Participanti & Proiecte
Campania AnimaNova - Protejeaza-i pe cei dragi!
|
Organizator: Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate |
|
Categorie: Apararea drepturilor individuale/ colective |
Campania a avut la baza cercetarea "Sperante, la vanzare, cercetare calitativa privind traficul pentru exploatare sexuala in Romania si Italia, in 2007-2011". Aceasta a fost realizata la inceputul campaniei tocmai pentru a fundamenta interventia si pentru a-i creste gradul de relevanta si eficienta. Subiectii cercetarii au fost specialisti care lucreaza direct cu victimele traficului pentru exploatare sexuala, oferindu-le servicii, atat in Romania, cat si in Italia, precum si victime ale exploatarii sexuale, de nationalitate romana, aflate in asistenta in Romania sau in Italia. Cercetarea a cuprins un capitol special in legatura cu prevenirea exploatarii sexuale si cu protejarea drepturilor persoanelor traficate. Opiniile victimelor si specialistilor, exprimate in cercetare, au orientat toate interventiile dezvoltate in cadrul campaniei.
| Scopul proiectului
Campania a urmarit sa atraga atentia asupra drepturilor incalcate in cazurile de exploatare sexuala si sa previna fenomenul. Obiective: a) intelegerea complexa a fenomenului b) includerea sa pe agenda publica si in media c) cunoasterea factorilor de vulnerabilitate, a strategiilor de recrutare si exploatare utilizate d) cunoasterea modalitatilor pe care comunitatile le pot utiliza pentru a proteja drepturile tinerelor, prevenind fenomenul e) oferirea de informatie corecta despre exploatarea sexuala, pentru a diminua fenomenul de blamare a victimelor si a sustine integrarea lor sociala.
| Aria geografica
Bucuresti, Constanta, Cluj, Iasi, Targu Mures, Timisoara, Craiova, Ploiesti si comunitati rurale din judetele din care fac parte orasele mentionate
| Rezumat
Campania a urmarit sa atraga atentia asupra drepturilor fundamentale incalcate in cazurile de trafic pentru exploatare sexuala si sa previna fenomenul. Foarte multe dintre fetele exploatate anual in Europa sunt de nationalitate romana. Statisticile oficiale ale ultimilor ani arata ca numarul minorelor exploatate l-a egalat pe cel al tinerelor de peste 18 ani, varsta foarte scazuta fiind, spun specialistii, preferata de cei care solicita servicii sexuale.
Obiective: a) intelegerea fenomenului din dubla perspectiva (tara de origine/Romania, tara de destinatie/Italia) b) includerea subiectului pe agenda publica si in media c) cunoasterea factorilor de vulnerabilitate care accentueaza riscul de trafic, a strategiilor de recrutare si exploatare utilizate de traficanti in prezent d) cunoasterea, in mediul rural si urban, a modalitatilor pe care comunitatile le pot utiliza pentru a proteja drepturile tinerelor in risc de a fi exploatate, prevenind astfel fenomenul si sustinand dezvoltarea unor medii sigure si securizante, pentru dezvoltarea sanatoasa a tinerelor si adolescentelor e) oferirea de informatie corecta despre exploatarea sexuala, pentru a diminua fenomenul de blamare a victimelor si pentru a sustine integrarea sociala a fetelor si femeilor exploatate.
Activitati si rezultate: 1) cercetare calitativa privind traficul pentru exploatare sexuala in Romania si Italia 2) film documentar bazat pe marturiile a 7 victime si a familiilor lor 3) 8 evenimente pentru specialisti in domeniu si media in cele 8 orase ale campaniei 4) 8 evenimente interactive pentru publicul larg in cele 8 orase ale campaniei 5) 16 interventii comunitare in mediul rural, pentru copii, parinti, autoritati 6) produsele campaniei (brosuri, blog, spoturi radio, buletin electronic).
| Date beneficiari
Beneficiarii finali, pe termen lung, ai proiectului sunt victimele potentiale si existente ale traficului pentru exploatare sexuala. Campania a fost construita in jurul experientelor si povestilor lor: au fost intervievate in cadrul cercetarii si au facut subiectul acesteia, au oferit testimoniale in cadrul filmului documentar realizat. In cadrul evenimentelor interactive din mediul urban, a fost realizata expozitia cu picturi ale victimelor, insotita de citate oferite in cadrul interviurilor din cercetare. Membrii echipelor care au elaborat cercetarea, au prezentat cercetarea specialistilor la evenimente, au oferit informatii publicului larg in orase, au facilitat atelierele pentru copii si pe cele pentru parinti si autoritati din mediul rural sunt persoane care lucreaza in mod direct cu victimele traficului pentru exploatare sexuala.
| Rezultatele proiectului
Interventia campaniei este foarte importanta, pentru ca a oferit atat informatie, cat si intelegerea modalitatilor de a actiona si intarirea resurselor individuale si comunitare pentru aceasta. Formatul evenimentelor a fost interactiv, profesionisti cu experienta in domeniu au oferit infomatii, clarificari, suport. Autoritatile locale, media si scolile au dobandit, prin intermediul cercetarii, perspective si informatii noi despre fenomen, despre rolul lor si despre cum pot sustine si intari acest rol in prevenirea traficului si/sau in integrarea victimelor exploatarii sexuale. Participantii la evenimentele interactive din mediul urban (expozitii) au primit informatii si explicatii adaptate privind riscurile si modalitatile de diminuare a riscurilor, pentru ei sau persoane apropiate. De asemenea, in cazuri specifice, a fost oferita si consiliere, mai departe, unor persoane care s-au identificat drept avand risc ridicat sau fiind victime, prin intermediul unor organizatii de profil. In comunitatile rurale, adultii (parinti si autoritati locale) au dobandit o mai buna intelegere a fenomenului de trafic, dar si a modalitatilor pozitive prin care isi pot proteja copiii si a nevoilor si vulnerabilitatilor acestora. Multe aspecte de gen au fost abordate, privind inegalitatile de rol si statut si modul in care acestea consolideaza riscul de exploatare. Toti participantii au primit informatie individualizata, care ii face mai pregatiti sa recunoasca riscurile, sa stie sa actioneze, sa aiba o intelegere mai complexa, mai putin stereotipa a situatiei persoanelor traficate.
| Bugetul proiectului (in RON)
965000,00
| Parteneri
CPE - Centrul Parteneriat pentru Egalitate, organizatie coordonatoare si parteneri (Federatia Filantropia - Romania si Ageform, Esprit, Expert Italia, Fondazione Giacomo Brodolini si Parsec - Italia)
| Website-ul proiectului
http://blog.animanova.ro