Participanti & Proiecte
Educatie pentru o viata sanatoasa
|
Organizator: Asociatia MagiCAMP |
|
Categorie: Educație și Învățământ |
Asociația Magic sprijina copiii cu boli grave (cronice) precum cancer, diabet de tip 1, tulburari neuromotorii, TSA, Sindrom Down si nu numai. De-a lungul timpului, interactiunile cu acesti copii ne-au facut sa intelegem ca, dincolo de nevoile emotionale, o multime de alte nevoi apasa pe umerii lor si ai familiilor acestora. Statisticile arata ca veniturile unei familii pot scadea cu pana la 80% dupa ce un copil este diagnosticat cu o boala grava. Pe langa costurile aferente tratamentului dificultatile majore apar atunci cand unul dintre parinti trebuie sa renunțe la locul de munca pentru a fi alaturi de copilul bolnav pe durata tratamentului si a terapiilor. Toate acestea sunt cu atat mai greu de suportat pentru familiile deja vulnerabil.
| Scopul proiectului
Pe langa dificultatile financiare familiile se confrunta cu lipsa accesului la educatie si informatii despre sanatate, stigmatizarea sociala si discriminarea, care le afectează in mod direct sanatatea si bunastarea. Proiectul a venit in intampinarea acestora prin furnizarea de ateliere educaționale si servicii de asistenta pentru imbunatatirea sanatatii si bunastarii copiilor cu dizabilitati.Am oferit ateliere de educatie pentru sanatate pentru copii, dar si parintilor, familiei extinse. Aceste ateliere sunt concepute pentru a oferi cunostintele si abilitatile de care au nevoie familiile.
| Aria geografica
București
| Rezumat
Am organizat ateliere pentru copii cu dizabilitati care sa ofere un mediu sigur si stimulativ pentru copiii cu nevoi speciale. Aceste ateliere ii ajuta pe copii sa dezvolte abilitati sociale si emotionale, sa-si imbunatateasca abilitatile motorii fine și grosiere, sa-si dezvolte creativitatea si imaginatia si sa-si imbunatateasca stima de sine. Situatia specifica abordata in cadrul acestor ateliere este aceea a copiilor cu dizabilitati care, din cauza nevoilor lor speciale, pot avea dificultati in a se integra in mediul scolar si social. Acesti copii pot avea diverse afectiuni, cum ar fi autismul, sindromul Down, tulburarile de dezvoltare, cancer, diabet de tip 1, tulburari neuromotorii sau alte afectiuni care le afectează capacitatea de a invata si de a interactiona cu lumea din jurul lor. Ateliere pot fi de educatie pentru sanatate pentru acesti copii, dar si parintilor, familiei extinse. Aceste ateliere sunt concepute pentru a oferi cunostintele si abilitatile de care au nevoie pentru familie de a-si ingriji mai bine copiii si pentru a le imbunatati calitatea generala a vietii.
In concluzie, atelierele pentru copii cu dizabilitati reprezinta o initiativa importanta in imbunatatirea vietii copiilor cu nevoi speciale si in asigurarea unui mediu de invatare stimulativ si placut pentru acesti copii. Prin intermediul acestor ateliere, copiii cu dizabilitati pot sa-si dezvolte abilitatile si sa-si creasca increderea in sine, ceea ce le poate ajuta sa se integreze mai bine in societate si sa aiba o viata mai buna.
De asemenea, ofera informatii despre cum sa navigheze in sistemul de sanatate si sa acceseze resurse, terapii de specialitate, care pot ajuta familiile să facă față provocărilor legate de creșterea unui copil cu o boală gravă.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiarii directi ai proiectului sunt copii cu boli grave cum ar fi TSA, sindromul Down, tulburarile de dezvoltare, cancer, diabet de tip 1, tulburari neuromotorii sau alte afectiuni care le afectează capacitatea de a invata si de a interactiona cu lumea din jurul lor. Estimam un numar de minim 400 de copii cu dizabilitati care vor participa la aceste ateliere. Printre acesti copii sunt si copii aflati in situatii de risc (saracie si excluziune sociala, abandon scolar, din familii monoparentale sau cu un parinte plecat la munca in strainatate, fara acces la servicii sociale de baza), copii de etnie roma, copii afectati de discriminare. Selectia beneficiarilor se face din comunitatea noastra de peste 4000 de familii cu copii grav bolnavi in urma unor studii, sau interviuri cu membrii acestora. Estimam, de asemena, un numar de 50 de copii cu dizabilitati care sa aiba acces la servicii medicale si de recuperare fizica, consiliere psihologica.
