Participanti & Proiecte
Congresul Studentilor din Romania
|
Organizator: Uniunea Studentilor din Romania |
|
Categorie: Educatie, Invatamant, Cercetare |
In urma Barometrului de opinie publica-tineret s-a evidentiat faptul ca studentii si tinerii acorda o atentie din ce in ce mai mare procesului educational, constientizand importanta acestuia in ceea ce priveste viitorul lor. Conform aceluiasi studiu, 40% dintre respondenti considera ca lipsa posibilitatilor materiale si cheltuielie de scolarizare crescute reprezinta principalul obstacol in ceea ce priveste procesul educational calitativ.
Asadar,Congresul Studenților din România a apărut în urma nevoii tinerilor de a se face auziti, de a-si face cunoscute problemele si de a se identifica solutiile pentru rezolvarea acestora
Congresul Studentilor din Romania este singurul proiect al Uniunii Studentilor din Romania organizat pe principiile dialogului structurat.
| Scopul proiectului
Scopul CSR se concretizeaza in indentificarea unor solutii concrete si viabile in organizarea sistemul educational din Romania. Tema ultimei editii a fost ”Universitati performante. Investitie in viitor”
Obiective:
O1- Informarea si promovarea proiectului in tara
O2- Organizarea unei Adunari Plenare la Palatul Parlamentului si a 6 workshopuri
O3- Formularea unei rezolutii care sa fie transmisa Ministerului Educatiei Nationale
O4- Conștientizarea in randul a 7000 de studenti a avantajelor si dezavantajelor impuse de Sistemul Bologna in Romania
| Aria geografica
Bucuresti, Iasi, Suceava, Targu Mures, Satu Mare, Cluj Napoca, Sibiu, Timisoara, Arad, Oradea, Craiova, Targoviste, Constanta
| Rezumat
Congresul Studentilor din Romania este un proiect national de traditie al Uniunii Studentilor din Romania care reuneste studenti din toate centrele universitare din tara.
In cadrul ultimei editii a proiectului s-au dezbatut teme de interes pentru mediul academic si cel universitar, Adunarea Plenara functionand ca o punte intre studenti si factorii de decizie. Importanta congresului a constat în initiativele si propunerile rezultate care au fost trimise mai apoi catre Ministerul Educatiei si care au vizat schimbarile din mediul educational.
Motivatia organizarii CSR an de an s-a conturat in urma observarii nevoilor tinerilor de a obtine ocazii prin intermediul carora sa stea fata in fata cu organele de decizie si prin care sa le prezinte in mod public si direct nevoile si nemultumirile. Totodata, reprezentantii institutiilor au luat contact direct cu problemele cu care se confrunta studentii, fiind astfel mijlocita relatia dintre cele doua parti. Mai mult decat atat, in urma workshopurilor organizate pe diferite teme, participantilor li s-a facilitat insertia pe piata muncii.
Impactul pe care acest proiect l-a avut asupra comunitatii se reflecta in rezultatele obtinute in urma acestuia si in dorinta studentilor de a se implica in mai multe actiuni menite sa ajute comunitatea. Un exemplu de proiect inceput în urma Congresului Studentilor din Romania din anul 2013 este Legea Internshipului, adoptata de catre Guvernul Romaniei in cursul anului 2017.
| Date beneficiari
Grupul tinta al proiectului este reprezentat de toti studentii din Romania. Numarul beneficiarilor directi ai proiectului se ridica la 500 de studenti participanti la Adunarea Plenara
| Date beneficiari
Numarul beneficiarilor indirecti se ridica la 10 000 de studenti la nivelul intregii tari
| Activitati
A1- Pregatirea planului de management si stabilirea responsabililor pentru eveniment
A2- Implementarea campaniei de comunicare si promovare
A3- Facilitarea sesiunilor de cunoastere a voluntarilor si stabilirea de legaturi
A4- Organizarea workshopurilor specifice
A5- Organizarea Sesiunii Plenare
A5- Evaluarea proiectului
| Rezultatele proiectului
In cadrul ultimei editii a Congresului Studentilor din Romania s-au organizat sase workshopuri specifice pe teme de interes general concentrate in jurul urmatoarelor teme: Erasmus + si Erasmus intern, Sistemul Bologna, Practica si Internship, Conducerea sistemului, Finantarea, resursele si serviciile in Universitati, Angajabilitate si meseriile viitorului. Concluziile rezultate in urma acestor workshopuri s-au prezentat in cadrul Adunarii Plenare organizate la Palatul Parlamentului unde cei 500 de studenti prezenti au fost informati cu privire la implementarea Sistemului Bologna in sistemul educational romaneasc. In urma acestui eveniment, s-a realizat o rezolutie generala care cuprinde 10 puncte ce au fost transmise catre Ministerul Educatiei Nationale.
| Bugetul
94000
| Parteneri
Complex Cultural Sportiv Studentesc Tei, Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, IQool, parteneri din mediul privat
| Website proiect
http://uniunea.ro/congresul-studentilor-din-romania/