Participanti & Proiecte
Punctum
|
Organizator: Punctum |
|
Categorie: Arta si cultura |
Multi tineri din Romania sunt pasionati de fotografie, dar majoritatea nu sunt sustinuti de nimeni, asa ca abandoneaza fotografia de arta pentru fotografia comerciala. In Romania sunt foarte putine reviste de fotografie, iar majoritatea vorbesc doar despre echipamente si tehnica foto. In acest context, calitatea fotografiei romanesti a inceput sa scada, mai ales ca nu exista institutii abilitate sa creeze standarde si criterii. Institutiile de cultura romanesti nu sustin prin niciun mijloc arta fotografica. Fotograful Cosmin Bumbut, presedintele asociatiei, a primit in nenumarate randuri mailuri de la tineri care ii cereau sfatul, suportul sau doar il intrebau chestiuni legate de fotografie. Astfel, a descoperit nevoia unor fotografi foarte tineri de a fi instruiti, expusi sau de a afla informatii despre fotografia de arta.
| Scopul proiectului
Asociatia a urmarit in acest proiect sa promoveze fotografia contemporana si sa descopere tineri talentati, care nu au fost publicati inca. Asociatia si-a propus sa organizeze expozitii de fotografie care sa aduca in fata publicului fotografi talentati, care au lucrat la portofolii si serii fotografice inchegate. Un aspect important pentru asociatie a fost organizarea unui program de training prin intermediul caruia sa descopere un grup de tineri fotografi pe care sa ii incurajeze in pasiunea lor pentru fotografia de arta.
| Aria geografica
Bucuresti si Posmus, jud. Bistrita Nasaud
| Rezumat
In Romania nu exista nicio publicatie dedicata exclusiv artei fotografice si nicio asociatie care sa incurajeze artistii din acest domeniu. Tinerii fotografi nu aveau nicio publicatie care sa ii faca cunoscuti, iar fotografii consacrati nu erau promovati. Asociatia Punctum a fost infiintata pentru a veni in sprijinul tinerilor pasionati de fotografie si pentru a incuraja dezvoltarea acestui domeniu artistic. Cele 5 numere ale revistei au fost realizate de o redactie de voluntari si au aparut intr-un tiraj de 1.000 de exemplare. Zeci de fotografi au trimis portofolii pentru publicare pe adresa revistei, printre care fotografi din New York, Japonia sau Suedia, iar primele 4 numere ale revistei s-au epuizat. In perioada decembrie 2009-decembrie 2010, asociatia a organizat 5 expozitii de fotografie ale unor artisti romani: Radu Afrim, Andrei Pandele, Florin Iaru etc. Sute de persoane au participat la evenimentele Punctum, printre care Mircea Cartarescu, Florin Iaru, Ada Milea, Mihai Oroveanu, Ion Barbu, Alexandru Tomescu, Eugen Istodor. Asociatia Punctum a organizat in octombrie 2010 o tabara gratuita de fotografie in satul Posmus, Bistrita-Nasaud. 82 de tineri s-au inscris pentru participare, iar dintre acestia au fost selectati, pe baza portofoliilor, 10 tineri talentati. Tinerii au fost instruiti de fotografii Cosmin Bumbut si Voicu Bojan. Asociatia a organizat pentru ei o expozitie la Institutul Francez din Bucuresti. In prezent, studentii lucreaza la cateva proiecte fotografice personale si tin legatura cu editorul Punctum, Cosmin Bumbut.
| Date beneficiari
Beneficiari directi: 10 tineri au participat la Tabara foto de la Posmus si au fost instruiti de fotografii Cosmin Bumbut si Voicu Bojan. Fotografiile lor au fost expuse la Institutul Francez din Bucuresti – pentru o parte dintre ei, aceasta a fost prima expozitie foto. 6 detinute au fost instruite de Cosmin Bumbut in cadrul atelierului de la Penitenciarul Targsor, iar fotografiile lor au fost expuse la Teatrul Nottara.
Beneficiarii indirecti: 1.000 de cititori. Au vazut in premiera fotografiile violonistului Alexandru Tomescu si fotografiile facute in anii ’80 de scriitorul Florin Iaru colegilor sai de generatie; au aflat despre fotografi contemporani din Japonia, SUA, Cuba, Ungaria. Au citit documentare despre fotografi din secolele al XIX-lea si XX, ale caror fotografii din arhiva Academiei Romane nu erau cunoscute publicului.
| Rezultatele proiectului
Cei 10 tineri care au participat la Tabara de la Posmus tin in prezent legatura cu editorul Cosmin Bumbut, iar o parte dintre ei au inceput sa lucreze la proiecte fotografice. 2 studenti la Foto-video, publicati in Punctum, au in prezent expozitii personale. Fotografiile lui Florin Iaru realizate in anii ’80, descoperite si publicate de Punctum, au aparut in mass-media romaneasca si au devenit cunoscute publicului. Cele 6 detinute fac in continuare fotografii cu aparatul donat de Punctum penitenciarului. Sute de persoane au participat la expozitiile organizate de Punctum, printre care Mircea Cartarescu, Ada Milea, Mihai Oroveanu, Eugen Istodor si multi alti lideri de opinie. 82 de tineri s-au inscris pentru participare la Tabara de fotografie de la Posmus. Zeci de fotografi au trimis portofolii pentru publicare pe adresa revistei, printre care fotografi din New York, Japonia sau Suedia. Primele patru editii ale revistei s-au epuizat. Zeci de articole, editii TV si radio au prezentat proiectele Punctum: Garantat 100%, Radio France Internationale, Evenimentul zilei, Adevarul, Jurnalul National, Hotnews.ro, Dilema Veche, Observatorul Cultural, Dilemateca. Mai multe institutii de cultura au vrut sa se asocieze cu Punctum: in decembrie 2010, Institutul Francez din Bucuresti a gazduit expozitia Tabara de la Posmus. Academia Romana pune la dipozitia asociatiei fotografii vechi, care ilustreaza articolele despre istoria fotografiei romanesti. Revista Punctum a fost invitata in 2010 la festivalul international de fotografie OjodePez Meeting Barcelona.
| Bugetul proiectului (in RON)
60000
| Parteneri
Asociatia Tasuleasa Social, F64, Academia Romana, Institutul Francez din Bucuresti, Libraria Engleza Athony Frost, Librariile Carturesti, Teatrul Nottara, Festivalul International de Film Transilvania
| Website-ul proiectului
www.punctum.ro