close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sprijinirea copiilor si varstnicilor ramasi acasa



| Organizator:
    Asociatia Alternative Sociale
| Categorie:
    Impact
| Problema de fond
    Proiectul a fost conceput pe baza a doua componente principale una dedicata copiilor singuri acasa si o a doua dedicata persoanelor varstnice aflate in dificultate.
Componenta dedicata copiilor "singuri acasa" a venit in continuarea demersurilor intreprinse de Alternative Sociale (pentru detalii accesati www.singuracasa.ro si www.alternativesociale.ro): propuneri legislative, metodologii de lucru, training-uri pentru specialisti etc.
Componenta dedicata persoanelor varstnice a venit initial ca o completare, deoarece multi copii "singuri acasa" sunt lasati in grija bunicilor deja impovarati de propriile probleme medicale, financiare, psihologice si sociale. Acest fapt, coroborat cu situatia generala actuala a varstnicilor (scaderea pensiilor,cresterea preturilor, lipsa serviciilor medicale etc.) a dus la dezvoltarea acestei componente.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a oferi sprijin copiilor "singuri acasa" si persoanelor varstnice aflate in dificultate.
Obiectivele proiectului au fost
1. Imbunatatirea situatiei psiho-sociale a 630 copii „singuri acasa” și imbunatatirea calitatii vietii a 520 persoane varstnice.
2. Sensibilizarea populatiei cu privire la situatia persoanelor varstnice.
3. Dezvoltarea activitatilor de voluntariat pentru imbunatatirea situatiei persoanelor varstnice.


Sprijinirea copiilor si varstnicilor ramasi acasa Sprijinirea copiilor si varstnicilor ramasi acasa Sprijinirea copiilor si varstnicilor ramasi acasa

| Aria geografica
    Iasi

| Rezumat
    Migratia pentru munca este un fenomen care afecteaza foarte multe familii in judetul Iasi. Copii si varstnici care au nevoie de sprijinul si ingrijirea parintilor, respectiv a copiilor raman acasa pentru a se ingriji asa cum pot. Proiectul a venit in intmpinarea nevoilor acestor copii si varstnici si si-a propus sa ofere servicii psiho-sociale directe unui numar de 630 copii ”singuri acasa” si 520 varstnici aflati in dificultate. De asemenea, proiectul si-a propus sa sensibilizeze comunitatea locala cu privire la situatia varstnicilor si sa dezvolte actiunile de voluntariat si de petrecere a timpului liber pentru varstnici. Ca principale rezultate ale proiectului mentionam:
- 647 copii „singuri acasa” (cu unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate) asistati in cadrul proiectului pentru prevenirea riscurilor la care sunt supusi acestia: comportamente deviante, probleme psihologice, conflicte cu membrii familiei, abandon scolar etc.
- 583 varstnici asistati in cadrul proiectului pentru: intarirea relatiilor cu membrii familiei; medierea relatiilor cu autoritatile publice locale; depasirea situatiilor de criza etc.
- 20 de activitati de socializare pentru aproximativ 300 de beneficiari, constand in: vizite la muzee si expozitii; piese de teatru; excursii; concerte etc.
- aproximativ 600.000 persoane sensibilizate cu privire la situatia persoanelor varstnice, ca urmare a campaniei desfasurate la nivel local, in cadrul careia a fost difuzat 1 spot radio la nivel regional prin intermediul a 6 posturi radio si au fost distribuite a 300 de afise la nivel local.


| Date beneficiari
    Atat beneficiarii directi cat si cei indirecti au referit noi beneficiari si s-au implicat voluntar in procesul de asistenta al acestora, devenind persoane resursa. De asemenea, proiectul a facilitat inter-ajutorarea beneficiarilor prin intermediul activitatilor de socializare planificate impreuna cu beneficiarii. De exemplu, copiii au fost implicati in activitati de tip after-school (realizarea temelor, jocuri educative, discutarea propriilor probleme etc.), iar persoanele varstnice s-au implicat in activitati de voluntariat pentru alti beneficiari, unele conform meseriei pe care au practicat-o (frizerie, diverse reparatii, cumparaturi, administrarea tratamentelor medicale etc.).
Parte din beneficiari si-au(re)descoperit utilitatea, devenind voluntari pentru alte persoane aflate in dificultate si implicandu-se activ in comunitate.


| Rezultatele proiectului
    Pentru obiectivul 1, ca rezultate mentionam acordarea de servicii directe unui numar de 647 copii "singuri acasa" (104%), respectiv 583 persoane varstnice aflate in dificultate (112%).
Pentru atingerea obiectivului 2 au fost create si distribuite 300 de afise (100%) si 1 spot radio pentru sensibilizarea populatiei cu privire la situatia varstnicilor. Estimam ca spotul radio difuzat la nivel local si regional a fost ascultat de aproximativ 600.000 persoane.
Indicatorii propusi pentru obiectivul 3 au fost atinsi (organizarea a doua sesiuni de instruire pentru minim 50 de voluntari) iar activitatile de socializare s-au desfasurat cu succes, numarul final al acestora fiind de 20. De activitatile de socializare au beneficiat aproximativ 300 de persoane (varstnci) si in organizarea acestora au fost implicati 55 de voluntari.
Realizarile proiectului: imbunatatirea situatiei a 1230 beneficiari directi si a membrilor familiilor acestora si cresterea integrarii sociale a varstnicilor si copiilor asistati in proiect.
Efectele proiectului constau in cresterea numarului de solicitari pentru serviciile oferite si in dezvoltarea relatiilor interpersonale intre beneficiarii proiectului si intre acestia si alti membri ai comunitatii.


| Argument
    Consideram ca acest proiect a avut un impact semnificativ ca urmare a numarului mare de beneficiari directi (647 copii si 583 varstnici) si indirecti (aproximativ 600,000 persoane) care au beneficiat de o gama larga si completa de servicii- sociale, psihologice, juridice, materiale - concomitent.
De asemenea, perioada relativ scurta de asistare a beneficiarilor (intre 3 si 6 luni) a asigurat scaderea gradului de dependenta a acestora de servicii sociale saua redus riscul de a deveni dependenti de acestea.
Gama larga de sevicii asigurate concomitent a asigurat eficienta asistentei acordate beneficiarilor si succesul (re)integrarii acestora in comunitate.
Nu in ultimul rand, activitatile de socializare au (re)activat varstincii , acestia devenind mult mai activi si utili in comunitate, devenind practic o resursa la nivel local.


| Bugetul proiectului (in RON)
    1984559,00

| Parteneri
    Inspectoratul de Politie Judetean Iasi, Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Iasi , Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi, Directia de Asistenta Comunitara Iasi, Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Iasi, Palatul Copiilor Iasi, Asociatia Judeteana a Pensionarilor Iasi, Fundatia Solidaritate si Speranta, Asociatia

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes