Participanti & Proiecte
Scoala mea in spital
|
Organizator: Asociatia Little People Romania |
|
Categorie: Impact |
Copiii cu cancer sunt nevoiti sa isi petreaca cea mai mare parte a timpului in spital, neputand beneficia de un program care sa le dea posibilitatea continuarii scolii. Ei incep sa isi construiasca o noua lume –cea din spital– centrata exclusiv pe tratament si lupta pentru supravietuire, indepartandu-se enorm de la viata scolara si sociala. Mai mult decat atat, copiii si tinerii din spital au nevoie de metode creative si atractive de predare si invatare, care sa fie adaptate starii lor de sanatate, conditiilor fizice si psihologice din spital, precum si unui ritm lent de invatare si concentrare.
| Scopul proiectului
Realizarea fiecarei activitati educationale sub forma de joc, prin materiale creative si distractive, astfel incat invatarea in spital sa fie o placere si nu o povara in plus.
Facilitarea continuitatii educationale a copiilor diagnosticati cu cancer pe timpul tratamentului din spital, prin metode creative adaptate situatiei de spitalizare.
Asigurarea educatiei copiilor, reinsertia lor scolara ulterioara, evitand abandonul scolar sau izolarea sociala.
Stabilirea unei exemplu de buna practica, stabilirea unor standarde educationale pentru copiii si tinerii bolnavi de cancer spitalizati.
| Aria geografica
Cluj, Bucuresti, Timisoara si Iasi
| Rezumat
Scoala mea in spital este un program iniţat de catre Asociatia Little People, in care copiii si adolescentii invata materiile predate la scoala intr-o maniera distractiva, ajutandu-i sa tina pasul cu progresele școlare chiar dacă aceștia se afla in spital.
Programul se desfasoara sistematic in cadrul Institutului Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta” din Cluj-Napoca, in fiecare dimineata timp de doua ore, de luni pana vineri si este preluat si adaptat in celalalte 5 sectii de oncopediatrie unde Asociatia Little People isi desfasoara activitatea zilnic.
Prin intermediul unor metode creative, copiii participa la lectii distractive de geografie, biologie, istorie, matematica, fizica, limba romana, limba engleza si lucru manual. Impreună, ei au posibilitatea sa vizioneze documentare, sa faca experimente, sa descopere ei insisi, raspunsurile la anumite intrebari prin rebusuri, ghicitori, concursuri de cunostiinte si discuții de grup.
Copiii au aflat despre Sistemul Solar, despre civilizatii antice, despre Tuthankamon, despre dispariția dinozaurilor, au descoperit istoria jocurilor olimpice, au rezolvat probleme de matematică interesante, care au rolul de a le dezvolta o gandire analitica sau au fost prezenti la orele de fizica, creand experimente neobisnuite.
Toate activitatile sunt concepute in așa fel incat sa starneasca interesul copiilor, sunt adaptate nivelului lor de intelegere, sunt combinate cu joaca si materiale creative, astfel incat scoala si orele de invatare sa fie placute si relaxante. Suntem impresionati de bucuria si nerabdarea cu care copiii si adolescenții asteapta o noua provocare si raspunsuri la cele mai interesante curiozitati.
| Date beneficiari
Fiind un proiect care s-a desfasurat la nivel national, copiilor si adolescentilor le-a facut mare placere ca dupa unele activitati sa transmita lucrari sau planse sau rebusuri educative celorlalti pacienti din celelalte centre de oncopediatrie. In acest fel am creat o comunitate de ,,scolari” Fun School care impartasesc din experintele traite si lectile imvatate, nu sunt perceputi ca si cazuri izolate de societate.
| Rezultatele proiectului
Peste 1000 de pacienti bolnavi de cancer din cele mai mari centre oncopediatrice au acces direct la educatie. Pacientii oncopediatrici au nevoie de varietate si o gama larga de tehnici si metode de interventie si activitati care sa le ofere confort, stabilitate, sentimentul de apartenenta, integrare, normalitate. Pe perioada tratamentelor lungi sunt rupti de mediul lor natural, departe de scoala si prieteni. In cele mai multe cazuri dupa aflarea diagnosticului, pacientii sunt nevoiti sa intrerupa scoala, iar intreruperea scoli pentru cei mai multi inseamna izolare, nesiguranta, pierderea prietenilor si colegilor, nesiguranta asupra viitorului. Acest program vine în sprijinul pacientilor pe timpul acestei perioade dificile, oferindu-le speranta, concentrandu-se pe si dezvoltand calitatile si abilitatile fiecruia in parte, pentru a facilita reintegrarea lor scolara si sociala la finalizarea tratamentului oncologic, asigurand tranzitia la o viata normala plina de succes.
| Argument
Programul sustine unul dintre drepturile fundamentele ale copiilor: dreptul la educatie si scoala. Copiii si adolescentii bolnavi de cancer pot invata si urma programa scoalara chiar daca nu sunt la scoala alaturi de colegii lor. Prin acest program am incurajat pacienti si i-am imputernicit sa creada in valoarea pe termen lung a educatiei. Copiii bolnavi de cancer nu sunt mai putin inteligenti sau capabili sa continue scoala, ei trebuiesc mereu incurajati si sprijiniti sa creada in propriile valori.
| Bugetul proiectului (in RON)
196650,00
| Parteneri
Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuta” Cluj-Napoca, sectia de oncopediatrie; Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii, Clinica Pediatrie 2, Cluj-Napoca, compartimentul de oncopediatrie; Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucuresti, sectia de oncologie pediatrica; Spitalul de Urgenta pentru Copii “Louis Turcanu”, Timisoara, sectia de onco-hematologie; Spitalul de Urgenta pentru Copii “Sf. Maria”, Iasi, Sectia de hematologie si oncologie pediatrica Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Maria Sklodowska Curie”, Bucuresti, sectia oncopediatrie
| Website-ul proiectului