close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tratamente pentru mita in sistemul public de sanatate - Prima Etapa: Diagnostic si Profilaxie



| Organizator:
    ASOCIATIA SF. DAMIAN
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Coruptia din sistemul national de sanatate este recunoscuta de catre opinia publica ca fiind grava, intrucat in lipsa "atentiilor", medicii ii lasa uneori sa moara pe pacientii aflati in stare grava sau nu ofera pacientilor serviciile medicale de care acestia au nevoie.
Mass-media a prezentat numeroase cazuri de neglijenta a persoanlului medical pe fondul lipsei „atentiilor”, iar reprezentantii CMR recunosc ca sistemul mitei este adânc inradacinat.
Problema mitei sau a „sistemului romanesc de plati la negru” a ajuns si in atentia oficialilor europeni. In doi ani consecutivi (2007 si 2008), Euro Health Consumer Index a semnalat autoritatilor romane ca "problema "spagi" trebuie abandonata pentru a imbunatati echitatea si drepturile pacientilor".


| Scopul proiectului
    Scopul implementarii proiectului este acela de a realiza actiuni de prevenire a faptelor de coruptie din spitale ale caror victime sunt pacientii, prin incurajarea si educarea acestora de a manifesta atitudini anti-spaga, prin promovarea eticii si responsabilitatilor profesionale in randul personalului medical si prin dezvoltarea de instrumente de monitorizare si evaluare a masurilor anti-coruptie intreprinse.

Tratamente pentru mita in sistemul public de sanatate - Prima Etapa: Diagnostic si Profilaxie Tratamente pentru mita in sistemul public de sanatate - Prima Etapa: Diagnostic si Profilaxie Tratamente pentru mita in sistemul public de sanatate - Prima Etapa: Diagnostic si Profilaxie

| Aria geografica
    Iasi, Bacau, Suceava, Vaslui, Botosani, Neamt

| Rezumat
    Vazut de unii ca un rau necesar, fenomenul „platilor neoficiale” sau al „plicului” incepe sa erodeze demnitatea profesiei medicale si sa dauneze drepturilor pacientilor la ingrijirile medicale pentru care platesc contributii la asigurarile de sanatate.
Proiectul „Tratamente pentru mita in sistemul public de sanatate – Prima etapa: diagnostic si profilaxie”, finantat de Uniunea Europena, raspunde necesitatii si dorintei civice ca orice pacient sa fie tratat fara a fi nevoit sa ofere mita personalului medical.
Scopul implementarii proiectului este acela de a realiza actiuni de prevenire a faptelor de coruptie din spitale ale caror victime sunt pacientii, prin incurajarea si educarea acestora de a manifesta atitudini anti-spaga, prin promovarea eticii si responsabilitatilor profesionale in randul personalului medical si prin dezvoltarea de instrumente de monitorizare si evaluare a masurilor anti-coruptie intreprinse.
Proiectul se adreseaza deopotrivă pacientilor și personalului medical din regiunea de dezvoltare Nord – Est, fiind, de altfel, și primul proiect de acest tip care se realizează în regiune. Rezultate:
• educarea pacientilor in vederea exercitarii dreptului la ingrijiri medicale necondiționate de oferirea de „atentii”, prin derularea unei campanii de informare a peste 7.000 de pacienti din regiunea de dezvoltare Nord - Est;
• crearea unui mecanism de monitorizare a fenomenului mitei si a masurilor anticoruptie intreprinse, prin elaborarea studiului Barometrul mitei in serviciile medicale publice si prin implementarea Indexului de evaluare si clasificare a spitalelor


| Date beneficiari
    Pacientii si personalul medical au fost implicati cu rol activ in realizarea si aplicarea „Indexului de evaluare si clasificare a spitalelor”. Astfel, scorurile obtinute de spitale in cadrul „Indexului de evaluare si clasificare” au la baza informatiile furnizate, in cadrul procesului de evaluare, de pacientii si personalul medical al fiecărui spital evaluat.

| Rezultatele proiectului
    • implementarea primului Index de evaluare si clasificare a spitalelor din România, ale carui caracteristici specifice sunt: implicarea pacientilor si a medicilor in evaluarea spitalelor, includerea standardelor de prevenire a mitei, eliminarea factorilor subiectivi prin analiza statistica a datelor.
• studiul Barometrul mitei in serviciile medicale publice – o analiza detaliata a fenomenului coruptiei din sistemul sanitar românesc si a altor teme majore privitoare la relația medic – pacient, drepturile pacienților și reforma sistemului public de sănătate.
• realizarea primei campanie de informare si educare a pacientilor care a cuprins printre altele: campanie de informare media (spot radio si aparitii in cotidianele locale), editarea brosurii Fata in fata - despre drepturile pacientilor si distribuirea ei la peste 7.000 de pacienti.
• realizarea Coalitiei pentru sanatate – o alianţa menita sa susţina activitatile anticorupţie si reforma din sistemul public de sanatate.


| Bugetul proiectului (in RON)
    274000

| Parteneri
    Directiile de sanatate publica din Iasi, Suceava si Bacau, 18 spitale din aceste judete, Facultatea de Filozofie si Stiinte Social-Politice a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Facultatea de Litere a Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau, Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii a Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava, Colegiului National „Nicu Gane” din Falticeni, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iasi. Proiectul „Tratamente pentru mita in sistemul public de sanatate – prima etapa: diagnostic şi profilaxie” este initiat ASOCIATIA SF. DAMIAN si a fost finantat de Uniunea Europeana, prin programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 – Consolidarea sprijinului societaţii civile in lupta impotriva corupţiei.

| Website-ul proiectului
    www.propacienti.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes