close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fiecare Copil Conteaza



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Romania se afla pe primul loc in UE in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile (6 la mia de nascuti vii in 2018, fata de media UE de 3,6 la mie). In 2018, s-au inregistrat 727 nasteri la fete sub 15 ani si 18.753 la fete intre 15-19 ani. Cinci din zece mame minore nu au fost la control, ceea ce a dus la o rata de patru ori mai mare a nasterilor premature, iar rata de vaccinare a copiilor nascuti de mame adolescente a fost cu 10% mai scazuta.
Servicii integrate de suport la nivel local si recunoasterea de catre autoritati a problemei lipsei aparaturii medicale necesare supravietuirii nou-nascutilor prematuri sunt esentiale. Pentru a rezolva aceste probleme am evaluat starea socio-medicala a gravidelor, mamelor si copiilor din zonele rurale, iar medicii au fost consultati prin discutii si chestionare cu privire la nevoile spitalelor.


| Scopul proiectului
    Scop: reducerea mortalitatii infantile prin dotarea maternitatilor cu echipamente medicale si dezvoltarea retelelor de suport pentru mame si copii la nivelul comunitatilor rurale.
Obiective specifice:
• dotarea maternitatilor cu echipamente medicale necesare salvarii prematurilor
• informarea si pregatirea gravidelor cu privire la controalele medicale pre si postpartum
• prevenirea sarcinilor nedorite in randul adolescentelor
• imbunatatirea starii de nutritie si igiena a femeilor insarcinate, a mamelor care alapteaza si a copiilor cu varste mai mici de 5 ani


Fiecare Copil Conteaza Fiecare Copil Conteaza Fiecare Copil Conteaza

| Aria geografica
    2019 - 52 de spitale/sectii de neonatologie/obstetrica-ginecologie/pediatrie din Bucuresti-Ilfov si 30 de judete: Alba, Arad, Arges, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea. 42 de comunitati rurale defavorizate din 14 judete: Arges (Stefanesti, Micesti), Brasov (Tarlungeni, Sacele, Budila), Botosani (Gorbanesti, Ibanesti, Hiliseu-Horia), Caras-Severin (Anina, Resita, Dognecea, Mociur, Doman, Calea Timisoarei), Constanta (Albesti, Negru-Voda), Dolj (Breasta, Malu Mare, Preajba, Predesti), Hunedoara (Pui, Rau de Mori), Iasi (Cepelnita, Costulesti, Scheia, Mironeasa), Mures (Raciu, Band), Neamt (Sabaoani, Bahna), Prahova (Urlati, Bucov), Suceava (Voitinel, Dolhesti, Ciprian Porumbescu, Ilisesti), Timis (Jimbolia, Checea, Clarii Vii, Mosnita-Noua), Vaslui (Dragomiresti, Osesti).

| Rezumat
    Lipsa echipamentelor din unitatile medicale, numarul mare al sarcinilor neurmarite si distantele mari pana la primul spital contribuie la cresterea mortalitatii infantile. Pentru a raspunde acestor nevoi, din 2010, Salvati Copiii doteaza in cadrul programului national, maternitatile cu echipamente medicale performante si dezvolta programele de suport adresate familiilor din comunitatile defavorizate. In 8 ani au fost dotate 96 de maternitati cu 630 de echipamente (5 milioane de Euro), ce au ajutat la salvarea a 72.000 de nou-nascuti.
In 2019, 52 de maternitati din 30 de judete si Bucuresti-Ilfov au fost dotate cu 115 echipamente, ce au ajutat la salvarea a 30.000 de nou-nascuti.
Pentru imbunatatirea sanatatii mamei si copilului, am facilitat accesul la servicii pentru mame, gravide si copii pana in 5 ani din zonele defavorizate cu ajutorul echipelor locale din 14 judete. Am oferit suport socio-medical din 2010 pentru 46.595 de beneficiari, iar in 2019, am sustinut 7.500 de beneficiari.
Am sprijinit gravidele, mamele care alapteaza si copiii sub 5 ani prin: consiliere pentru sanatate, igiena, nutritie, controale si vaccinare, consiliere socio-juridica, acompanierea la serviciile socio-medicale, decontarea transportului local, acordarea de alimente si medicamente.

