close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Adapostul de Noapte Sfantul Lazar



| Organizator:
    Organzația Umanitară CONCORDIA
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    In fiecare noapte, in Bucuresti, aproximativ 1500 persoane, tineri, adulti si varstnici dorm fara siguranta si sprijinul familiei in plina strada fiind expusi la violenta, trafic de fiinte umane, exploatare si abuz. Lipsa de adapost pune la risc sanatatea si chiar viata acestora. Fara o interventie specializata, pentru unii tineri fara adapost situatia se poate croniciza de aceea au nevoie de servicii sociale de calitate. De aceea, Organizatia Umanitara Concordia prin Adapostul de noapte Sfantul Lazar asigură condițiile pentru respectarea și promovarea drepturilor și interesului tinerilor/adultilor și refacerea abilităților acestora în procesul de incluziune socială și profesională. În toată activitatea noastră, colaborăm cu autoritățile locale relevante pentru asistență socială, poliție, evidența populației, servicii medicale și muncă.

| Scopul proiectului
    Scopul Adapostul: incluziunea sociala a persoanelor fara adapost. Obiective: a) dezvoltarea abilitatilor sociale a 250 persoane anual, b) pregatirea si incadrarea in munca a persoanelor apte de munca. Acestia isi vor dezvolta abilitatile sociale si de munca pentru incadrare in munca (agent curatenie, bucatarie, spalator auto, faiantar – rigipsar, etc). In Centru ii ajutam sa obtina actele de identitate, sa beneficieze de îngrijire medicală de urgentă, consiliere sociala si psihologica, consiliere psihiatrica si orientare catre calificare sau un loc de munca. Functioneaza sapte zile/24 ore.

Adapostul de Noapte Sfantul Lazar Adapostul de Noapte Sfantul Lazar Adapostul de Noapte Sfantul Lazar

| Aria geografica
    proiectul se deruleaza in Bucuresti, sectorul 1

| Rezumat
    Persoanele strazii reprezinta o categorie sever marginalizata datorita vietii traite pe strada, pentru durate scurte sau lungi, a accesului limitat la servicii medicale si a lipsei unui loc de munca. Din experienta noastra, persoanele fara adapost au ajuns in strada din cauza violentei si a abuzurilor domestice, din cauza evacuarii de catre membrii propriilor familii, a dezinstitutionalizarii din casele de copii sau datorita bolilor psihice. Desi numarul persoanelor fara adapost s-a redus, problematica ramane in continuare dramatica intrucat nu numai ca aceste persoane sunt vulnerabile prin cauza care i-a aruncat in strada dar si prin efectele vietii in strada caci pot deveni persoane bolnave cronice, inclusiv a unor boli transmisibile ca de exemplu HIV/SIDA, tuberculoza, sifilis sau persoane in conflict cu legea. Feantsa (Federaţia Europeană a organizaţiilor care se ocupă cu persoanele fără adăpost) in raportul “ A doua revizuirea a excluziunii in ceea ce priveste locuinta in Europa”, 2017 precizeaza ca in anul 2011 in Romania existau “41.085 persoane care nu aveau locuinta sau nu inchiriasera una”.
Lipsa unei locuinte si a unui suport calificat de asistenta sociala, in special pentru cei care parasesc centrele de plasament sau penitenciarele si care nu au familii, face imposibila incadrarea in munca sau calificarea profesionala. Este un cerc vicios in care se blocheaza persoanele fara adapost si acesta este motivul pentru care servicile sociale ale Adapostului de noapte Sfantul Lazar sunt cruciale pentru a ajuta si a oferi o noua sansa acestor persoane sa isi refaca viata . “Cine salveaza o viata, salveaza o lume intreaga” este motto-ul nostru.


