close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Startarium 4GOOD



| Organizator:
    Impact Hub Bucharest
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Startarium 4GOOD a pornit din dorința de a sprijini inițiativele care produc schimbare și impact real în societate să devină sustenabile și să își crească impactul.

În România, startupurile se bucură de numeroase opțiuni de finanțare, pe când ONG-urile și afacerile sociale au la dispoziție mult mai puține oportunități, în general punctuale, precum granturi sau donații. Din acest motiv, alături de lipsa educației antreprenoriale și a îndrumării, inovatorii sociali nu știu cum să construiască un model de finanțare sustenabil sau să își crească impactul și adesea eșuează. În iulie 2022, am condus 15 interviuri cu actori cheie din diverse locații din România care ne-au confirmat ipoteza și necesitatea derulării unui program care să învețe organizațiile sociale să gândească ca niște antreprenori, cu focus pe sustenabilitate și impact.


| Scopul proiectului
    Startarium 4GOOD este un program de scalare pentru afaceri sociale ambițioase. Principalele obiective: 1) 30 de afaceri sociale înscrise; 2) 10 inițiative selectate pentru etapa a doua, care să treacă prin două luni de educație antreprenorială; 3) 3 organizații finaliste, alese de juriu în etapa a treia, care pentru nouă luni de zile să treacă printr-o experiență intensă de învățare, mentorat și îndrumare și să beneficieze de finanțare totală de 30.000 Euro; 4) organizarea edițiilor locale în 10 orașe din România și Republica Moldova, în care să lucrăm cu 10 ambasadori și 100 de organizații.

Startarium 4GOOD Startarium 4GOOD Startarium 4GOOD

| Aria geografica
    Bacău, Brașov, București, Buzău, Chișinău, Cluj-Napoca, Iași, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Timișoara.

| Rezumat
    Multe ONG-uri sau startupuri cu misiune socială din România întâmpină probleme în a fi sustenabile. În general, acestea se concentrează pe misiune și impact, însă pe termen lung se lovesc de obstacole precum lipsa fondurilor constante, a resurselor umane și a unei strategii care să le asigure creșterea și continuitatea. Multe dintre ele ajung să depindă exclusiv de granturi și donații, care pot fi fluctuante în timp, iar stresul continuu de a aduce fonduri în organizație poate duce rapid la epuizare.

Startarium 4GOOD este un program de accelerare dedicat antreprenorilor sociali din România, care le-a oferit toate resursele necesare pentru a crește exponențial, a-și scala inițiativa, atât financiar, cât și ca impact pozitiv în societate. 289 de ONG-uri și afaceri sociale au participat în prima etapă a programului, gândită ca o experiență educațională, dintre care 27 au fost selectate pentru etapa a doua, în care timp de două luni de zile au primit mentorat și resurse valoroase de business și educație. În martie 2022, juriul a ales patru organizații sociale finaliste care au trecut printr-o perioadă intensă de nouă luni de creștere, mentorat, training și promovare și au primit finanțare totală de 48.000 Euro.

Ca urmare a succesului Startarium 4GOOD dar și pentru a avea un impact cât mai mare la nivel regional, am construit o declinare a programului - Local Editions - care a replicat metodele de învățare și scalare deja testate în 4GOOD. A fost un demers concentrat, în care am selectat 10 ambasadori locali din 10 orașe din România și Republica Moldova și ne-am propus, ca prin implicarea lor, să ajungem la 100 de organizații locale. Ambasadorii au fost susținuți cu pregătire și resurse pentru livrarea cu succes a edițiilor capsulă în comunitățile lor.


| Date beneficiari direcţi
    Principala categoria de public țintă a fost reprezentată de organizațiile cu misiune socială, indiferent de forma de organizare: SRL-uri sau ONG-uri. Startarium 4GOOD s-a desfășurat la nivel regional, am primit aplicații și am lucrat cu inovatori sociali din 10 locații diferite din România și Republica Moldova.

Startarium 4GOOD a fost dedicat antreprenorilor sociali ambițioși, cu dorință de creștere și scalare. Condițiile de aplicare în program au fost existența unui business (SRL) sau ONG activ de cel puțin un an, cu activitate în orice industrie, care să aibă în centrul misiunii sale cel puțin un obiectiv de dezvoltare durabilă (SDGs) ale ONU. Ne-am concentrat pe cei cu istoric de impact și rezultate convingătoare, care și-au dorit să își crească impactul și să ajungă la sute de mii de beneficiari, care erau pregătiți și doritori să facă saltul spre scalare și care aveau nevoie de îndrumare și finanțare pentru a o face.

