Participanti & Proiecte
Politică la minut
|
Organizator: |
|
Categorie: Tineri de bine |
Politică la minut este o inițiativă cetățenească ce are ca scop promovarea implicării civice și explicarea politicii și politicilor publice din România și Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor. În prezent, inițiativa are peste 54.000 de urmăritori pe Instagram. În practică, activitatea Politică la minut presupune crearea de conținut explicativ pe social media, tratând în general teme politice, sociale și economice, într-un mod nepartizan și apolitic. Concentrăm cât mai multă informație într-o manieră cât mai condensată, la obiect și ușor de citit.
Proiectul a început înaintea alegerilor locale din 2020, când co-fondatorii paginii au sesizat faptul că mulți colegi de generație erau nelămuriți în legătură cu rolurile și atribuțiile autorităților locale. Lipsa de informație oglindea alte statistici îngrijorătoare: 63% dintre românii cu vârste între 18 și 29 de ani spun că nu au aproape deloc sau deloc încredere în Guvern. 64% cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Doar 25% dintre tineri au votat la ultimele alegeri parlamentare. Tinerii sunt dezamăgiți de contractul social românesc și s-ar putea orienta spre alternative autoritare.
Pornind de aici, ne-am dorit să suplinim o lipsă generală de informații politice în rândul tinerilor, o comunicare deficitară a instituțiilor publice și să contribuim la stăvilirea acestor trenduri. În acest sens, am realizat ghiduri electorale pentru principalii candidați, pentru votanții care mergeau la urne pentru prima oară în viața, am explicat cum funcționează principalele instituții ale statului - Parlament, Guvern, Curtea Constituțională etc., dar și instituțiile europene și procesul de decizie unional. De asemenea, am co-organizat o serie de cinci „Conferințe la minut”, pentru a promova experți tineri.
| Scopul proiectului
Pentru ca o democrație să prospere, are nevoie de cetățeni care sunt activi și sunt gata să o apere. Trebuie să fie dispuși să participe în viața politică și civică și să respingă trendurile autoritare și populiste. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de informații clare, exacte și ușor de accesat. Însă nu este suficient; faptele singure nu pot schimba păreri - e nevoie de interacțiuni sociale, narațiuni și dialog. Asta face Politică la minut: traduce cunoașterea academică în informații acționabile, pe care apoi le diseminează în mediile unde tinerii petrec cel mai mult timp.
| Aria geografica
Național
| Rezumat
Politică la minut este o inițiativă cetățenească ce are ca scop promovarea implicării civice și explicarea politicii și politicilor publice din România și Uniunea Europeană pe înțelesul tuturor. În prezent, inițiativa are peste 54.000 de urmăritori pe Instagram. În practică, activitatea Politică la minut presupune crearea de conținut explicativ politic pe Instagram.
| Date beneficiari direcţi
Postările Politică la minut sunt accesibile, evident, oricui, însă categoria de care am fost cel mai interesați încă de la început au fost tinerii. Așadar, impactul proiectului a fost în special aici:
În luna mai 2023, Politică la minut avea 54,893 de urmăritori pe Instagram și 4300 de like-uri pe Facebook, postările noastre ajungând la peste 100.000 de persoane în ultimele 90 de zile. Dintre urmăritori, 89,4% au între 18 și 35 de ani. În ceea ce privește distribuția geografică, 88,8% dintre cei care ne urmăresc sunt localizați în România, locurile următoare fiind ocupate de persoane din Regatul Unit, Olanda, Germania, Italia (probabil studenți români din aceste țări). Mai mult, raportul de gen este unul pe care îl considerăm foarte bun pentru România: 70% dintre urmăritorii Politică la minut sunt femei.
| Activitati
Activitatea proiectului este repetitivă și constă în selectarea temelor, evenimentelor politice, politicilor publice și conceptelor academice (în principal din zona științelor politice, drept și economie) pe care vrem să le explicăm. Urmează redactarea propriu-zisă a postărilor și a graficilor care le însoțește, apoi postarea propriu-zisă. În fine, urmează munca de moderare a comentariilor la postări, oferirea de clarificări suplimentare etc.
De-a lungul anului 2022, am dorit să mergem dincolo de social media și să creăm rețele de tineri experți, pe care să-i punem în contact cu tineri interesați din mai multe domenii, alături de factori de decizie. Toate acestea, pentru a crea spații sigure de inovare, și dezbatere pe teme de politici publice. Așa au luat naștere Conferințele la minut, organizate la Cluj-Napoca, pe teme de interes:
Politicile privind drogurile în România. Invitat: Vlad Zaha, criminolog, Universitatea din Oxford
Depresie și burnout. Invitați: Mara Miclea și Sergiu Marcu, psihologi clinici
Politica energetică a Germaniei sub Merkel. Invitat: Tudor Dan Ancuța, analist politici publice, Deutscher Bundestag
Cum depolitizăm sportul românesc? Invitați: Eduard Nicolae Popa, jurnalist; Brian Cristian, deputat, membru în Comisia de Tineret și Sport a Camerei Deputaților
De ce se tem românii de UE? Invitați: Vlad Adamescu și Răzvan Petri, co-fondatori Politică la minut, masteranzi în politici publice
Fiecare conferință a avut în jur de 35 de participanți fizic, fiind transmise live și pe pagina de Instagram Politică la minut. Înainte de prezentările invitaților au fost organizate dezbateri cu participanții pe subiectul conferinței, iar ulterior acesteia invitații au alcătuit brief-uri informative despre subiectele dezbătute.
| Rezultatele proiectului
Considerăm că proiectul nostru a contribuit la educația civică a sute de mii de tineri din România, prin reach-ul postărilor Politică la minut și a deschis discuții despre teme mai puțin abordate în spațiul public. Am promovat mereu valorile democratice, libertatea și drepturile omului, am încurajat participarea civică și politică, asumându-ne orientarea pro-europeană și pro-euroatlantică. De asemenea, am colaborat cu alte organizații ale societății civile și instituții partenere, atât din România cât și din străinătate. Politică la minut a fost numit „sursă de încredere” în ghidul Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică; am avut colaborări cu Expert Forum; Centrul Român de Politici Europene; Institutul Francez din România. În prezent, co-fondatorii proiectului au fost selectați să participe la proiectul „Disinformation and the Role of Influencers in Times of Conflict", derulat de Institutul Aspen Germania, care reunește influenceri implicați civic din mai multe state europene, pentru a formula recomandări privind lupta împotriva dezinformării guvernelor statelor interesate.
De asemenea, co-fondatorii au putut să aducă în discuție problemele care afectează tinerii din România, dar și din Republica Moldova (lipsa unei strategii de tineret actualizate, inegalitățile economice din România, numărul mic de absolvenți de studii superioare, proecentul mare de tineri NEETs, tineri care nu sunt studenți și nici angajați, impactul tehnologiilor AI, implicarea civică și politică redusă etc. prin interviuri la televiziuni naționale - Euronews România, Digi 24, Antena 1 - dar și în publicații precum PressOne.
| Bugetul
Proiectul nu a beneficiat de un buget, toate activitățile au fost realizate pe bază voluntară. Conferințele au fost realizate cu susținerea grupului Renew Europe, dar și cel al Verzilor. Susținerea a constat în oferirea unui spațiu de desfășurare a Conferințelor la minut, în Cluj-Napoca.
LEI
| Despre organizator
Autorii proiectului sunt Vlad Adamescu și Răzvan Petri, doi tineri de 22 de ani. Ambii au absolvit Științele Politice la King’s College London în 2022, rămânând în Regatul Unit pentru master. Vlad urmează un masterat în Politici Publice Europene și Internaționale la London School of Economics (LSE), iar Răzvan un masterat în Politici Publice la University College London (UCL). Ambii sunt interesați de implicarea civică a tinerilor și de promovarea unor noi forme de democrație participativă.
| Website proiect
Pagina de Instagram: https://www.instagram.com/politicalaminut/