| Date beneficiari
    Adapostul de noapte Sfantul Lazar ajuta direct peste 250 persoane anual, care provin din medii sociale defavorizate: 70% din centre de plasament, 17% din familii dezorganizate sau afectate de violența domestică și abuz, 13% alte medii dezavantajate. In ceea ce priveste varsta: 19% au varsta 20-25 ani; 21% varsta cuprinsa intre 26 -30 ani, 28% cu varsta intre 31-35 ani si 32% intre 36 -40 ani. Ca mediu geografic aceștia provin, ca origine din: 15 judete (Alba, Arad, Bacau, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Dambovita, Iasi, Ilfov, Ialomita, Olt, Prahova, Satu-Mare, Valcea) și municipiul Bucuresti. Indirect, un numar mare de persoane prin prevenirea sanatatii publice (populatia generala), includerea in munca (angajatorii), reducerea delincventei (populatia generala si sistemul de asistenta sociala).

| Date beneficiari
    Indirect, un numar mare de persoane prin prevenirea sanatatii publice (populatia generala), includerea in munca (angajatorii), reducerea delincventei (populatia generala si sistemul de asistenta sociala).

| Activitati
    Persoana care vine la adapost sau adus de echipa stradala dupa igiena personala, beneficiaza de ingrijiri medico-sanitare, haine curate si mâncare. Cazarea este in camere cu 4-6 paturi. Asistentul social se ocupa ca aceste persoane sa aiba toate actele personale. Impreuna cu beneficiarul, se stabileste planul de interventie cu obiectivele si activitatile necesare reintegrarii sociale si profesionale a beneficiarului. Se urmareste indepartarea tinerilor de mediul stradal si reintegrarea lor in comunitate. Gazduirea, masa, ambianta generala, autogospodarire se organizeaza astfel incat sa se asigure un sentiment de siguranta, incredere, caldura si in acelasi timp de implicare si responsabilizare pentru evitarea efectelor negative ale unei asistente prelungite. Fiecare persoana apta de munca este incurajata sa participe la variate activitati care sa ii stimuleze in dezvoltarea abilitatilor de munca. De exemplu, beneficiarii curata legumele, aranjeaza sala de mese, servesc mancarea, spala vesela si sala de mese pentru ca momentul servirii mancarii sa fie unul placut si de liniste.
Pentru atingerea obiectivului de reinsertie socio-profesionala persoanelor din centru sunt inscrise la diverse cursuri pentru dezvoltare abilitatilor necesare unui loc de munca. Prin programul de Jobcoaching sunt pregatiti pentru munca (crearea unui CV, abordarea unui interviu si discutia cu un angajator, alegerea corecta a unui loc de munca in concordanta cu pregatirea si abilitatile fiecaruia).


| Rezultatele proiectului
    Printre rezultatele obtinute: 23 persoane au obtinut acte personale, 15 tineri fost angajati, 15 persoane au fost admisi in locuinte sociale, 20 tineri si-au dezvoltat abilitatile necesare pentru incadrarea la un loc de munca (agent curatenie,bucatarie,spalator auto,faiantar-rigipsar), 60 persoane au beneficiat de ingrijre medicala; persoanele cu boli cronice si contagioase au fost inscrise in programele nationale si au acces la servicii medicale adecvate; 2 tineri au fost orientati catre Scoala de Meserii, 250 persoane primesc hrana, acces la dus si haine curate. De mentionat ca viata in strada schimba dramatic o persoana, astfel incat este bine stiut ca pentru fiecare an petrecut in strada sunt necesari cativa ani de munca sociala intensa pentru a reintegra social si profesional o persoana.Cu toate acestea, Adapostul de Noapte Sfantul Lazar a dovedit ca o munca de calitate si perseverenta duce la schimbarea semnificativa a vietii unui numar mare de persoane fara adapost prin imbunatatirea starii de sanatate, pregatirea si angajarea in munca si incluziunea sociala. Ca efecte generale sunt de precizat ca daca anual intre 10 -40% persoane fara adapost devin independente si active social consideram ca contribuim nu numai la misiunea asumata a Organizatiei Umanitare Concordia dar contribuim si la partea economica a societatii noastre intrucat aceste persoane nu numai ca nu mai sunt beneficiari de asistenta sociala dar ei devin contributori activi.

| Bugetul
    852806

| Parteneri
    Organizatia Umanitara Concordia, Primaria Bucuresti Sector 1, Clinica Aliat

| Website proiect
    https://www.concordia.org.ro/proiecte/proiecte-bucuresti/centrul-social-sfantul-lazar/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->