Am creat parteneriate cu institutiile locale pentru gasirea celor mai bune solutii pentru adresarea nevoilor beneficiarilor si am implicat reteaua de sustinatori in strangere de fonduri: cei 2500 de voluntari la nivel national au fost implicati in campanii, competitii sportive, evenimente caritabile. Proiectul a beneficiat de o larga sustinere din partea influencerilor iar recomandarile SCR au fost incluse in propunerea de lege cu privire la acordarea unui pachet trusou pentru nou-nascuti.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt selectati pe baza unor criterii stabilite in metodologia de implementare Beneficiari directi - 2010-2019: 72.000 nou-nascuti salvati 46.595 beneficiari: gravide, mame si copii 0-5 ani din zonele rurale defavorizate Beneficiari directi 2019: 30.000 de nou-nascuti salvati 5.000 de medici sustinuti pentru un act medical profesionist si complet 7.500 de beneficiari: 2.500 copii 0-5 ani, 2.000 de mame, 500 gravide, 2.500 adolescenti si parinti

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti 2010-2019: 200.000 persoane, familiile celor 72.000 de mii de nou-nascuti ce au beneficiat de aparatura medicala donata 230.000 de persoane, rude ale beneficiarilor sustinuti in comunitatile rurale defavorizate Beneficiari indirecti 2019: 90.000 persoane, familiile celor 30.000 de nou-nascuti care au beneficiat de aparatura medicala 15.000 de cadre medicale, colegii medicilor ce lucreaza direct cu aparatele donate 22.500 persoane, rude ale beneficiarilor sustinuti in comunitatile rurale defavorizate

| Activitati
    In urma discutiilor cu sefii sectiilor de neonatologie, obstetrica-ginecologie si pediatrie, am selectat echipamentele medicale necesare cu prioritate. Am dotat in 2019, 52 de maternitati, cu 115 echipamente: incubatoare, mese de resuscitare, ventilatoare in valoare de 1 milion de Euro.

In comunitatile rurale, in 2019, echipele de experti (asistenti sociali, asistenti medicali, psihologi) din 14 judete au sustinut beneficiari din 42 de comunitati in cadrul unei interventii comunitare integrate prin: evaluarea sanatatii beneficiarilor, inscriere la medicul de familie si programarea la serviciile medicale de specialitate, insotirea si/sau decontarea transportului pana la serviciile medicale, achizitionarea medicamentelor, suplimentelor, a analizelor medicale, consiliere pentru rezolvarea problemelor juridice si sustinerea de sesiuni de educatie nonformala pentru mame, gravide si adolescenti.

Am creat parteneriate cu Ministerul Sanatatatii si institutii din domeniu pentru imbunatatirea masurilor publice destinate mamei si copilului, recomandarile SCR fiind incluse in propunerea de lege cu privire la acordarea unui pachet trusou pentru nou-nascuti.

In cadrul a 19 evenimente de promovare, peste 500 de specialisti din 14 judete, medici, reprezentanti ai autoritatilor locale, jurnalisti, parinti si reprezentanti ai companiilor, au cautat solutii viabile pentru rezolvarea problemelor, iar proiectul a beneficiat de o larga sustinere din partea influencerilor.


| Rezultatele proiectului
    Salvati Copiii a dotat in 2019, 52 de maternitati cu 115 echipamente (incubatoare, ventilatoare, mese radiante, monitoare de functii vitale, lampi de fototerapie) in valoare de 1 milion de Euro. 30.000 de nou-nascuti au fost ajutati sa supravietuiasca, iar rata mortalitatii a scazut de la debutul interventiei, de la 10,1‰ in 2010, la 6‰ in 2018.
Prin intermediul echipelor locale din 14 judete am oferit suport socio-medical comunitar integrat in 2019 pentru 7.500 de beneficiari - 2.500 copii 0-5 ani, 2.000 mame, 500 de gravide si gravide minore si 2.500 de adolescenti si parinti.
•Procentul femeilor insarcinate care au mers la control a crescut de la 70% la 90%
•Procentul de copii vaccinati in schema obligatorie a crescut de la 90% la 98%
•Procentul gravidelor si copiilor inscrisi la medicul de familie este 100%
•90% dintre adolescenti si parinti detin acum cunostinte cu privire la mijloace contraceptive si ingrijirea copiilor pana in 5 ani

Am realizat parteneriate cu institutiile locale si Ministerul Sanatatii. Aceste parteneriate au influentat interesul autoritatilor care s-au implicat alaturi de noi in rezolvarea problemelor la nivel local in ceea ce priveste sanatatea mamei si a copilului si lipsa de aparatura medicala din maternitati.
In cadrul a 19 evenimente locale am implicat peste 500 de specialisti din 14 judete, medici, reprezentanti ai autoritatilor locale, jurnalisti, parinti, reprezentanti ai companiilor, voluntari si influenceri iar propunerile noastre au fost incluse in textele de lege propuse pentru imbunatatirea sanatatii mamei si copilului.


| Bugetul
    5705645

| Parteneri
    Ministerul Sanatatii ASSMB – Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti Directiile de Sanatate Publica Judetene si DGASPC-urile din cele 14 judete, primariile din cele 42 de localitati, cabinetele medicilor de familie din cele 42 de localitati. Sponsorii din cadrul proiectului: Dorna, Alliance Healthcare, Carrefour, Gefco, Cora, Fox.

| Website proiect
    www.salvaticopiii.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->