Participanti & Proiecte
Future Makers 2020
|
Organizator: Social Innovation Solutions |
|
Categorie: Proiecte pentru Tineret |
Cu o rată a șomajului în rândul tinerilor de peste 17%, România are nevoie de soluții alternative de angajabilitate. În același timp în România între 25 și 35% dintre tineri își doresc să porneasca o afacere, dar doar foarte puțini iau această decizie. Future Makers își propune să ajute tinerii interesați de antreprenoriat să treacă de la idee la acțiune. Deși există multe alte programe și forme de accelerare sau incubare în antreprenoriat, încă nu există suficiente spații de învățare și experimentare pentru ideile incipiente. Considerăm că această etapa de pre-incubare, învățare prin practică și acces la comunități de experți este esențială în construirea unei culturi antreprenoriale sănătoase la nivel național. Pentru identificarea nevoilor am realizat cercetări în parteneriat cu IZI data.
| Scopul proiectului
Echiparea a peste 2000 de tineri cu atitudinea, cunoștințele și comunitatea necesară pentru a înțelege elementele de bază ale antreprenoriatului și tendințele viitoare. Susținerea a 50 de idei antreprenoriale orientate către impact aflate în stadiu timpuriu pentru implementare și creștere (finaliștii Future Makers), cu peste 150 de persoane implicate în echipele selectate.
Dezvoltarea unei rețele de tineri antreprenori și startup-uri aflate într-o etapă timpurie pentru a se sprijini reciproc și pentru a deveni organizațiile sustenabile de mâine.
| Aria geografica
BUCURESTI, CLUJ-NAPOCA, CRAIOVA, SLATINA, RM. VALCEA, TG. JIU GALATI, BUZAU, CONSTANTA, OLANESTI, ORADEA, ARAD, TIMISOARA PLOIESTI, SIBIU, SUCEAVA, TARGOVISTE, TG. MURES, Bistrita-Nasaud, Baia Mare
| Rezumat
Future Makers este un program educațional de antreprenoriat conceput pentru a încuraja tinerii din toată România în a înțelege a 4-a revoluție industrială, tendințele care modelează viitorul și cum pot crea și dezvolta o afacere sustenabilă în contextul schimbărilor actuale. În 2020 la a 3-a ediție, Future Makers a oferit tinerilor oportunitatea de a participa la ateliere de antreprenoriat atât offline cât și online pentru a învăța cum să dezvolte idei de afaceri viabile care contribuie la un viitor sustenabil precum și susținerea financiară și cu know-how a unor soluții imediate la provocările Covid-19.
Future Makers s-a adresat tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani și au fost organizate ateliere virtuale de antreprenoriat cu peste 1800 de tineri.
Ca răspuns la provocările imediate ale crizei Covid am reușit să oferim suport suplimentar de 15.000 euro pentru soluții la provocările Covid-19 pentru 3 echipe din București, Craiova și Cluj-Napoca, oferind vizibilitate și pentru alte zeci de soluții la provocările pandemiei.
Peste 170 de echipe au aplicat pentru incubatorul de business din care au fost selectate 50 de idei, propunând diferite soluții din 10 domenii: automatizare, educație, mediu, sănătate, agricultură, mobilitate, VR & AI, angajabilitate, servicii și noi tehnologii care ne eficientizează activitățile în viața de zi cu zi și în business. Finaliștii au primit mentorat și ateliere de business pe perioada verii, precum și o sesiune de pitch în cadrul Future Summit, cel mai mare eveniment dedicat trendurilor de viitor. 7 idei câștigătoare au primit premii totale în valoare de 20.000 de euro. Proiectul angrenează peste 20 de parteneri locali (organizații studențești, HUBs și spații de coworking, universități s.a) și peste 70 de mentori și experți.
| Date beneficiari direcţi
Tineri din toată țara participanți la programul educațional - 1830 din care 61% femei, Tineri și echipe de tineri finaliste - 115 din care 44 de femei. Dintre echipele finaliste 36% au fost conduse de femei.
| Activitati
Educație antreprenorială pentru >1800 de tineri: ateliere de generare de idei de afaceri și modele de afaceri bazate pe Business Model Generation și proiectarea impactului, a.î tinerii să dobândească abilitățile de a gândi și dezvolta idei antreprenoriale. Atelierele includ conversații despre tendințe și modul în care tehnologia va contura mediul antreprenorial în viitor. Atelierele s-au desfășurat pt >20 de orașe alături de parteneri locali în mediul virtual sub formă de webinarii și conversații live.
Ca răspuns la pandemie, în primăvara 2020, am suplimentat fondul de premii de la 20.000 la 35.000 de euro pentru a veni în sprijinul soluțiilor punctuale la pandemie, oferind 15.000 euro suport și ore de consultanță pentru 3 din cele peste 75 de soluții aplicante.
În cadrul incubatorului Future Makers juriul a ales în iunie peste 50 de echipe ce au participat într-un program de incubare și mentorat. Programul de incubare a cuprins ateliere de sales, inovație, marketing, resurse umane, finanțe, legal etc., și conversații despre tendințele viitorului precum și un bootcamp adaptat pentru mediul online de 1,5 zile și un bootcamp dedicat tehnologiilor pentru startups. Juriul a selectat în 2 zile de pitch în noiembrie 6 echipe ce au primit finanțare de 20.000 de euro și ore de consultanță juridică și de business. Cele 50 de echipe finaliste au putut participa la 5 zile de conversații despre viitor la Future Summit 2021,cel mai mare eveniment dedicat trendurilor de viitor din România
| Rezultatele proiectului
Peste 1800 de tineri au învățat principiile construirii unui plan de afaceri și de utilizare a Business Model Canvas. De asemenea au aflat care sunt trend-urile la nivel global care structurează dezvoltarea socio-economică. 115 tineri au beneficiat de programul intensiv de incubare de 4 luni. 27 de echipe (din 50 finaliste) au ajuns în etapa de pitching pentru premiile de 20.000 de euro și 3 echipe cu soluții imediate la provocarile Covid-19 au câștigat 15.000 de euro în etapa premergătoare incubatorului. Rețeaua și comunitatea finaliștilor s-a dezvoltat și s-au creat colaborări noi, inclusiv ulterior finalizarii proiectului. Ideile de afaceri câștigătoare în marea finală au vizat o soluție de inteligenţă artificială pentru gestionarea deşeurilor plastice, soluții (set de tacâmuri cu maner flexibil) dedicate persoanelor care suferă de artrită, Realitate Augmentată pentru artiștii vizuali, dispozitiv ce analizează toți parametrii vitali esențiali, dispozitiv medical pentru recuperarea articulațiilor portabil, jucării inteligente pentru copii, iar premiul publicului a fost acordat unei soluții de marketing pentru afacerile românești.
| Bugetul
604000,00
| Parteneri
Global Shapers Bucharest Hub, Fundatia Coca Cola, Coca Cola Romania, Social Innovation Solutions, Raiffeisen Bank, ENEL Romania
| Website proiect
https://futuremakers.ro/resurse/future-makers-winners/