close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Si eu votez



| Organizator:
    asociatia sens civic
| Categorie:
    Comportament civic si participare publica
| Problema de fond
    Argumentele demararii acestui proiect l-a constituit scaderea accentuata a ratei participarii la vot, la alegerile parlamentare, de la revolutie si pana in 2012: de la 86,2 % in 1990 pana la 39,2 % in 2008 (scadere totala a prezentei la vot cu 47%). In Judetul Neamt, in 1990 prezenta la vot a fost de 79,8%, iar in 2008 de 43,4%.
Categoria de varsta cu cea mai mica rata de participare la procesele electorale o constituie tinerii intre 18 si 25 de ani.


| Scopul proiectului
    Obiectivul campaniei "Si eu votez" a fost organizarea unor dezbateri cu elevii claselor terminale de pe raza judetului Neamt, insa din cauza dificultatilor financiare ne-am limitat la discutii cu elevii care studiaza la liceele din Piatra Neamt.

Si eu votez Si eu votez Si eu votez

| Aria geografica
    orasul Piatra Neamt si imprejurimi

| Rezumat
    Fenomenul absenteismului la vot este in mod cert un motiv serios de ingrijorare in privinta functionarii democratiei in Romania. Absenteismul la vot poate fi pus pe seama perceptiei negative pe care populatia si-a format-o asupra clasei politice, insa ceea ce ne dorim prin campania aceasta este sa constientizam cetatenii ca renuntarea la acest drept constitutional nu este o solutie.
Cauze ale declinului prezentei la vot: lipsa de incredere in politicieni : discrepanta dintre promisiunile din timpul campaniilor electorale si rezultatele de la final de mandat, sentimentul lipsei de importanta a votului (perceptiile ca „oricum iese/nu iese...”, „oricine iese, tot aia face”, „nu am cu cine sa votez, nu imi place niciunul”), dezorientarea alegatorilor (cauzata de migratia politicienilor de la un partid la altul), lipsa raspunderii politice, agresivitatea discursului politic, dezinformarea si absenta unor surse obiective de informatie/massmedia, fraudele electorale (reale sau doar acuzate verbal de catre pierzatorul alegerilor - abordarea acestei teme ar trebui sa fie mult mai riguroasa), degradarea politica (exprimata prin violenta limbajului, ura fata de adversarul politic – fenomen care determina incapacitatea comunicarii dintre gruparile politice), concurenta acerba in sensul manipularii maselor (prin proteste si scandaluri politice).
Obiectivul acestei campanii de responsabilizare este de a incuraja tinerii in sensul participarii la vot. Motto: O democratie este puternica atunci cand la decizie participa cat mai multi.


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    Tinerilor si persoanelor care au participat la discutii le-au fost oferite materiale informative privind importanta participarii la vot precum si a exprimarii unui vot argumentat si elaborat in baza unei documentari prealabile. Ceea ce a surprins a fost sprijinul media gratuit pe care l-a primit proiectul nostru nu doar din partea presei scrise ci si din partea posturilor tv care s-au oferit sa ne sprijine in realizarea di difuzarea unui spot publicitar (http://www.youtube.com/watch?v=18SRVj2ZtAo).

| Bugetul proiectului (in RON)
    200

| Parteneri
    Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, 1 TV Neamt, Est TV, TVM Neamt, SC Graphest SRL, Hotel Central

| Website-ul proiectului
    www.sieuvotez.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes