Participanti & Proiecte
Gradina STEA
|
Organizator: Asociatia STEA |
|
Categorie: Incluziune sociala |
Cercetarea „Evaluarea nevoilor si accesibilitatii la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare” realizata in 2015 sub coordonarea Grupului de lucru inter-sectorial pentru prevenirea si combaterea excluzunii sociale (26 ONG-uri si institutii) a relevat situatia de extrema saracie in care traiesc aceste persoane: in 30% din familii cel putin o persoana s-a culcat nemancata din lipsa resurselor; 38% nu si-au incalzit locuinta; 44% nu au venituri suficiente pentru strictul necesar; 22% locuiesc in conditii de extrema precaritate; doar 1 din 5 adulti lucreaza iar 58,8% dintre ei sunt zilieri/muncitori necalificati; 22% sunt analfabeti, au abilitati de viata slab dezvoltate si dificultati majore de integrare profesionala (19,8% dintre cei apti de munca nu au lucrat niciodata.
| Scopul proiectului
Scop: sustinerea incluziunii sociale a tinerilor aflati in dificultate din municipiul Satu Mare prin implicarea resurselor comunitatii. Obiective specifice: 1.Crearea si dezvoltarea de catre Asociatia Stea a unei entitati de economie sociala in Satu Mare cu profil de producere si valorificare produse horticole si derivate din acestea, in decurs de 12 luni; 2.Dezvoltarea abilitatilor de viata si a celor de integrare in munca a 7 tineri aflati in dificultate pe parcursul proiectului. Proiectul a conectat nevoile comunitatii cu cele ale personelor vulnerabile sustinand incluziuea lor prin munca.
| Aria geografica
Satu Mare
| Rezumat
Motivatia acestui proiect este legata de convingerea ca saracia nu este o fatalitate si ca fiecare om este capabil de progres in conditiile unui sprijin adecvat care sa-i asigure dezvoltarea si cresterea stimei de sine. Natura muncii Asociatiei Stea ne pune zi de zi in fata cu situatii extrem de grave. Este revoltator sa vezi copii traind in mizerie si tineri captivi intr-o existenta in care nu-si pot intrezari un viitor mai bun. Este greu de inteles indiferenta celor din jur, ce au impresia ca aceste probleme nu-i privesc in mod direct. Proiectul a reusit conectarea celor doua lumi paralele care traiesc intr-acelasi spatiu. „Gradina Stea” a creat legaturi intre oameni aflati in dificultate si ceilalti oameni din comunitatea satmareana propunand oportunitati de parteneriat de tip castig-castig. Acesta a determinat in mod direct cresterea bunastarii membrilor comunitatii, conectand diferite nevoi ale acestora si impulsionand atitudinile pro-active. Punctul de pornire a fost dezvoltarea programului de terapie ocupationala prin horticultura al asociatiei Stea ce raspunde nevoilor de baza a tinerilor fara adapost implicati, prin transformarea „gradinii Stea” intr-o activitate de economie sociala ce-si valorifica produsele printr-un sistem de tip „cos de legume” livrat cu regularitate, direct catre clienti din comunitate. Aceasta a asigurat cadrul potrivit de dezvoltare a abilitatilor de munca si a stimei de sine a 7 tineri fara adapost in curs de pregatire pentru integrare profesionala. Legumele si plantele aromatice obtinute fara folosirea de ingrasaminte chimice si pesticide raspund nevoii tot mai mari a oamenilor din comunitate de a consuma produse de buna calitate ce sa nu le afacteze in mod negativ sanatatea asigurand un bun potential de sustenabilitate a vanzarilor.
| Date beneficiari
7 tineri (24 – 33 ani) din medii defavorizate care se confrunta cu diferite tipuri de dificultati de integrare sociala : lipsa unei locuinte / conditii de locuit precare (4 dintre tineri dorm la Centrul Social de Urgenta – adapostul de noapte, iar alti 3 au locuinte improvizate in diferite zone defavorizate din oras), au un nivel de scolarizare redus si se confurnta cu usoare probleme de sanatate mintala - retard mintal aparute in principal pe fondul conditiilor dificile de viata si traumelor prin care au trecut.
