close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Start in viata pentru tineri cu autism



| Organizator:
    AUTISM ROMANIA-Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Punctul de pornire al proiectului l-au constituit cererile, framantarile si asteptarile familiilor tinerilor cu autism care nu au servicii si sprijin pentru copiii lor tineri si adulti, ale adultilor cu autism insisi izolati si marginalizati, ale parintilor lipsiti de sprijin.
Nevoile beneficiarilor, tineri cu autism si parinti, au fost identificate prin aplicarea de chestionare, interviuri, observatii directe.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost cresterea capacitatii de integrare sociala a 20 de tineri cu autism, Obiectivele au fost crearea unui model de servicii de sprijin adaptate pentru tineri cu TSA si parinti (Centru multifunctional de resurse in autism), promovarea unui model de plan de tranzitie de la scoala la viata independenta pentru adolescentii cu autism ce implinesc varsta de peste 14 ani, sprijinirea a 8 tineri cu sindrom Asperger pentru a capata experienta de munca prin efectuarea unor stagii de practica si vuluntariat la diferiti angajatori angaajarea in munca.

Start in viata pentru tineri cu autism Start in viata pentru tineri cu autism Start in viata pentru tineri cu autism

| Aria geografica
    Bucuresti si tara

| Rezumat
    Proiectul a avut ca obiectiv general cresterea capacitatii de integrare sociala a 20 de tineri cu autism, prin crearea unui Centru multifunctional de resurse in autism, a unui model de servicii adaptate pentru tineri cu TSA si parinti, precum si promovarea unui model de plan de tranzitie de la scoala la viata independenta pentru adolescentii cu autism ce implinesc varsta de peste 14 ani.
O alta problema abordata este cea a tinerilor cu autism inalt functional – Sindrom Asperger din perspectiva integrarii acestora prin munca. Prin acest proiect, 8 tineri cu Sindrom Asperger si autism inalt functional au beneficiat de consiliere vocationala si pregatire pentru gasirea si mentinerea unui loc de munca, au fost sprijiniti sa capete, ca practicanti, experienta efectiva in diferite locuri de munca, utila in dezvoltarea personala si profesionala si, ca tinta finala, in angajare.
Peste 80 de familii ale persoanelor cu autism, in special cele care ingrijesc tineri au beneficiat de sprijin prin informare, indrumare, consiliere, grup de suport.

Proiectul este un raspuns la lipsa serviciilor adaptate nevoilor adolescentilor si tinerilor cu autism, servicii care sa tina seama de particularitatile acestora de perceptie, senzoriale, de invatare, comunicare, relationare, de intelegere a lumii.


| Date beneficiari
    25 de tineri cu autism, 80 de parinti

| Date beneficiari
    18 profesori 20, 4 angajatori,

| Activitati
    -crearea centrului

| Rezultatele proiectului
    -punerea bazei unui Centru multifuncțional de servicii și resurse în autism în cadrul căruia am oferit servicii adaptate pentru 20 de adolescenți, tineri și adulți cu autism și peste 70 de familii (terapie ocupațională pentru tineri slab funcționali, ieșiri în comunitate- socializare, consiliere vocațională, mediere a muncii -practică la angajatori pentru tineri și adulți înalt funcționali și cu sindrom Asperger, informare, consiliere , referire pentru familii,
-minighid pentru angajatori Angajarea în muncă a persoanelor cu autism
ghid introductiv Tranziția de la școală la viața de adult a elevilor și tinerilor cu autism,
-propunerea unui model de plan de tranziție de la școală la viața de adult a elevilor cu dizabilități/CES si realizarea planurilor de tranzitie pentru 5 elevi cu autism aflati in ultimul an de scoala gimanziala sau liceu.
-propunere de îmbunătățire legislativă către Ministerul Educației, care vizează introducerea obligativității crearii planului de tranziție pentru elevii cu autism/dizabilități /CES care împlinesc 14 ani.

Cea mai importanta schimbare: crearea unui serviciu adaptat nevoilor tinerilor cu autism , pentru care nu exista astfel de servicii. Pentru multi dintre acestia frecventarea centrului este singura alternativa de socializare cu tineri de aceeasi varstă.

Efectele neintentionate- o mai buna constientizare a nevoilor elevilor cu autism in scolile partenere de catre cadrele didactice cu care am colaborat in realizarea planurilor de tranzitie celor 5 elevi.


| Bugetul
    485000

| Parteneri
    Scoala gimnaziala speciala 6, Scoala gimnaziala speciala nr 3 Bucuresti, Scoala gimnaziala Sf Silvestru Bucuresti, Liceul Lucian Blaga Bucuresti, DGASPC Sector 1 Bucuresti

| Website proiect
    http://conexiuni.autismromania.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->