close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Susținerea și dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative în România



| Organizator:
    Fundatia HOSPICE Casa Sperantei
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Principalul punct de pornire a programului este oferirea de îngrijiri paliative pentru bolnavii incurabili. Statisticile demonstrează că nevoia este în creștere de la an la an. În contextul debutului pandemiei COVID, a aparut nevoia de creare a unui nou serviciu care să poată servi nevoilor beneficiarilor organizației, care la momentul respectiv nu aveau acces la serviciile potrivie și urgențe pentru stadiul bolii lor.

Prin programele și proiectele pe care organizația le dezvoltă, aceasta caută mereu să creeze pârghii prin care angajații partenerilor pot să cunoască activitatea pe care organizația o desfășoară dar și modalități prin care aceștia se pot implica și pot susține eforturile. Astfel una dintre variantele preferate este participarea la evenimentele sportive organizate de HCS sau în care HCS este cauză beneficiară.


| Scopul proiectului
    Scopul programului este acela de a crește accesul la servicii gratuite de îngrijiri paliative copiiilor care se confruntă cu o boală limitatoare de viață.

Obiectivul programului este de a asigura ameliorarea simtomelor și sprijin psihologic pentru persoane diagnosticate cu boli incurabile și pentru membrii familiilor lor, aflați în evidența tuturor serviciilor HOSPICE Casa Speranței.


Susținerea și dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative în România Susținerea și dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative în România Susținerea și dezvoltarea serviciilor de îngrijiri paliative în România

| Aria geografica
    Județe

| Rezumat
    În România, peste 192.000 persoane au nevoie de îngrijire paliativă specializată, însă numai 18.71% dintre acestea o și primesc. La nivel național, există în prezent, 11 județe care nu beneficiază de niciun serviciu de îngrijiri palliative.

Obiectivul principal al organizației este acela de a susține serviciile de îngrijiri paliative oferite gratuit bolnavilor incurabili atât adulți cât și copii, precum si de a dezvolta domeniul ingrijirilor paliative prin educatie, programe de advocacy si imbunatatirea legislatiei.

In contextul pandemiei COVID 19 și a restricțiilor multiple impuse de autorități, HCS a conceput, propus și derulat un proiect inovator pentru continuitatea îngrijirii unui grup extrem de vulnerabil de persoane care suferă de afecțiuni oncologice, prin interventii specializate (medicale, de nursing, de suport psiho-emoțional) oferite în sistem de telemedicină. Echipa HOSPICE a derulat o cercetare privind nevoile urgente de asistență a persoanelor cu boli oncologice, a dezvoltat algoritmi de îngrijire la distanță și a elaborat un document de poziție, pentru autoritătile medicale, privitor la limitele și oportunitățile soluțiilor de telemedicină pentru pacienții cu cancer.

În paralel, organizația a continuat eforturile de susținere a serviciilor de îngrijire paliativă.

Activitățile implementate cu resursele disponibile au fost:
- asigurarea de asistență la domiciliul beneficiarilor, în unitățile cu paturi, în policlinică, dar și în centrele de zi;
- asigurarea de pachete cu alimente pentru sărbătorile de Paste, Crăciun și 1 iunie;
- organizarea de acțiuni pentru implicarea voluntarilor Kaufland în acțiunile organizației: participare la evenimente sportive; participare la acțiunile de înmanare a pachetelor cu alimente.


| Date beneficiari direcţi
    1273 pacienți din 15 județe

| Activitati
    Activitățile incluse in program au inclus următoarele tipuri de intervenții:
1. Intervenții medicale: evaluare holistică, managementul durerii și simptomelor, educarea și consilierea pacientului/familiei, susținerea pacientului/familiei în luarea deciziilor de îngrijire, efectuarea de manevre terapeutice, prescrierea, aplicarea și monitorizarea tratamentulului, coordonarea îngrijirii între multiple servicii, îngrijire terminală
2. Ingrijiri de nursing: evaluarea de nursing, îngrijirea escarelor, limfedemului, stomelor, mobilizarea pacientului; administrarea de medicamente; educarea pacientului/familiei privind îngrijirea curentă/auto-îngrijirea; monitorizarea pacientului
3. Servicii conexe actului medical: kinetoterapie; asistență psihologică (evaluare specializată, consiliere pentru pacient/familie);
4. Servicii sociale: asistență pentru obținerea drepturilor legale, obținerea de echipamente specializate;
5. Servicii de suport spiritual pentru pacient/familie.

In mod specific, proiectul prin care s-a înființat un serviciu de telemedicină (parte a programului nominalizat), a inclus urmatoarele activități: Crearea unui nou serviciul-telemedicină
1. Analiza situației
2. Dezvoltarea procedurilor operaționale și a algoritmilor de lucru
3. Instruirea echipei HCS pentru utilizarea noilor proceduri
4. Derularea serviciilor prin telemedicină
5. Oferirea de suport psiho-emoțional și social pentru 240 beneficiari
6. Elaborarea unui document de poziție pentru autorități publice.


| Rezultatele proiectului
    1. 1273 pacienți din 15 județe
2. 11504 intervenții specializate, acordate de echipele multidisciplinare HOSPICE (medici, asisțenti medicali, asistenți sociali, psihologi, kinetoterapeuți, psihopedagogi)
o 3205 intervenții specializate în ambulator, centru de zi și internare
o 2758 consultații telemedicină
o 1459 vizite la domiciliu
o 1156 sesiuni monitorizare la distanță
o 2476 sesiuni educaționale Școala HOSPICE
3. 1 studiu de identificare a profilului și nevoilor de îngrijire a pacienților adulți cu afecțiuni oncologice
4. 1 algoritm de selectare a pacienților pentru care sprijinul la distanță este fezabil
5. 1 algoritm de acordare intervenții specializate la distanță
6. 1 document de poziție adresat autorităților publice privind avantajele și limitările telemedicinei
7. Promovarea modelului de intervenții la distanță către 125 experți din instituții și autorități publice, 40 experți din instituții medicale private, 20 experți din ONG-uri si 27 profesioniști individuali, din 36 județe, cu ocazia conferinței Asociației Naționale de Ingrijiri Paliative 2020
8. Participare evenimente sportive în perioada prezentată am avut un total de 150 angajați Kaufland care au alergat pentru cauza HOSPICE Casa Speranței la 5 ediții (Semimaraton și Maraton).


| Bugetul
    1919588 LEI

| Parteneri
    Kaufland România – finanțatorul proiectului; HOSPICE Casa Speranței – organizația care implementează proiectul

| Despre organizator
    Din 1992, HOSPICE a dezvoltat servicii specializate de îngrijire paliativă, aducând alinare pentru peste 45000 de copii și adulți cu boli incurabile, prin: două spitale cu servicii integrate și echipe mobile (Brașov, București, Făgăraș, Zărnești), un centru socio-medical pediatric (Adunații Copăceni), peste 100 de paturi (internare și activități auxiliare). HOSPICE dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, programe educaționale și îmbunătățirea legislației.

| Website proiect
    https://www.hospice.ro/proiecte/palhub/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->