close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Pastram Cusutul



| Organizator:
    Cosanzeana
| Categorie:
    Inițiative Cetățenești
| Problema de fond
    Punctul de pornire a fost experienta personala. Bunicile mele mi-au transmis dragostea pentru cusut. Mi-am dorit sa cos in timpul liber si sa imi invat fetita sa coasa, insa proiectele mari - ie, fata de perna, stergar, erau prea complexe ca pentru in viata noastra. Cautarea uneltelor si a inspiratiei de modele si ea necesita timp, asa ca m-am gandit la un set de cusut pentru incepatori si oameni cu mai putin timp la dispozitie.
Setul de cusut iti aduce aproape tot ce ai nevoie ca sa te apuci de un proiect mic si sa pastrezi obiceiul cusutului chiar si avand putin timp la dispozitie.
In 2016 am realizat o cercetare de piata - una cantitativa sub forma de chestionar si una calitativa, de unde a reiesit ca romanii au mult mai putin timp la dispozitie, dar sunt atasati de cusut si le-ar placea sa aiba activitati creative. Asa a aparut ideea


| Scopul proiectului
    Scopul principal este de a pastra mestesugul cusutului facandu-l mai accesibil.
Primul obiectiv a fost crearea unui produs de o complexitate scazuta. Seturile de cusut Cosanzeana sunt proiecte destul de simple si contin tot ce e nevoie pentru realizarea cap-coada a proiectului.
Al doilea obiectiv a fost organizarea de ateliere de cusut in care sa cream o comunitate in jurul acestei activitati.


Pastram Cusutul Pastram Cusutul Pastram Cusutul

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Misiunea principala a atelierului Cosanzeana este de a-i inspira pe oamenii de la oras sa coasa, in timp ce cream locuri de munca demne in Aninoasa, Dambovita, unde ne desfasuram activitatea de productie.

Cusutul face parte din patrimoniul nostru imaterial, este o activitatea cu o amprenta puternica in ADN-ul romanilor. Odata cu progresul, nevoia cusutului a disparut, la fel si timpul necesar acestei activitati migaloase.

Cusutul nu este insa doar o activitate practica. Asa cum l-au practicat romancele, este o activitate de expresie creativa, o forma de meditatie, de auto-cunoastere, de pastrare a identitatii nationale.

Prin proiectul "Sa coasem frumos cu Cosanzeana" urmarim sa readucem acul si ata in mainile copiilor si oamenilor de la oras. Misiunea noastra e sa facem cusutul mai accesibil, il aducem mai aproape de ei. Cum?

1. Prin realizarea unor produse adaptate vremurilor in care traim - seturi creative de cusut. Un set de cusut Cosanzeana contine tot ce este nevoie pentru realizarea unui obiect decorativ. Cu aceste seturi aducem mai la indemana uneltele si inspiratia.

2. Prin organizarea de ateliere de cusut pentru copii si adulti unde invatam sa coasem frumos si povestim despre istoria mica, istoria traditiilor prin intermediul amintirilor.

In cadrul atelierelor care sunt niste sezatori, avem si o componenta de pastrare a identitatii - povestitul. Cu copii vorbim de basmele romanesti si de personajele extraordinare din povestile noastre. Cu cei mari ne amintim de bunici si de obiceiuri pastrate sau pierdute.

Astfel, pe parcursul intregului an am ajuns in casele a mii de romani cu peste 5000 de seturi. Am tinut 20 de ateliere unde au invatat sa coasa peste 200 de oameni mici si mari. Cu seturile noastre s-au tinut ateliere si in alte 10 institutii.


| Date beneficiari
    Intre beneficiarii directi enumar urmatoarele categorii: colaboratorii din Aninoasa - sateni, tineri institutionalizati -15, copii 7-18 ani - 60 beneficiari ateliere Cosanzeana, sute de beneficiari ai seturilor, adulti - 140 beneficiari ateliere Cosanzeana, mii de beneficiari ai seturilor

| Date beneficiari
    femei cu job de birou care lucreaza in mediul urban, copii 7-14 ani

| Activitati
    1. Dezvoltarea produsului
Cercetarea materialelor
Gasirea unor furnizori nationali
Crearea identitatii vizuale a setului
Cercetarea modelelor de cusut
Realizarea produsului
Comunicarea produsului
Comercializarea produsului
Participare la targuri, conferinte

2. Organizarea atelierelor
Gasirea unui loc potrivit
Stabilirea unei teme
Realizarea materialelor necesare
Achizitionarea materialelor necesare
Comunicarea atelierelor
Pregatirea atelierelor
Realizarea de materiale ajutatoare
Conceperea unei metode de invatare
Atelierul propriu-zis


| Rezultatele proiectului
    Beneficiile cusutului cu un set de cusut sau cusutului in cadrul atelierului sunt:
1. invatarea unei activitati utile
2. exprimarea creativitatii
3. conexiunea cu rudele pe linie materna - ammele, bunicile, matusile care au cusut
4. efect terapeutic generat de realizarea unui obiect cu propriile maini
5. exersarea rabdarii
6. reamintirea unor obiceiuri uitate prin povestirea lor
7. conexiunea cu istoria si identitatea nationala

Rezultate neasteptate ale produsului: selectia in expozitia centrala Romanian Design Week, Capsula Threads of Tradition expusa la Madrid si Vienna, selectia la expozitia Play and Rewind de la Vienna.

Desi atelierele dureaza cel putin o ora si jumatate, rareori au durat atat de putin, pentru ca oamenii se simt bine si isi doresc sa mai stea la povesti. Toti participantii vorbesc despre cum timpul trece pe neobservate in timpul atelierelor.

Cu mare bucurie am constatat ca in tara educatori folosesc seturile noastre ca sa ii invete pe copii sa coasa. Speram ca am creat un obiect prin care sa readucem cusutul in salile de clasa.


| Bugetul
    144000

| Parteneri
    Scoala Step by Step, Festivalul Outernational Days, Dichisar, Therapy

| Website proiect
    www.cosanzeana.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->