close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ingrijim impreuna



| Organizator:
    HOSPICE Casa Sperantei
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    Peste un sfert din prescolarii examinati in 2007 au afectiuni cronice, s-a descoperit cu ocazia controalelor profilactice periodice (INSP). Totuşi, anumite afecţiuni cu prognostic de viaţă limitat creează o presiune psihică mai mare decât altele (ex. diabet). In judeţul Braşov, conform lucrării anuale a DSP Brasov, aprox. 252 de copii cu vârste cuprinse între 0-15 ani suferă de boli ale sistemului nervos , tumori şi alte boli congenitale. Din cei 252 de copii, fundaţia oferă servicii de asistenţă medicală şi socială pentru 132 de copii în prezent. Departamentul social al hospice a realizat o evaluare a accesului la servicii de educaţie a celor 132 de pacienţi, doar 20% fiind integraţi în sistemul de învăţământ. Marginalizarea societatii fata de aceste persoane se manifesta in spatiul public, afectand grav sentimentul stimei de sine.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a dezvolta serviciile de sprijin pentru persoanele suferind de boli incurabile si familiile acestora, ingrijiti de Fundatia Hospice Casa Sperantei (Brasov si Bucuresti), Hospice Emanuel(Oradea) şi Asociatia Lumina(Bacău).
Obiectivele propuse pentru atingerea scopului sunt urmatoarele: imbunatatirea calitaţii vietii persoanelor suferind de boli incurabile şi respectiv familiilor acestora; dezvoltarea abilitatilor de viaţa şi sociale pentru pacientii aflati în evidentele organizatiilor beneficiare; perfectionarea profesionistilor din cele 4 centre implicati în proiect.


Ingrijim impreuna Ingrijim impreuna Ingrijim impreuna

| Aria geografica
    Brasov, Bacau, Oradea, Bucuresti

| Rezumat
    Atunci cand spunem ca ingrijirea paliativa se adreseaza omului ca intreg, nu ne oprim doar la lumea sa interioara – la corp, minte si spirit – ci avem in vedere si faptul ca omul nu poate trai separat de societate. Intr-un fel sau altul, fiecare dintre noi se defineste in si prin societate. Suferinta unei persoane cu boala incurabila se extinde, cel mai adesea, asupra intregii familii, creand probleme sociale, psiho- emitionale si uneori chiar de sanatate. La momentul de fata, in Romania nevoia de ingrijiri paliative este acoperita doar in proportie de 5%.
Proiectul de fata are ca scop dezvoltarea unui program socio- educational, de sprijin pentru familiile care duc povara ingrijirii unei persoane (adult sau copil) suferind de boala incurabila in stadiu avansat sau terminal. De aceea, au fost realizate activitati pentru facilitarea accesului la obtinerea de drepturi legale, asigurarea unui cadru pentru dezvoltarea abilitatilor de viata si incluziune sociala, consiliere, suport si asistenta.
Principalele activitati realizate: vizite la domiciliul pacientilor – copii 4455 si adulti 9888;organizare grupuri de suport pentru familii: nr. participari 546; organizare tabere - Tabara Copiilor pacienti Hospice Brasov –Eforie Nord - 80 participanti; Tabara frati- 43 participanti, Tabara copiilor pacienti Oradea –15 copii, Tabara Copii pacienti Hospice Bucuresti -Vlahita - 10 copii pacienti participanti ; excursii si serbari : 1 Iunie, Craciun, Paste cu 621 participari ale copiilor; activitati in centre de zi. Mentionam implicarea voluntarilor – 750 de interventii.


| Date beneficiari
    Din discutiile cu pacientii a fost identificata dorinta acestora de a vedea Marea Neagra, de aceea evenimentul a fost proiectat pentru acea locatie. In general, in planificarea activitatilor educative, culturale, sociale sunt explorate dorintele si interesele grupului tinta care este in permanenta in centrul ingrijirii paliative.
Feedback-ul participantilor este de asemenea un element de dezvoltare de noi activitati si evaluare a celor prezente. Pentru a evalua impactul produs, au fost folosite chestionare de evaluare si “scrisoare catre hospice”- o metoda adaptata pentru copii.
In cadrul grupurilor de support este apreciata implicarea fiecarui participant, fiecare avand deja un rol asumat.


| Rezultatele proiectului
    Activitatile din cadrul proiectului au fost planificate astfel ca la final beneficiarii sa manifeste mai multa incredere in sine, sa reduca marginalizarea sociala sis a ofere momente de respire pentru aceste familii impovarate de tratamentul bolii cornice.
Beneficiarii directi, in numar de 312 copii si 1469 adulti, au avut ocazia sa gaseasca resorturile emotionale pentru a depasi problemele cu care se confrunta.
Festivitatea de premiere a taberei de la Eforie Nord a fost transmisa in direct prin intermediul Radio3net. Totodata efectele pozitive ale acestei activitati au fost mediatizate in Revista Europeana de Pediatrie, iar participantii au fost incurajati sa realizeze un material de care sa-I reprezinte in aceasta publicatie.
Alegerea unei tematici (ex. Tunelul Timpului) si stimularea creativitatii si spiritului competitiv in cadrul taberelor de vara antreneaza in mare masura participantii si au determinat implicarea lor.
In cadrul Centrelor de Zi sunt realizate activitati adaptate nevoilor si abilitatilor participantilor. Jocurile de rol, terapia prin arta si terapia prin joc ofera sansa de a experimenta situatii reale pentru a creste stima de sine, increderea si a reduce nivelul de marginalizare si inferioritate.


| Bugetul proiectului (in RON)
    420000

| Parteneri
    Hospice” Casa Sperantei”- Brasov, Bucuresti, Hospice” Emanuel “-Oradea, Asociatia “Lumina “-Bacau

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes