close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Jocul de Acasa - Transilvania



| Organizator:
    Fundatia pentru Mestesuguri
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Migrarea de la tara la oras a dus la pierderea reperului de acasa, a reperului de radacini generationale. In acest context o actiune culturala de prezervare si valorizare a patrimoniului imaterial contribuie, pentru tanara generatie, la cunoasterea locului de unde au venit părintii lor, dar si a traditiilor si obiceiurilor acestora. Legatura cu locul de origine, creeaza o punte intre trecut, prezent si viitor si raspunde nevoii de continuitate generationala privind reperele de apartenenta. Pe parcursul cercetarilor efectuate s-a constat ca in majoritatea comunitatilor mixte, tensiunile sociale sunt cauzate de diferentele de identitate etnografica/culturala. Proiectul, prin intermediul jocului de marionete, a contribuit la integrarea reperelor etnografice specifice fiecarei regiuni in viata actuala a comunitatilor din Romania.

| Scopul proiectului
    Scop: promovarea patrimoniului cultural national, prin intermediul teatrului de marionete. Obiective: 1. Identificarea elementelor culturale specifice transhumantei din Transilvania, prin realizarea unei cercetări in cadrului Muzeului ASTRA Sibiu; 2. Informarea a 400 de membri apartinand comunitatilor din Transilvania despre diversitatea patrimoniala detinuta, prin trei reprezentarii publice; 3. Furnizarea de informaţii culturale specifice catre organizatii din Romania si din strainatate, prin realizarea unui DVD de prezentare a spectacolului cu marionete.

Jocul de Acasa - Transilvania Jocul de Acasa - Transilvania Jocul de Acasa - Transilvania

| Aria geografica
    Regiunea Oltenia, Moldova, Banat si Transilvania

| Rezumat
    Prin migrarea in masa de la tara la oras, a aparut riscul de a pierde contactul si legatura cu elementele de patrimoniu cultural imaterial, obiceiuri, muzica, dansuri, costume de sarbatoare. Tocmai nevoilor publicului larg de a ramane in legatura cu radacinile culturale a raspuns proiectul "Jocul de acasa - Transilvania". Acesta a promovat elementele de patrimoniu imaterial din zona etnografica Transilvania prin mijloace specifice teatrului de animatie. Prin activitatile de cercetare-documentare, realizarea spectacolului "Jocul de acasa - Transilvania", inregistrarea lui pe DVD si distribuirea acestora in 500 de exemplare, s-a atins scopul propus. Acesta a fost completat de campania nationala de promovare a proiectului si a rezultatelor acestuia. La aceste rezultate s-a ajuns prin realizarea etapelor de: cercetare etnografica complexa pe domeniul costum traditional, muzica si dans, transpunerea cercetarii intr-un scenariu ce a fost pus in scena cu marionete, prezentarea publica si distribuirea la nivel national a DVD-ului cu filmarea prezentarii.

| Date beneficiari
    La nivelul implementarii proiectului beneficiarii acestuia au fost implicati doar la nivel de participare si feedback in ceea ce priveste reprezentarea publica a spectacolului, iar comunitatile, prin informarea asupra unor elemente de patrimoniu, legate de transhumanta. La nivel de feedback, la partenerulyui proiectului Muzeul ASTRA din Sibiu a fost organizata o expozitie cu toate marionetele create in proiect. La cererea publicului vizitator, expozitia a fost prelungita cu inca o luna, pana la finalul lunii ianuarie 2013.

| Rezultatele proiectului
    Rezultate: Cercetare etnologica pentru identificarea elementelor de port popular, muzica si dans specifice comunitatilor din Transilvania conexe fenomenului de transhumanta; - identificarea trasaturilor etnoculturale specifice comunitatilor cercetate; - elaborarea unui studiu cu privire la elementele etnoculturale specifice comunitatilor tinta; - elaborarea scenariului dramatic; - elaborarea schitelor scenografice pentru spectacol conform documentatiei realizate in cadrul cercetarii; - realizarea spectacolului; - organizarea unei conferinte de presa; - prezentarea publica a spectacolului „Jocul de acasa - Transilvania” in Avrig, Sibiu, Bucuresti si Braila; - realizarea unui DVD cu inregistrarea spectacolului.
Ca urmare a implementarii proiectului, au fost identificate urmatoarele efecte: - Reducerea blocajelor de comunicare sociala la nivelul comunitatilor; - Diminuarea clivajului identitar; - Promovarea patrimoniului cultural national imaterial si a mostenirii culturale nationale; - Cresterea participarii copiilor si tinerilor la viaaa culturala locala, regionala si nationala; - Scaderea tensiunilor sociale din interiorul comunitatilor prin promovarea identitătii culturale regionale in contextul diversitatii nationale.


| Argument
    Proiectul “Jocul de Acasa - Transilvania” se afla la a 4-a editie (prima editie fiind legata de obiceiurile de trecere din regiunea Oltenia, a doua editie a fost legata de obiceiurile si traditiile de iarna, a treia editie a prezentat publicului obiceiul secerisului specific regiunii Banat), va fi continuat cu a 5-a editie “Jocul de Acasa – Transilvania 2” – proiect aflat in etapa de evaluare si, va fi continuat cu Maramuresul si Dobrogea, urmand ca in urmatorii ani sa fie realizat un spectacol de marionete complex si reprezentativ la nivel national. Spectacolul va repreprenta un reper in prezentarea diversitatii etnoculturale si etnografice din Romania. Primele 3 editii au fost realizate in parteneriat cu Insitutul de Etnografie si Folclor “I.C.Brailoiu”, editiile 4 si 5 cu Complexul National Muzeal Astra. Totodata, proiectul “Jocul de Acasa” (editiile 1,2 si 3) au fost prezentate in Franta, Anglia si Belgia, unde s-au bucurat de un imapct considerabil.

| Bugetul proiectului (in RON)
    52246,00

| Parteneri
    Fundatia pentru Mestesuguri - aplicant; Complexul Muzeal National ASTRA Sibiu - partener

| Website-ul proiectului
    https://www.facebook.com/pages/Jocul-de-Acasa-Transilvania/159563524183652





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->