de varstnici din pogramul nostru.
Doamna Silvia, 84 de ani, avocat “Beneficiez si eu de o voluntara, Sabina, tanara, frumoasa, binevoitoare, harnica, care cu zambetul pe buze imi lumineaza casa si inima si imi da curaj, putere si speranta sa imi duc povara varstei inainte, tot inainte …”
Proiectul a avut ca principal efect imbunatatirea calitatii vietii prin interactiuni sociale a 182 de beneficiari varstnici si angrenarea in aceasta actiune a 101 voluntari.
Beneficiile aduse varstnicilor din program: servicii de socializare, sprijin material periodic in functie de sponsorizarile primite, participarea la evenimente precum spectacole de teatru, mese festive.
Beneficiile pentru voluntari au fost: oportunitatea de a interactiona cu un segment defavorizat al populatiei, eliminarea anumitor stereotipuri referitoare la varstnici, valorizarea lor in cadrul unor evenimente de profil (Saptamana Nationala a Voluntariatului, ONGfest) , a unor emisiuni destinate voluntariatului, dar si prin sarbatorirea Zilei Voluntarului intr-un cadru festiv.
| Argument
Promovarea solidaritatii intergenerationale reprezinta elementul de unicitate al acestui program. Intalnirea dintre generatii inseamna ca tineri si batrani sunt adusi impreuna si sunt incurajati sa dialogheze, sa se cunoasca, sa invete unii de la ceilalti, sa se sprijine reciproc. Initiativa de a trimite saptamanal voluntari care sa viziteze beneficiari varstnici singuri si care isi doresc sa reia sau sa mentina contactul social este cu totul originala.
Pentru anul 2011 ne propunem dublarea numarului de beneficiari, dar si de voluntari, fapt realizabil in urma co-finantarii asociatiei franceze Les petits freres des pauvres.
| Bugetul proiectului (in RON)
161380
| Parteneri
DGASPC sector 1, DGASMB, Asociatia Don Orione, Les Petits Freres des Pauvres, Fundatia Vodafone
| Website-ul proiectului
http://www.fpmr.ro/index.php?page=aproape