Participanti & Proiecte
PHOTOVOICE: eu-du-us
|
Organizator: Centrul de Asistenta pentru Dezvoltare Durabila si Resurse Umane |
|
Categorie: Arta si cultura |
Proiectul a venit ca o continuare a unui festival de artă ţigănească. Printre expozanţii festivalului s-a regăsit şi fotograful de origine norvegiană, Harald Medboe. Acesta a expus , în premieră, imaginile sale de dimensiuni mari într-un mediu în aer liber.Expertiza sa, alături de experienţă C.A.D.D.R.U. în managementul proiectelor şi educaţia non-formală a servit pe post de catalizator pentru iniţierea proiectului.Participanţii, în număr de 30, tineri din România şi din Norvegia, care se confruntă cu acelaşi tip de problemă, izolarea de către societatea în care trăiesc ca urmare a mediului din care provin şi a prejudecăţilor existente. Aceştora li s-a oferit astfel oportunitatea de a se implica într-un dialog intercultural, să-şi dezvolte skill-urile soft capabile să le accelereze integrarea socială, să devină mai informaţi.
| Scopul proiectului
SCOP:Crearea unui context intercultural, în care participanţii din medii defavorizate, să se poată implica într-o dezbatere privind provocările date de intoleranţă şi discriminare.
OBIECTIVE:
1.Crearea un spaţiu propice dialogului intercultural
2.Dezvoltarea abilităţilor de integrare socială
3.Informarea participantilor
4.Folosirea metodei Photovoice pentru a se exprima
5.Conştientizarea propriilor nevoi, a mediului în care
trăiesc şi a patrimoniului cultural
6.Stimularea creativităţii participanţilor, încrederea în sine, abilităţile de comunicare şi spiritul lor de iniţiativă prin Photovoice
| Aria geografica
„PhotoVoice: eu-du-us
| Rezumat
Proiectul „PhotoVoice: eu-du-us" s-a bazat pe un schimb bilateral de tineri participanţi din România şi Norvegia, în scopul construirii unei „platforme” de dezbateri nesterile pe teme spinoase privind dezvoltarea solidarităţii şi a toleranţei între tineri.
În speranţa de a combate barierele pe care le impun diferenţele etnice şi discriminarea, un grup de 15 tineri romani provenind din mediul rural şi din comunitatea rromă au conlucrat cu un alt grup de 15 tineri norvegieni si imigranti din Norvegia, care se confruntă, la rândul lor, cu discriminarea imigranţilor.
Folosind metoda PhotoVoice, participanţii au reuşit să se exprime, dincolo de planul artistic, mixând situaţii, sentimente şi atitudini împotriva discriminarii, ulterior materializate într-o expoziţie tematică, lansată în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Târgovişte, în cadrul celei de-a doua săptămâni a proiectului. Photovoice este o metodă de educaţie non-formală care accentuează impactul social al fotografiilor, participanţii fiind încurajaţi să redea aspecte ale comunităţii în care trăiesc prin intermediul aparatului de fotografiat. Alegerea de a pregăti o expoziţie de fotografii aparţinând participanţilor şi de a organiza şi o conferinţă de presă cu sprijinul tinerilor din proiect a avut ca scop atragerea atenţiei publice asupra temei dezbătute şi a motivului pentru care aceşti tineri au dorit să facă parte din proiect. Mai mult decât atât, diseminarea mesajelor „generate” în urma dialogului intercultural a urmărit susţinerea aceleiaşi idei a solidarităţii.
| Date beneficiari
Proiectul şi-a propus să ofere tinerilor din medii dezavantajate posibilitatea şi instrumentele necesare pentru a deveni membri activi ai societăţii. Prin intermediul fotografiilor, ei au avut oportunitatea să îşi facă cunoscute stilul de viaţă şi problemele cu care se confruntă: marginalizare, discriminare, excluziune socială, intoleranţă şi ignoranţă. Principala metodă PhotoVoice este o metodă de educaţie non-formală care le permite subiecţilor fotografiilor să devină creatorii acestora. Tinerii din spatele aparatului de fotografiat au putut transmite şi celor din jur ceea ce înseamnă viaţa în comunitatea lor, întâlnindu-se cu tineri cu background cultural diferit care visau însă la acelaşi lucru. Proiectul a implicat participarea activă a tinerilor şi a fost proiectat să descopere şi să devină conştienţi de diferite realităţi.
| Rezultatele proiectului
Evaluarea de la sfarsitul proiectului a revelat in ce masura proiectul si-a atins obiectivele. Proiectul a urmarit crearea unui cadru prin care sa dezvolte solidaritatea, sa promoveze un nivel crescut de toleranta la nivelul tinerilor participanti si sa le inspire dorinta de a se implica in combaterea marginalizarii si a discriminarii grupurilor dezavantajate. Astfel, ei au invatat metoda Photovoice ca mijloc prin care pot transmite mesaje comunitatilor din jurul lor si au utilizat-o nu atat pentru a prezenta aspecte din viata lor, cat pentru a transmite ca discriminarea trebuie incetata. Au ajuns sa nutreasca aceasta dorinta de a lupta pentru drepturile minoritatii roma in special in urma activitatilor interculturale, si prin interactiunea directa cu persone de etnie roma in cadrul vizitelor in satul Glod, comunitate de romi, participarea la targul din Brasov si vizita pietei de romi din Brasov.Intre rezultatele tangibile ale proiectului se numara 900 de carti postale continand fotografii ale participantilor si mesaje sociale care au fost trimise catre autoritati si onguri din Romania si Norvegia constituind o campanie de sensibilizare a autoritatilor cu privire la nevoia de a combate discriminarea si de a lupta pentru protectia drepturilor minoritatilor. Alaturi de acestea, participantii au ajutat la crearea a 8 bannere expuse in cadrul conferintei de presa.Un alt efect al proiectului s-a produs la nivelul comunitatii de romi din Glod.Localnicii au invatat sa se deschida persoanelor ce vin din afara comunitatii lor, si sa nu mai priveasca cu scepticism fotografii.
| Bugetul proiectului (in RON)
82800
| Parteneri
Antirasistisk Senter Norvegia, Agenţia Naţională pentru Rromi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD)i, Partida Romilor Pro-Europa
| Website-ul proiectului
http://www.facebook.com/group.php?gid=121408567906638