close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Conferinta internationala "Romania and Lithuania in the Interwar International Relations: Bonds, Intersections and Encounters" (Romania si Lituania in relatiile internationale interbelice: legaturi, confluente si intalniri)



| Organizator:
    Asociatia Romana pentru Studii Baltice si Nordice
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Asociatia Romana pentru Studii Baltice si Nordice are ca obiective desfasurarea activitatilor de cercetare în domeniul studiilor baltice si nordice si promovarea cunoasterii în beneficiul public cu privire la aceasta arie geografica. Lituania se numara printre statele baltice despre care cunoastem cel mai putin, iar publicul catre ne-am orientat (cercetatori, studenti, masteranzi, doctoranzi, oameni de cultura, diplomati, ziaristi, publicul larg), desi unul in general informat, avea cunostinte reduse cu privire la cultura lituaniana si la relatiile dintre Romania si Lituania in perioada interbelica, dupa cum a rezultat din analizele efectuate de Asociatie in biblioteci, prin discutii in cadrul unor seminarii si cursuri universitare etc.

| Scopul proiectului
    - analiza istoriei relatiilor dintre Romania si Lituania in perioada interbelica. Publicul vizat a fost alcatuit in principal din studenti, masteranzi, doctoranzi, diplomati, oameni de afaceri, oameni de cultura.
- aducerea la cunostinta publicului interesat a rezultatelor acestor cercetari prin publicarea lor in cadrul Revistei Romane pentru Studii Baltice si Nordice.
- castigarea publicului larg prin intermediul expozitiei de lucrari fotografice „Rascrucea/Sankirta” a artistilor lituanieni Arturas Skucas si Danielius Sodlika.


Conferinta internationala "Romania and Lithuania in the Interwar International Relations: Bonds, Intersections and Encounters" (Romania si Lituania in relatiile internationale interbelice: legaturi, confluente si intalniri) Conferinta internationala "Romania and Lithuania in the Interwar International Relations: Bonds, Intersections and Encounters" (Romania si Lituania in relatiile internationale interbelice: legaturi, confluente si intalniri) Conferinta internationala "Romania and Lithuania in the Interwar International Relations: Bonds, Intersections and Encounters" (Romania si Lituania in relatiile internationale interbelice: legaturi, confluente si intalniri)

| Aria geografica
    Targoviste / Dambovita, Bucuresti, Constanta / Constanta, Iasi / Iasi, Tg. Mures / Mures, Vilnius, Kaunas (Lituania)

| Rezumat
    Conferinta a reprezentat prima asemenea manifestare dedicata studiilor baltice si nordice in Romania si prima abordare la nivel stiintific a relatiilor dintre Romania si Lituania, umpland astfel o pagina alba din cunoasterea noastra reciproca. Conferinta a avut in vedere analiza relatiilor romano-lituaniene din perioada interbelica in lumina ultimelor descoperiri de arhiva, a istoriografiei acestei probleme, precum si realizarea unor paralele, comparatii si evaluari critice referitor la atitudinile si politicile celor doua state fata de principalele evolutii din relatiile internationale. In deschiderea conferintei a fost vernisata expozitia de lucrari fotografice „Rascrucea/Sankirta” a artistilor lituanieni Arturas Skucas si Danielius Sodlika, prima expozitie lituaniana deschisa in Romania. In final, lucrarile conferintei au fost publicate intr-un numar special al Revistei Romane pentru Studii Baltice si Nordice (vol. 2, nr. 1 / 2010), care cuprinde continutul integral, in limba engleza, cu rezumat in limba romana, al lucrarilor prezentate la conferinta. Rezultate: analiza din perspectiva specialistilor romani si lituanieni a relatiilor dintre Romania si Lituania, diseminarea informatiei stiintifice in randul celor peste 80 de participanti la lucrarile conferintei si a publicului cititor al revistei noastre (accesibila si online in mod gratuit in baze de date internationale CEEOL, DOAJ, Ebsco), vizitarea de catre un public numeros a expozitiei lituaniene deschise la Complexul National Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste.

| Date beneficiari
    Evenimentul a fost conceput pentru a incuraja toate categoriile de beneficiari in vederea planificarii, desfasurarii, evaluarii si al continuarii proiectului. Astfel, in planificarea proiectului am lucrat alaturi de institutiile partenere, reprezentanti ai acestora regasindu-se in comitetul de organizare. In derularea actiunii, beneficiarii nostri au putut expune puncte de vedere la sesiunile de comunicari, la masa rotunda, au putut admira expozitia artistilor plastici lituanieni, de a prezenta evenimentul in presa; cu prilejul conferintei, au fost decise data, locul si tematica viitoarei conferintei din 2011. Prin publicarea materialelor prezentate la conferinta, am incurajat, de asemenea, critica de specialitate sa-si spuna cuvantul cu privire la materialele prezentate la conferinta noastra.

| Rezultatele proiectului
    Conferinta intitulata a adus pentru prima data in fata unei analize si dezbateri stiintifice cercetatori romani si lituanieni, aducand la lumina numeroase date, fapte, evenimente si interpretari istorice cu privire la istoria relatiilor dintre Romania si Lituania, realizand paralele intre politicile externe interbelice cu privire la momente si evenimente importante de pe plan international sau paralele intre politicile interne ale acestora cu privire la minoritati, agricultura, elemente importante cu atat mai mult cu cat practic intre cele doua istoriografii nu existasera contacte pana in acel moment. De asemenea, dezbaterile de la masa rotunda au scos la iveala interesul publicului pentru extinderea paralelei si la alte momente ale istoriei noastre comune, inclusiv asupra unor teme de actualitate. S-a facut in acest fel un pas foarte important in depasirea unei etape in cooperarea dintre cele doua parti, aceasta urmand a fi continuata prin aplicatia depusa in parteneriat pentru un grant european FP7. Prin publicarea rezultatelor acestei conferintei in cadrul Revistei Romane pentru Studii Baltice si Nordice si in bazele de date partenere am castigat interesul si am dezvoltat cunoasterea unor categorii mult mai largi de public. Expozitia de lucrari fotografice „Rascrucea/Sankirta” a artistilor plastici lituanieni a castigat interesul si simpatia numerosului public prezent fata de valorile si bunurile culturale ale acestei tari si a prilejuit un schimb de vederi si stabilirea unor elemente de contact si cooperare intre oameni de cultura si institutii din Romania si Lituania.

| Argument
    Originalitatea proiectului este data de:
- Caracterul sau de pionierat:
o este prima conferinta asupra studiilor baltice si nordice tinuta in Romania, aceasta initiind o serie de manifestari stiintifice anuale cu diverse tematici de interes pentru public;
o este prima dezbatere stiintifica angajata intre specialisti romani si lituanieni, permitand aducerea la lumina a unor numeroase documente si angajarea unui schimb de vederi foarte deschis asupra politicilor interne si externe interbelice ale celor doua state, relatiilor lor bilaterale; aceasta a permis scrierea unei pagini albe a istoriei noastre comune;
o a fost vernisata prima expozitie a unor artisti plastici lituanieni, permitand astfel un schimb de vederi intre specialisti romani si lituanieni;
- Impletirea activitatilor stiintifice (conferinta), cu cele culturale si de diseminare in cercuri de nisa si in randul publicului larg.
- Diseminarea informatiilor stiintifice si a bunurilor culturale atat in cadrul conferintei stiintifice, cat si ulterior, prin intermediul Revistei Romane de Studii Baltice si Nordice, revista a ARSBN si publicatie care se afla inscrisa in baze de date internationale precum IndexCopernicus, DOAJ, Ebsco, CEEOL. Google books, ceea ce a permis castigarea unui numar consistent de cititori al acestor materiale.


| Bugetul proiectului (in RON)
    23000

| Parteneri
    Ambasada Republicii Lituania la Bucuresti, Universitatea din Vilnius

| Website-ul proiectului
    http://www.arsbn.ro/conferences.htm





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->