| Activitati
Aceste ateliere sunt concepute pentru a oferi cunostintele si abilitatile de care au nevoie familiile de a-si ingriji mai bine copiii, sa creasca gradul de suport si ințelegere a acestora fata de bolile si dizabilitatile copiilor lor si pentru a le imbunatati calitatea generala a vietii. Atelierele acopera o serie de subiecte legate de sanatate si bunastare, inclusiv nutritie, exercitii fizice, educatie si sprijin pentru dezvoltarea relatiilor interpersonale, managementul medicamentelor si managementul stresului, sprijin emotional. De asemenea, ofera informatii despre cum sa navigheze in sistemul de sanatate si sa acceseze resurse, terapii de specialitate, care pot ajuta familiile să facă față provocărilor legate de creșterea unui copil cu o boală gravă. Schimbarea pe care o urmarim este de a reduce impactul negativ al bolii si dizabilitatii asupra sanatatii si bunastarii copiilor si familiilor. Prin furnizarea de ateliere si activitati educationale vom ajuta copiii sa inteleaga importanta alegerilor alimentare sanatoase si a unui stil de viata activ, care le va ajuta sa-si controleze mai bine afectiunile si sa-si imbunatateasca starea de sanatate. Proiectul se concentreaza pe ateliere si activitati care sa le ofere copiilor cu dizabilitati oportunitati de dezvoltare personala si sociala, sa le imbunatateasca abilitatile si sa ii ajute sa se simta inclusi in societate. De asemenea, proiectul se concentreaza pe sprijinirea familiilor acestor copii prin informare despre boală.
| Rezultatele proiectului
Abordarea intersecțională este o abordare complexă și holistică care ia în considerare multiplele dimensiuni ale identității unei persoane și cum acestea se intersectează si influențeaza experienta lor de viata. Realitatea familiilor copiilor cu dizabilitati e mult mai complicata. Pentru ca acestia duc, perfect constient tot greul ingrijirii, cautarii de solutii si dorintei de a oferi copilului special tot ce le sta in puteri. Izolarea acestor familii este foarte mare - nu prea ies in parc, la magazin sau la evenimente pentru copii. Simpla deplasare cu un mijloc de transport, de exemplu, este o aventura în sine si un efort fizic mare. Dar cea mai importanta cauza a izolarii lor este aceea ca simt ca deranjeaza, ca nu este pentru ei. Privirile insistente ale celorlalti ii indurereaza si le amarasc orice bucurie. Atelierele si activitatile propuse isi doresc sa le ofere sprijin pentru dezvoltarea relatiilor interpersonale eficiente si educatia prin incluziune sociala atat a copiilor, cat si a familiei lor, dar si activitatea de informare si constientizare a publicului larg. Masurile pe care le avem in vedere pentru diminuarea vulnerabilităților multiple sunt: includerea unei varietati de activitati care sa corespunda diverselor interese si capacitati ale copiilor, promovarea unui mediu non-discriminatoriu si incluziv, in care copiii cu dizabilitati sa se simtă acceptati si valorizati pentru ceea ce sunt si pentru ceea ce pot face, asigurarea accesibilitatii pentru copiii, atat in ceea ce priveste locatia atelierelor, cat si a materialele si echipamentele folosite.
| Bugetul
100000 LEI
| Parteneri
Therme București, muzee, alte spații de joacă
| Despre organizator
Asociația Magic (MagiCAMP) este un ONG care oferă sprijin emoțional și material copiilor cu afecțiuni oncologice și alte afecțiuni grave, precum și familiilor acestora, prin 12 proiecte care asigură servicii și produse pentru aceștia.
| Website proiect
https://asociatiamagic.ro