close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Consum responsabil



| Organizator:
    Asociatia Mai Bine
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Comertul echitabil este o alternativa la cel conventional, care antreneaza adesea efecte precum salariile scazute, conditii de munca dificile, exploatarea prin munca a copiilor in tarile in curs de dezvoltare si o degradare accentuata a mediului. In plus, sistemul comertului actual favorizează o productie nesustenabila. Consideram ca este necesar sa ne informam asupra produselor pe care le consumam si sa fim constienti de consecintele pe care le determina. Ca indivizi, avem posibilitatea de a contribui la miscarea catre un comert echitabil prin consumul produselor locale, ecologice, cumparate direct de la producatori, din pietele agro-alimentare sau magazinele de profil si a produselor certificate fairtrade. Astfel, dorim sa sprijinim o dezvoltare calitativa si nu cantitativa, in care relatiile interumane si om-natura au prioritate.

| Scopul programului
    Programul are ca scop promovarea practicilor de comert sustenabile, cu respect fata de mediu si fata de oameni si sprijinirea producatorilor locali. Programul informeaza publicul cu privire la neajunsurile practicilor de consum si comert conventionale, furnizand totodata solutii si/sau modalitati de ameliorare; obiectivele se incadreaza in miscarea globala pentru un comert echitabil care implica atat producatorii cat si distribuitorii produselor, dar mai ales consumatorii.

Consum responsabil Consum responsabil Consum responsabil

| Aria geografica
    Iasi

| Rezumat
    In contextul crizei actuale multidimensionale, consideram ca este necesara regandirea relatiilor economice, pentru „ameliorarea cadrului de viata” deopotriva in tarile afluente cat si in cele cu un standard de viata scăzut. In acest sens, sprijinul economiei sociale, cu o fata umana, in care activitatile economice servesc nevoilor oamenilor si sunt slujite de aceştia si in care activitatile economice tin cont de limitele impuse de mediul natural, poate aduce o contributie semnificativa. La momentul actual, amprenta de carbon indica faptul ca umanitatea consuma resursele unei planete si jumatate. Consumul nesustenabil este o cauza a unei amprente de carbon crescute; "kilometrii alimentari", consumul de carne, sustinerea producatorilor locali sunt subiecte carora consideram ca trebuie sa le acordam mai mare importanta.
Prin acest program ne propunem sa informam publicul cu privire la necesitatea abordarii unui comportament de consum sustenabil, in acord cu principiile dezvoltarii durabile. De asemenea, ne dorim sa constientizam consumatorii, astfel incat sa acorde o mai mare importanta actului de consum si produselor pe care le achizitioneaza - de unde provin, cum sunt realizate, in ce mod pot afecta mediul sau bunastarea muncitorilor etc. Nu in ultimul rand, promovam micii producatori locali.
Este una dintre putinele initiative de consum responsabil de la nivel local, iar in cei patru ani am reusit sa informam iesenii cu privire la miscarea catre un consum echitabil, sa oferim alternative la comertul conventional si modele de buna practica.


| Date beneficiari
    Proiectul se adreseaza direct publicului iesean - cel putin 1000 de persoane informate direct prin pagina web a Asociatiei Mai Bine www.maibine.eu;
- cel putin 1000 de beneficiari informati prin brosuri si pliante;
- echipa de organizare si voluntarii Asociatiei Mai Bine;
- participantii la evenimentele publice realizate in cadrul programului;
- colaboratorii implicati direct in acest program – personalul institutiilor din administratia publica si ceilalti parteneri;
- sponsorii si producatorii localicare participa la targurile organizate


| Rezultatele programului
    In Romania exista putine initiative de educare a publicului in legatura cu problemele prezentate anterior. Consideram, deci, ca acest program atrage atentia publicului prin noutatea informatiilor aduse, dar si prin faptul ca ofera o serie de solutii practice prin care oricine poate contribui la ameliorarea neajunsurilor unui consum nesustenabil.
Estimam un numar de 10.000 de persoane care sunt informate prin intermediul atelierelor, videoproiectiilor, materialelor informative, workshopurilor, targurilor, evenimentelor culinare si website-ului asociatiei. In acelasi timp, odata cu informarea publicului se realizeaza si incurajarea spiritului civic, resposabilizarea cetatenilor si facilitarea accesului la informatii de interes public. Publicul este incurajat sa dezvolte o viata sanatoasa, bazata pe principii etice si responsabile.
De asemenea, incurajam practicile de consum solidar, de produse provenite de la grupuri dezavantajate si crearea unei relatii functionale intre consumatori si producatori.
Astfel, Consum responsabil este un program permanent al asociatiei care informeaza, constientizeaza, schimba atitudini si comportemente, intr-un cuvant educa. Prin activitatile de consum responsabil organizate constant incercam sa atragem atentia unui public cat mai numeros cu privire la necesitatea abordarii unui comportament sustenabil - reducerii consumului, reutilizarii, reconditionarii, donatiei, imprumutului etc. - si responsabil fata de oameni si natura.


| Bugetul programului (in RON)
    40,000

| Parteneri
    Ambasada Frantei in Romania, Institutul Francez Iasi, Universitatea de Arte George Enescu, Primaria Municipiului Iasi, Cafeneaua Acaju, Teatru FIX

| Website-ul programului
    www.maibine.eu





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->