close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Reteau birourilor de consiliere si angajare pentru persoane cu dizabilitati



| Organizator:
    Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Proiectul a pornind in urma unei analize a nevoilor persoanelor cu dizabilitati, analiza care a avut loc cu ajutorul organizatiilor membre. In urma acesteia a reiesit ca persoanele cu dizabilitati au in general o slaba pregatire profesionala si, mai mult decat atat, in acele regiuni nu exista un singur furnizor de servicii care sa acopere toate nevoile persoanelor cu dizabilitati (informare, consiliere psihologica, evaluare vocationala, orientare profesionala si mediere pe piata muncii). Proiectul raspunde acestor nevoi prin oferirea de servicii integrare persoanelor cu dizabilitati, printre care si cursuri de formare, care sa creasca rata ocuparii persoanelor cu dizabilitati pe piata muncii.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectul a fost cresterea gradului de integrare socio- profesionala a persoanelor cu dizabilitati fizice din regiunile de implementare. Obiectivul general al proiectului, fiind cresterea ratei ocuparii pe piata muncii in randul persoanelor cu dizabilitati aflate in cautarea unui loc de munca.Printre obiectivele specifice mentionam furnizarea in decurs de 8 luni de servicii specializate pentru persoanele cu dizabilitati, informarea angajatorilor cu privire la legislatia din domeniul dizabilitatii.

Reteau birourilor de consiliere si angajare pentru persoane cu dizabilitati Reteau birourilor de consiliere si angajare pentru persoane cu dizabilitati Reteau birourilor de consiliere si angajare pentru persoane cu dizabilitati

| Aria geografica
    Baia Mare, Lugoj, Oradea, Slobozia, Suceava

| Rezumat
    Proiectul raspunde la o problema stringenta a persoanelor cu dizabilitati locomotorii: lipsa unor servicii integrate si personalizate pentru integrarea socio- profesioanala a persoanelor cu dizabilitati locomotorii. Desi unele organizatii si chiar institutii ofera o serie de servicii, acestea nu sunt parte a unui proces si, de cele mai multe ori, un beneficiar trebuie sa apeleze la mai multe organizatii pentru a gasi toate serviciile de care are nevoie. Mai mult decat atat, in urma analizei pe care am facut-o, in regiunile de implementare, angajatorii si alti stakeholderi nu erau parte a acestui proces. Obiectivul general al proiectului a fost capacitarea persoanelor cu dizabilitati prin furnizarea de servicii individualizate si astfel cresterea ratei ocuparii pe piata muncii oin randul persoanelor cu dizabilitati.
Activitatile derulate au fost: informare cu privire la drepturi si legislatia muncii,evaluarea personalitatii in vederea orientarii profesionale,evaluarea aptitudinilor si abilitatilor profesionale,dezvoltarea abilitatilor si competentelor de orientare pe piata muncii si obtinerea unui loc de munca,orientare profesionala,medierea locului de munca si astenta postangajare, formare profesionala,consultanta si mediere pentru angajatori,evenimente de informare a comunitatii locale.
Printre cele mai importante realizari, mentionam ca:
1200 persoane cu dizabilitatii au fost informate in cadrul retelei, 300 persoane cu dizabilitati au fost selectate si evaluate in vederea plasarii pe piata muncii, 250 de persoane cu dizabilitati au beneficiat de orientare/consiliere, 100 de persoane cu dizabilitati au beneficiat de formare vocationala si, poate cea mai frumoasa realizare,13 persoane au fost angajate prin intermediul serviciilor retelei.


| Date beneficiari
    Beneficiarii au facut parte din proces, fiind implicati in designul serviciilor. Serviciile au fost individualizate in functie de nevoile fiecarui beneficiar. La intocmirea planurilor individuale s-a lucrat indeaproape cu beneficiarul, pentru a stabili impreuna nevoile pe care le are, ce isi doreste sa faca si a stabili cateva obiective pe care sa le atingem. Mai mult decat atat, pentru a face legatura dintre servicii-beneficiari-angajatori, cei din urma au fost consultati cu privire la cerintele pietii muncii locale, pentru a identifica astfel nevoile de formare profesionala.

| Rezultatele proiectului
    Cele mai importante rezultate ale proiectului au fost serviciile furnizate beneficiarilor, care au contribuit la capacitarea acestora, oferindu-le un set de abilitati care sa le permita sa fie competitivi pe piata muncii. Beneficiiile aduse grupului tinta au fost legate de cresterea increderii de sine, prin furnizarea de consiliere psihologica si orientare profesionala, incurajarea participarii sociale- beneficiarii fiind invitati la evenimentele organizate in cadrul proiectului. Mai mult decat atat, s-a identificat si o schimbare la nivel de perceptie a angajatorilor, acestia luand acum in considerare posibilitatea de a angaja persoane cu dizabilitati. Mai mult decat atat, in urma serviciilor furnizate prin proiect, atat persoanelor cu dizabilitati, cat si angajatorilor, un numar de 13 persoane cu dizabilitati fizice au fost angajate.

| Bugetul proiectului (in RON)
    200000

| Parteneri
    Asociatia Filantropia- Oradea, Asociatia Handicapatilor Fizic- Lugoj, DGASPC-Ialomita, Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala

| Website-ul proiectului
    http://rescue.onphr.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->