În program au participat, în mod direct, 289 de organizații sociale, dintre care, conform metodologiei și calendarului, juriul a selectat, în baza unor criterii foarte bine puse la punct, 27 de organizații în etapa a doua și 4 organizații finaliste în etapa a treia.

În cea de-a doua componentă a programului – Startarium 4GOOD Local Editions, în care ne-am propus să maximizăm impactul programului nostru și să mergem în 10 comunități locale din România și Republica Moldova cu aceeași rețetă câștigătoare de program, însă mult mai concentrată - , am lucrat cu 10 ambasadori și 97 de organizații din Bacău, Brașov, București, Buzău, Chișinău, Cluj-Napoca, Iași, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Timișoara.

În total, numărul de beneficiari direcți ai programului Startarium 4GOOD a fost de 396.


| Activitati
    Programul a debutat în octombrie 2021 cu perioada de înscrieri care a fost gândită ca o experiență educațională pentru cele 289 de organizații care au aplicat la Startarium 4GOOD.

În ianuarie 2022, în urma selecției, 27 de organizații sociale au intrat în a doua etapă a programului. Timp de două luni, inovatorii au trecut printr-un proces accelerat de dezvoltare a strategiei de scalare, care a inclus, printre altele: workshopuri săptămânale, alături de experți, sesiuni de mentorat pe teme legate de business și impact social etc.

În martie 2022, patru organizații au fost selectate pentru etapa a treia și au beneficiat de nouă luni de creștere accelerată și finanțare totală de 48.000 Euro: OilRight (afacere socială care revalorifică uleiul alimentar folosit), WWF România (WeWilder este un prim campus de colaboare urban-rural din România), Asociația Help Autism – Permis în Autism (cea mai mare organizație din România dedicată persoanelor cu autism), Asociatia MagiCAMP (MagicHELP - ONG care oferă sprijin emoțional și material copiilor cu afecțiuni oncologice).

În iulie 2022 a demarat și Startarium 4GOOD Local Editions, varianta capsulă a programului, în care ne-am dorit să amplificăm impactul la nivel regional. Edițiile locale au avut loc în 10 orașe, cu ajutorul a 10 ambasadori locali susținuți de noi.

În total, programul a ajuns la 396 de ONG-uri și afaceri sociale din România și Rep. Moldova, care au beneficiat în mod direct de resursele și finanțare.


| Rezultatele proiectului
    Principalele rezultate ale programului vizează atingerea și depășirea obiectivelor propuse inițial, dar și impactul avut asupra organizațiilor sociale participante, care a însemnat o schimbare de mindset, învățarea și însușirea unei abordări antreprenoriale a activității sociale, dezvoltarea unei gândiri strategice, sustenabile și descoperirea unor instrumente cu adevărat utile în creșterea impactului misiunii lor.

Rezultate:

- 289 de organizații înscrise în Startarium 4GOOD versus obiectivul de 30;
- 27 de organizații sociale participante în etapa a doua de program, care au trecut prin două luni de mentorat și au avut acces la resurse educaționale, versus 10 (obiectivul inițial);
- 4 organizații sociale finaliste care au trecut prin cele nouă luni de creștere accelerată și scalare, în loc de 3 propuse;
- 48.000 Euro finanțare totală oferită (versus 30.000 propuși inițial);
- 1500+ de ONG-uri și startupuri educate în antreprenoriat social cu ajutorul resurselor publicate pe startarium.ro;
- 45+ de mentori, coaches, aliați, experți implicați în program;
- Organizarea a două webinarii, cu acces gratuit, pe tema Impact Investment;
- Crearea unui curs de antreprenoriat social, disponibil gratuit pe startarium.ro. Până în prezent 280+ de persoane au inițiat cursul;
- 10 ambasadori locali implicați direct în Edițiile locale;
- Organizarea a 10 ediții locale capsulă, desfășurate în 10 locații din România și Republica Moldova;
- 97 de organizații care au luat parte la edițiile locale;
- 396 de beneficiari direcți ai programului;
- 630.000+ beneficiari indirecți.


| Bugetul
    1377600 LEI

| Parteneri
    ING Bank, partener Startarium.

| Despre organizator
    Scopul înființării asociației este crearea unei comunități în care tinerii antreprenori pot crea și dezvolta proiecte și afaceri cu impact social pozitiv pe termen lung. Ne adresăm celor care își doresc să devină antreprenori, inovatorilor sociali și de business, care vor să aibă un impact pozitiv în comunitate și caută oportunități de dezvoltare, creștere și scalare a proiectelor proprii.

Brandul sub care Asociația Ropot își desfășoara activitatea este Impact Hub Bucharest: www.impacthub.ro.


| Website proiect
    https://startarium.ro/cauta/4good



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->