close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



pentru copil



| Organizator:
    Asociatia Hraniti Copiii
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Cresterea gradului de saracie a populatiei, deteriorarea starii de sanatate a copiilor si familiilor, urmare a crizei cu care se confrunta Romania, cresterea preturilor, insuficienta serviciilor sociale primare si de prevenire a situatiilor de criza la nivelul autoritatiilor locale, insuficienta personalului calificat la nivelul autoritatii locale, cresterea somajului urmare a disponibilizarilor din toate sectoarele, necesita atat continuarea activitatilor desfasurate pana in prezent, extinderea serviciilor, dar si dezvoltarea altora urmare a noii situatii existente.
Specificul comunității: nivel de sărăcie ridicat (venituri reduse, sărăcie extremă), șomaj, analfabetism, lipsă domiciliu stabil, mediu familial deteriorat: violență domestică, alcoolism, părinți plecați la muncă în strainatate, boli cronice/ incurabile/ handicap.


| Scopul proiectului
    Scopul:
cresterea accesului la educatie a copiilor proveniti din familii cu situatie de risc, prevenirea abandonului scolar si familial, reducerea dependentei de servicii sociale, dezvoltarea unor servicii alternative la cele ale autoritatilor locale, crearea unei retele comunitare de suport.
Obiectiv:
o Dezvoltarea unui centru de zi;
o Organizarea unui rond de ateliere de dezvoltare personala si stimulare cognitiva (conforme cu interesele si nevoile realeale copiilor) pentru valorificarea potentialului creativ al copiilor;
o Furnizarea de servicii de consiliere pentru copii si parinti;



pentru copil pentru copil pentru copil

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Proiectul are in vedere facilitarea accesului la educatie a unui numar de 30 de copii proveniti din familii cu resurse financiare sub minimum de subzistenta, care se confrunta cu problema somajului, aparitia unor probleme speciale de sanatate (boli incurabile, boli cronice, bolnavi in stadii terminale si imposibilitatea de a se trata) si necesitatea conectarii acestora la serviciile medicale; deteriorarea mediului familial si mentinerea unui climat conflictual si stresant, urmare a cresterii saraciei (violenta fizica si verbala, alcoolism, pasivitate fata de problemelor sociale, abilitati comunicationale si relationale reduse) ceea ce a determinat abuz emotional asupra copilului, probleme de invatare, neincredere in sine, etc; familii cu multi copii, copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate si au fost lasati in grija bunicilor sau a altor rude. De asemenea, avem in vedere familiile ai caror parintii nu au cunostintele necesare pentru a-i ajuta pe copii la pregătirea lectiilor, sau manifesta un interes scazut fata de necesitatea scolarizarii copiilor, datorita modelului familiei de provenienta (multi dintre ei fiind analfabeti sau cu un nivelul de şcolarizare sub 4 clase)

| Date beneficiari
    - Beneficiari directi: 48, respectiv: 30 copii (cu varste intre 8 si 14 ani) si 18 parinti si bunici.

| Date beneficiari
    - Beneficiari indirecti: 75, respectiv copii,( frati si surori ai copiilor beneficiari directi), cadre didactice si membri ai comunitatii.

| Activitati
    1. Activități instructiv-educative pentru imbunătăţirea performanţelor şcolare ale copiilor, pregatirea lectiilor, cursuri de engleza, cursuri de actorie, informatica, franceza etc
2. Activitati extracuriculare: excursii, organizarea de expozitii, activităţi cultural – educative, activităţi recreative si ludice
3. Activități de dezvoltare personală – ateliere de creație: produsele realizate de copii, felicitari, ornamente de sarbatori (Craciun, Paste, Ziua Copilului) au facut obiectul expozitiilor cu vanzare.
4. Organizarea unei scoli de vara – pe perioada vacantei de vara: cursuri si ateliere de creatie, activitati in aer liber: excursii, parc (jocurile copilariei), expozitii, spectacole etc, sprijin in efectuarea temelor de vacanta.
5. Activitãti de consiliere psihologică si socială si juridica pentru parinti
7. Acordare de suport material pentru copil și familie pentru depășirea situațiilor de criza.
8. Organizarea programului ”Școala Părinților” : lectorate pentru pãrinti în domeniile: educatie pentru sãnãtate, educatie moral-civica, mediul familial si dezvoltarea copilului;
9. Activitati de acompaniere a familiilor în vederea integrãrii sociale si profesionale (loc de muncã, înregistrare tardivã a nasterii, acte de identitate si stare civilă, etc.).
10. Campanii de promovare a activităților centrului în scopul dezvoltării serviciilor de voluntariat și a solidarității cu categoriile defavorizate: actiuni de tip ”portile deschise”.


| Rezultatele proiectului
    - 30 copii au frecventat centrul (si pe perioada vacantelor scolare)
- 20 copii au capatat informatii despre deprinderi de viata independenta
- 30 de copii au beneficiat, de activitati extracuricuriculare
- au fost organizate 3 expozitii cu produsele realizate de copii:felicitari, ornamente de sarbatori in cadrul atelierelor de creatie
- 30 de copii au fosti implicati in activitati de dezvoltare personală si au participat activ la atelierele de creatie.
- a fost organizata scoala de vara – pe perioada vacantei. ( cursuri si ateliere de creatie, activitati in aer liber: excursii, parc (jocurile copilariei), au organizat expozitii, spectacole).
- 10 parinti si bunici au facut voluntariat
- 2 excursii au fost organizate pentru 40 copii.
- toti beneficiarii directi au beneficiat de consiliere psihologică si socială
- au fost efectuate vizite la domiciliul tuturor copiilor inscrisi in program;
- 30 copii au beneficiat de asistenta psihologica
- 18 familii au beneficiat de consiliere sociala
- 10 familii au beneficiat de asistenta juridica
- toti beneficiarii directi au beneficiat lunar de pachete cu alimente de baza si articole de igiena
- au fost organizate 12 sesiuni de “scoala parintilor”
- au fost organizate 4 sesiuni de grup pe tema: “cum ne gasim un loc de munca”
- au fost organizate 2 actiuni tip “portile deschise” .
- au fost elaborate si distribuite 500 de pliante cu activitatile centrului.
- toti adultii beneficiari directi au capatat incredere in institutiile statului si in ei insisi


| Bugetul
    39096

| Parteneri
    Directia Generala de Asistenta Socialapentru Copil,sector 2, Liceul Teoretic Traian, Fundatia Hilsverein-Nymphenburg - Germania

| Website proiect
    www.hraniticopiii.wordpress.com





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->