Participanti & Proiecte
Rompetrol sustine interventiile de urgenta aeromedicale SMURD
|
Organizator: Fundatia pentru SMURD |
|
Categorie: Sanatate |
Cresterea numarului de cazuri la care a fost necesara interventia cu elicopterul dar si alinierea serviciului la standardele internationale in domeniu au impus cresterea numarului de astfel de aparate de zbor. Automat, costurile de exploatare au crescut, sumele necesare achizitionarii combustibilului ridicandu-se anual la cifre de ordinul sutelor de mii de USD. Doar in anul 2011 parteneriatul a vizat punerea la dispozitie a 30 de tone de combustibil lunar, parteneriatul pentru anul trecut fiind cuantificat la 310.000 USD. Prin acest parteneriat SMURD a putut sa raspunda tuturor solicitarilor de interventie de urgenta venite din teritoriu. De asemenea, bugetul Ministerului Administratiei si Internelor a realizat o economiei semnificativa, de aprox. 310.000 USD.
| Scopul proiectului
Obiectivele acestui proiect au fost: capacitatea de a raspunde in proportie cat mai mare solicitarilor venite din teritoriu pentru interventiile aero-medicale de urgenta, eliminandu-se din economia deciziei factorul financiar legat de combustibil, cresterea numarului de interventii aero-medicale de urgenta si, implicit, al numarului de vieti salvate. Astfel, au fost efectuate interventii de urgenta pentru salvarea in 2011 unui numar de 978 persoane.
| Aria geografica
National
| Rezumat
Cresterea continua a numarului de accidente care necesita interventia de urgenta a echipajelor SMURD a impus in anii precedenti diversificarea si alinierea la standarde internationale a modalitatilor de transport ale pacientilor catre unitatile spitalicesti. Parteneriatul dintre SMURD si Inspectoratul General de Aviatie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a devenit, astfel, o realitate stringenta, materializata prin achizitonarea unor elicoptere care sa deserveasca SMURD. Acestea intervin, ori de cate ori este cazul si conditiile atmosferice o permit, in situatiile in care pacientii trebuie transportati de urgenta catre cea mai apropiata Unitate de Primiri Urgente. Avantajele majore ale operarii acestui tip de mijloc de transport sunt scurtarea substantiala a timpului de interventie si accesul in zonele in care relieful nu permite deplasarea cu mijloace conventionale de transport. Este, insa, cunoscut faptul ca exploatarea elicopterelor nu este deloc simpla, costurile unei astfel de operatiuni fiind foarte mari. In afara de serviciile de mentenanta care trebuie asigurate aparatului de zbor, sunt costurile de exploatare, in principal costurile legate de combustibilul necesar interventiilor cu elicopterul. Venind in intampinarea acestei probleme, Fundatia pentru SMURD si Grupul ROMPETROL au incheiat in anul 2010 un parteneriat privind asigurarea combustibilului necesar misiunilor aero-medicale efectuate de elicopterele SMURD. Acest parteneriat a fost apoi continuat in anul 2011. Rezultate: in 2011, peste 978 de persoane au beneficiat de asistenta medicala.
| Date beneficiari
Acest proiect a fost sustinut prin achizitiile de rezervoare de combustibil ce au permis un consum mai eficient, mai bine controlat si mai redus. Aceasta a condus la posibilitatea de a executa unui numar mai mare de misiuni aeromedicale desfasurate si astfel un numar mai mare de pacienti ce au beneficiat de interventii salvatoare. Deoarece achizitia de rezervoare de combustibil si alte proiecte de spriijin ale misiunilor aeromedicale SMURD (cum ar fi de exemplu instruirea pilotilor de pe elicopterele SMURD la un simulator avansat pentru executia unor misiuni in conditii dificile) a fost realizata din fondurile directionate de populatie prin redirectionarea celor 2%, a fost realizata o interconectare intre proiectele realizate prin sprijinul companiilor si suportul oferit de populatie.
| Rezultatele proiectului
Rezultate: aprox. 980 de pacienti care au beneficiat de interventie medicala de urgenta: in anul 2011, in cadrul celor trei puncte de operare aeromedicala beneficiare ale sponsorizarii acordate de Grupul Rompetrol, au fost efectuate 978 interventii, insumand 1569 ore de zbor.
Beneficii: Am vut capacitatea de a raspunde in proportie cat mai mare solicitarilor venite din teritoriu pentru interventiile aero-medicale de urgenta, eliminandu-se din economia deciziei factorul financiar legat de combustibil si a fost realizata o crestere a numarului de interventii aero-medicale de urgenta si, implicit, al numarului de vieti salvate, fata de anii precedenti.
| Bugetul proiectului (in RON)
1035000
| Parteneri
Grupul Rompetrol, Inspectoratul General de Aviatie, Fundatia pentru SMURD
| Website-ul proiectului
http://www.energiavinedinsuflet.ro/online/index.php?_website_id=86&page_id=934