close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Parcurile MaiMultVerde - Raiffeisen Bank



| Organizator:
    MaiMultVerde
| Categorie:
    Proiecte si campanii de CSR
| Problema de fond
    Proiectul a fost gandit a se desfasura in orase cu o suprafata de spatiu verde redusa. Astfel, au fost analizate datele stiintifice publice, in special un studiu din 2008 realizat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, despre suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor in toate orasele din Romania. Rezultatul acestei analize a fost identificarea mai multor orase cu o suprafata de spatiu verde pe cap de locuitor sub 10 mp, mult sub media de 26 mp stabilita de UE. In plus, au fost realizate o serie de prospectii in mai multe orase, pentru a determina necesitatea unor astfel de amenajari, precum si istoricul unor alte demersuri asemanatoare (de ex Parcurile Viitorului - Petrom).

| Scopul proiectului
    Proiectul a urmarit crearea a 5 parcuri de 500 de mp (un total de 2.500 mp de spatiu verde) pentru imbunatatirea calitatii aerului si a calitatii vietii locuitorilor din cateva orase deficitare la acest capitol.
In secundar, partenerii si-au dorit ca prin aceste parcuri sa ofere un model de buna practica pentru autoritatile locale cu care s-a colaborat, astfel incat in viitorul apropiat sa se amenajeze astfel de spatii verzi si de joaca pe terenuri neutilizate din cartiere.


Parcurile MaiMultVerde - Raiffeisen Bank Parcurile MaiMultVerde - Raiffeisen Bank Parcurile MaiMultVerde - Raiffeisen Bank

| Aria geografica
    Ploiesti, Alexandria, Focsani, Galati, Calarasi

| Rezumat
    Proiectul realizat de Asociatia MaiMultVerde si Raiffeisen Bank se refera la amenajarea de spatii verzi si de joaca in 5 orase deficitare la acest capitol. Conform standardelor europene, pana in anul 2013, fiecarui locuitor al oraselor din Romania trebuie sa-i revina 26 mp de spatiu verde, norma de care depinde sanatatea oamenilor. In Romania, necesarul de spatii verzi nu este comparabil cu cel recomandat de UE, intrucat, in acest moment, media spatiului verde este de doar 9 mp pe cap de locuitor, cu orase importante precum Arad, Calarasi, Constanta, Deva, Galati, Ploiesti sau Focsani unde nu exista mai mult de 5 mp de spatiu verde / locuitor (conform studiilor realizate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, in 2007 si 2008). Iata de ce am decis sa realizam, in parteneriat cu autoritatile locale, 5 noi spatii verzi, care sa cuprinda si echipamente de joaca, pe care le-am amplasat in cartiere lipsite de aceste spatii, din orasele Ploiesti, Alexandria, Focsani, Galati, Calarasi. Amenajarea si darea lor in folosinta au fost realizate in perioada august-octombrie 2010. Fiecare spatiu a beneficiat de un proiect tehnic dedicat, cu alei si spatii verzi prevazute in functie de specificul zonei. Bancile si cosurile de gunoi au fost realizate din plastic reciclat, iar pentru cei mici s-au amplasat cate trei leagane, un balansoar, un tobogan cu diverse accesorii, plus o rotativa. S-au plantat gazon rezistent, diverse specii de arbusti si arbori si un sistem inteligent de irigatie cu aspersoare. Autoritatile locale au sarcina de a intretine in continuare spatiile amenajate.

| Date beneficiari
    Membrii comunitatii au fost invitati si au participat la inaugurarea acestor spatii verzi. Elevi de la scolile primare din apropiere au facut voluntariat, realizand ultimele retusuri la spatiile verzi amenajate (nivelare nisip din alveole, plantarea unor arbusti ornamentali etc.). Astfel prin implicarea in evenimentele de inaugurare, membrii comunitatii au primit informatii despre importanta spatiilor verzi si a pastrarii lor in conditii bune si au putut transmite mai departe aceste informatii.

| Rezultatele proiectului
    Au fost amenajate 5 spatii verzi si de joaca cu o suprafata de 2.500 metri patrati in orase cu deficit de spatiu verde pe cap de locuitor. Spatiile verzi vor reprezenta o oaza de verdeata in zone rezidentiale si vor fi folosite pentru joaca si relaxare.

De aceste spatii vor beneficia direct 5000 de persoane care viziteaza si utilizeaza frecvent spatiile verzi si de joaca nou-amenajate. Numarul beneficiarilor indirecti ajunge la maximum 10.000 de persoane, totalul estimat al comunitatii locale din zona spatiilor nou-amenajate.

Pentru evaluarea rezultatelor, s-au folosit evaluari de teren si discutii directe cu comunitatea locala, iar spatiile sunt monitorizate periodic de MaiMultVerde si de autoritatile locale, pentru preintampinarea unor degradari a calitatii lor.

Cresterea in calitatea vietii se poate demonstra prin adaugarea unui total de 2500 mp de spatiu verde in orase deficitare la acest capitol si astfel se presupune o mica imbunatatire a calitatii aerului. De asemenea, amplasarea de mobilier urban si de echipamente de joaca, precum si amenajarea de alei au crescut confortul si gradul de amenajare a zonei respective, in beneficiul comunitatii locale.


| Argument
    Activitatile pe care Raiffeisen Bank le desfasoara au un impact asupra mediului, la fel ca orice alta activitate desfasurata de oameni in general. Una dintre resursele cele mai utilizate de catre organizatie sunt combustibilii necesari transportului. Pentru ca isi desfasoara activitatea in mediul urban, cei de la Raiffeisen Bank considera ca este de datoria lor sa faca mediul in care traim unul mai curat, mai sanatos. Din acest motiv au raspuns pozitiv initiativei MaiMultVerde de a amenaja spatii verzi in acele zone urbane unde betonul este dominant, iar aerul curat este o necesitate. Amenajarea unor spatii verzi va contribui la imbunatatirea calitatii aerului in aceste zone locuite.

| Bugetul proiectului (in RON)
    802,793

| Parteneri
    Asociatia MaiMultverde – initiator si executor proiect, Raiffeisen Bank – sponsor, Parteneri: Rainbow Company, SGU Servicii de Gospodarie Urbana Ploiesti SRL, ADP Alexandria, Primaria Galati si alte autoritati locale din cele cinci orase

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes