close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Scout Edu Hub



| Organizator:
    Organizația Națională Cercetașii României
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Din 24 februarie ne-am mobilizat și am investit timp și energie în implicarea noastră umanitară, punând la dispoziție toate resursele de care dispuneam pentru a oferi sprijin refugiaților, atât la granițe, cât și pe tot teritoriul României. Două luni mai târziu, ne-am orientat spre ceea ce știm noi să facem cel mai bine - activitatea educațională, domeniu în care avem experiență de peste 30 de ani în România. Am început treptat să integrăm copii și tineri în activitățile noastre, oferind posibilitatea participării a 150 de persoane în 10 din taberele cercetășești. Apoi a apărut Scout Edu Hub care oferă acces la educație continuă și dezvoltare socio-emoțională și încurajează interacțiuni multiculturale ucraineano-române în vederea integrării acestora în societate.

| Scopul proiectului
    Scout Edu Hub oferă un spațiu sigur pentru comunitatea de refugiați ucraineni (copii, adolescenți, tineri și adulți) și acces la educație continuă și dezvoltare socio-emoțională, precum și sprijinirea interacțiunii multiculturale ucrainene-române care vizează integrarea.

Scout Edu Hub Scout Edu Hub Scout Edu Hub

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    Centrul educațional Scout Edu Hub sprijină comunitatea de refugiați ucraineni prin accesul la formare continuă a copiilor și tinerilor și integrarea întregii familii în comunitate. În perioada octombrie-decembrie 2022, de activitatea centrului s-au bucurat peste 200 de beneficiari - copii și adulți!

Activitățile centrului sunt complementare activității educaționale formale și vizează dezvoltarea competențelor transferabile și a abilităților de viață necesare în dezvoltarea armonioasă a unei persoane. Acestea includ: abilitățile de comunicare și relaționare, dezvoltarea și stimularea exprimării creative, dezvoltare socio-emoțională, jocuri de echipă și activități de mișcare, ateliere tematice – toate acestea acordate valorilor cercetășiei, precum și a curriculei educației nonformale. 

Centrul reprezintă un spațiu sigur de recreere, un cadru în care copiii și tinerii se pot relaxa, în care se pot regăsi pentru a socializa liber, a citi, a urmări un film sau pur și simplu a se odihni după școală sau a-și organiza ziua pentru școală. 

Centrul funcționează pe mai multe niveluri, după cum urmează:

- lunar: activități destinate întregii familii

- zilnic: regim Open Access pentru copii și tineri ca spațiu pentru recreere și activități creative 

- săptămânal: ateliere pentru copii și tineri, cu tematici și obiective specifice etapelor de dezvoltare ale beneficiarilor, nevoilor și intereselor lor, în spirit cercetășesc. Scout Edu Hub are spații destinate copiilor, preadolescenților și adolescenților, precum și tinerilor.  De asemenea, acest spațiu este primitor și pentru comunitatea adultă: părinții, rudele copiilor - se pot relaxa în timp ce aceștia participă la activități. Oferim cafea, ceai cald, apă și un spațiu propice pentru socializare. 


| Date beneficiari direcţi
    Până la finalul anului 2022 peste 200 de copii și tineri au beneficiat de activitățile desfășurate în centru și am apelat la adulții din comunitatea ucraineană pentru servicii de traducere.


| Activitati
    Înainte de deschiderea centrului am organizat un training creat și susținut de organizație, unde 20 de cercetași din România și Republica Moldova au învățat metode de lucru cu categorii vulnerabile adaptate la pedagogia cercetășească. Pentru acest training am creat 2 ghiduri: Ghid de integrare a persoanelor vulnerabile și Ghid de activități creative în lucrul cu refugiați Artă, Joc și Educație Nonformală. Apoi cu ajutorul echipei și a voluntarilor cercetași am găsit spațiul, l-am amenajat și am organizat evenimentul de deschidere.
Până la finalul lui 2022, lucrătorii de tineret au organizat activități cu copii și tineri din comunitatea ucraineană la Scout Edu Hub. Centrul funcționează de luni până vineri în regim Open Access. De asemenea oferim ateliere tematice (cu participare la activități mixte cu cercetașii români): ateliere de prim ajutor, picnicuri, educație financiară, ateliere de suport emoțional, activități de educație nonformală, ateliere creative, zile de boardgames, filme și multe altele. Scout Edu Hub are spații destinate copiilor, preadolescenților și adolescenților, precum și tinerilor.
De asemenea, acest spațiu este primitor și pentru comunitatea adultă: părinții, rudele copiilor se pot relaxa în timp ce aceștia participă la activități. Oferim un spațiu propice pentru educație și socializare.




| Rezultatele proiectului
    Pe parcursul proiectului, copiii și familiile acestora au beneficiat de acces la un spațiu sigur gestionat de membri în cadrul unei rețele extinse, reprezentate de Organizația Națională Cercetașii României, reducând astfel riscurile de expunere la exploatare, trafic de persoane și abuz. Printre politicile și programele care guvernează implementarea activității cercetășești și interacțiunea cu beneficiarii se numără „Programul „Safe From Harm”, o prioritate cheie pentru Mișcarea Cercetășească, reprezentând responsabilitatea de a crea un mediu sigur pentru toți, care să permită autodezvoltarea tinerilor prin relații interpersonale pozitive și sănătoase. Personalul care a fost direct implicat cu copiii - voluntari și lucrători de tineret a făcut parte din comunitatea cercetășească.
Activitățile educaționale non-formale desfășurate pentru beneficiari s-au bazat pe metodologia unui curs de animație socio-educațională pentru cei care lucrează cu categorii vulnerabile, în special copii și tineri refugiați ucraineni, dezvoltat și implementat în cadrul comunității de cercetași. Participanții la activitățile Scout Edu Hub au beneficiat de activități adaptate la nevoile specifice etapelor de dezvoltare și, de asemenea, în funcție de nevoile unui grup vulnerabil, cu statut de refugiat.
A fost implementată metodologia de a învăța prin practică(learning by doing), într-un loc special conceput pentru ei.
Am reușit să câștigăm încrederea comunității ucrainene care revine la noi cu drag.


| Bugetul
    763312,87 LEI

| Parteneri
    CARE Franța, Fundația SERA România, FONPC (Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil), UNICEF, WOSM -Regiunea Europeană Scout și cu implicarea Centrelor Locale cercetășești

| Despre organizator
    Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” este una din cele mai mari organizații neguvernamentale de tineret din România, cu peste 7000 de membri în 80 de centre locale (filiale) răspândite în toată ţara. Având la bază același scop - crearea unei lumi mai bune - fiecare grup de cercetași îşi planifică activitatea în funcţie de specificul local şi de interesele şi aptitudinile membrilor săi, se implică în comunitatea locală şi contribuie la dezvoltarea tinerilor ca cetăţeni activi.

| Website proiect
    https://www.facebook.com/scouteduhub.bucuresti



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->