| Date beneficiari
Principalii beneficiari indirecti ai proiectului sunt cele 117 familii care au comandat cosurile de legume si / sau legumele vandute la kilogram. Alti beneficiarii indirecti ai proiectului sunt 15000 de persoane informate cu privire la proiect fiind senisbilizate pentru implicare in vederea imbunatatirii situatiei persoanelor defavorizate prin sustinerea activitatii de economie sociala si implicarea in activitati de voluntariat. Este vorba de persoanele care au fost informate prin intermediul mass-mediei despre ativitatea de economie sociala, cele peste 500 de persoane care au degustat rosii din Gradina Stea si au primit pliante despre activitatea de economie sociala si despre oportunitatile de voluntariat existente in cadrul acestui proiect, in cadrul activitatii publice realizate cu sprijinul a 30 de voluntari in data de 10 septembrie 2016, cele peste 80 de persoane care au interactionat cu echipa noastra la standul Gradinii Stea in cadrul Festivalului Voluntariatului organizat in data de 29 septembrie in parcul central din Satu Mare, cei peste 200 de tineri informati in mod direct despre oportunitatile de a-si dezvolta diferite competente prin implicarea ca voluntari in activitatea noastra de economie sociala prin intermediul a 9 actiuni de promovare a voluntariatului realizate in 6 licee satmarene (Liceul teologic ortodox Nicolae Steinhardt, Colegiul economic Gheorghe Dragos, Colegiul National Ioan Slavici, Colegiul tehnic „Unio – Traian Vuia, Colegiul National Doamna Stanca si Colegiul National Mihai Eminescu).
| Activitati
Proiectul a dus la dezvoltarea programului de terapie prin horticultura a Asociatiei Stea prin infiintarea unei activitati de economie sociala si dezvolarea abilitatilor de integrare sociala prin munca a 7 tineri fara adapost implicati in procesele de cultivare de legume si valorificarea acestora in Satu Mare. Principalele activitati au fost:
A1. Infiintare si dezvoltare entitate de economie sociala ce produce si valorifica legume si plante aromatice printr-un sistem de tip „cos de legume” livrat cu regularitate, direct catre oamenii din comunitate.
A2. Program de terapie ocupationala prin horticultura prin care 7 tineri aflati in dificultate au beneficiat de suport pentru dezvoltare personala si profesionala
A2.1. Activitati de terapie si consiliere pentru imbunatatirea abilitatilor de viata (rezolvare de probleme, planificare si organizare resurse, asumare de responsabilitati, munca in echipa, comunicare)
A2.2. Tabara terapeutica de dezvoltare personala cu durata de 5 zile
A2.3. Activitati practice de gradinarit: tinerii s-au ocupat de cultivarea si recoltarea legumelor si plantelor aromatice in cadrul „Gradinii Stea”
A2.4. Activitati de vanzare a produselor: tinerii au pregatit si transportat cosurile de legume cu biciclete dotate cu remorca direct la cumparatori in municipiul Satu Mare
A.3. Mobilizarea comunitatii in sprijinirea incluziunii persoanelor aflate in dificultate prin campania de promovare a cetateniei active, a voluntariatului si a responsabilitatii social
| Rezultatele proiectului
Principalul rezultat al proiectului vizeaza sustinerea incluziunii sociale a celor 7 beneficiari directi care au atins diferite stadii de dezvoltare a abilitatilor de viata: si-au dezvoltat abilitatile de comunicare, luare a deciziilor si rezolvare de probleme. Totodata, prin participarea la activitatile de gradinarit tinerii si-au dezvoltat o atitudine pozitiva fata de munca, si-au dezvoltat punctualitatea, seriozitatea, responsabilitatea; au dobandit competente profesionale in domeniul cultivarii legumelor in regim ecologic; si-au imbunatatit capacitatea de a munci in gradina. Proiectul a dus la crearea „Gradinii Stea”, o activitate de economie sociala prin care 98 cosuri de legume si 287,2 kg de diferite legume au fost vandute en-detail, obtinandu-se venituri totale de 3520,6 lei. Proiectul a avut un impact semnificativ in comunitatea locala producand o schimbare in atitudinea comunitatii fata de persoanele defavorizate, peste 15000 de persoane fiind senisbilizate pentru implicare in vederea imbunatatirii situatiei persoanelor defavorizate prin sustinerea activitatii de economie sociala si implicarea in activitati de voluntariat. 117 familii care au cumparat produsele Gradinii Stea si peste 800 de persoane au participat direct la actiunile de promovare a acesteia. Proiectul a contribuit in mod concret la initierea unei schimbari de mentalitati in comunitate cu privire la persoanele aflate in dificultate, in sensul combaterii stereotipurilor potrivit carora aceste persoane nu vor sa munceasca si sunt cu totii delincevti care traiesc ca parazitii pe seama societatii.
| Bugetul
91997,50
| Parteneri
Primaria municiulului Satu Mare prin Serviciul Public de Asistență Socială Satu Mare, Fundația PACT, S.C. Transurban S.A.
| Website proiect
www.gradinastea.ro