close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gustă cu atenție. Bucură-te de moment



| Organizator:
    Asociația Sută la Sută Românesc
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Proiectul a pornit de la tendințele identificate la nivel global în timpul pandemiei, tot mai multe persoane, în special adolescenți, au fost din ce în ce mai interesați de „Ce mănâncă și cât mănâncă”. Conform raportului anual State of Snacking™, tot mai mulți tineri preferă gustările în locul meselor consistente, fiind, de asemenea, preocupați de controlul porțiilor. Un alt studiu, State of Health in the EU – România (2021), a arătat că ratele excesului de greutate și obezității în rândul adolescenților au crescut constant în ultimele două decenii, una din cinci persoane cu vârsta de 15 ani încadrându-se în aceste categorii. Astfel, era oportun și binevenit ca tinerii să aibă acces rapid la informații clare, în vederea adoptării unor practici alimentare sănătoase, în special în ce privește gustările.

| Scopul proiectului
    Scopul principal al proiectului este creșterea nivelului de educare a tinerilor cu privire la importanța obiceiurilor alimentare pentru sănătate (ce și cum mâncăm), pornind de la obiceiul de a lua gustări conștient. Pe lângă acesta, adăugăm: citirea și înțelegerea informațiilor de pe etichetă; asimilarea de către tineri a unor tehnici (ex. de planificare și organizare) care să contribuie la adoptarea consecventă a unui stil de viață sănătos.

Gustă cu atenție. Bucură-te de moment Gustă cu atenție. Bucură-te de moment Gustă cu atenție. Bucură-te de moment

| Aria geografica
    București, Alba, Brașov, Sibiu

| Rezumat
    Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea modului în care tinerii iau gustările, ajutând la construirea unei relații mai sănătoase cu mâncarea. Știm cât de important este ca tinerii să fie expuși la conținut educational despre ce înseamnă mâncatul conștient, cu intenție și cu atenție. Pentru a înțelege importanța alimentației în menținerea unui stil de viață sănătos, am identificat că cea mai bună modalitate de a schimba obiceiurilor este organizarea de workshopuri alături de specialiști din diverse domenii de interes pentru tineri. Astfel, 5.600 de elevi, alături de 199 de cadre didactice din 5 licee din București și 25 de licee din județele Sibiu, Alba și Brașov, au participat la o serie de workshop-uri și întâlniri online despre rolul gustărilor, cum se schimbă obiceiurile alimentare, despre planificare și organizare, despre cum pot gestiona emoțiile fără să apeleze la mâncare și cum să fie mai atenți la ce și cât consumă. De la reprezentanții ANPC au învățat să citească corect eticheta și cum să aleagă produsul la raft. Echipa este formată din: Dr. Laura Davidescu, medic specialist în Igienă Școlară, master în Nutriție și Siguranță Alimentară, actorul Cosmin Natanticu, nutriționistul Raluca Gaidarji, Mădălina Preda, Professional Organizer, psihologul Iulia Avădănii, Mihai Copăceanu, Doctor Specialist în Adicții, Dana Dobrescu, ambasador mindful snacking, Florentina Baloș, ambasadorul proiectului, Lidia Bădilă, coordonator regional și Lidia Feher, coordonatorul proiectului. Eforturile și implicarea adolescenților au fost răsplătite la final cu diplome și premii, constând în brățări fitness, care să vină în sprijinul unui mod de viață mai activ și mai conștient.Festivitățile de premiere s-au desfășurat fizic,în fiecare liceu participant.

| Date beneficiari direcţi
    5.688 elevi din 30 de licee, 199 de cadre didactice din 30 de licee din București, Alba, Brașov și Sibiu.

| Activitati
    Elevii au participat la workshopuri și întâlniri online interactive susținute de către Dr. Laura Davidescu, Florentina Baloș, Cosmin Natanticu, Mădălina Preda, nutriționistul Raluca Gaidarji, psiholog Iulia Avădănii, Dana Dobrescu și reprezentanți ANPC. Organizate sub forma unor discuții libere pe teme de interes pentru tânăra generație: obiceiurile de stil de viață adaptate vârstei, importanța mâncatului conștient, cu intenție și atenție, emoțiile care stau la bază atunci când alegem gustările și care este rolul acestora în nutriția zilnică, cum poți citi cu atenție eticheta unui produs și la ce trebuie să fii atent la raft când alegi ceva. Informațiile au fost completate de workbook-ul pe planificare și cel de nutriție, pe care fiecare elev l-a primit în format digital și pe care au lucrat direct în timpul întâlnirilor. La finalul întâlnirilor, a fost lansat concursul de moodboards cu tema proiectului. Dintre aceștia, 10 elevi au învățat cum să își țină un jurnal personal, prin tehnica bullet journalling, pentru a-i ajuta în dezvoltarea lor personală și au beneficiat de sesiuni de mentorat din partea angajaților companiei Mondelez International.
În paralel, campania a fost promovată în media printr-o serie de apariții la TV, cum ar fi în cadrul jurnalelor de știri Digi24 sau România TV, sau la emisiunea “Neatza cu Răzvan și Dani”, alături campanii media anuale, în social media pe canalele proprii și pe canalele influencerilor implicați.


| Rezultatele proiectului
    În urma implementării acestui proiect conturat din grijă și respect față de tânăra generație, am primit 100% feedback pozitiv de la participanți – elevi și cadre didactice și reprezentanți ANPC, împreună cu mesaje din partea tinerilor care ne-au spus că și-au schimbat stilul alimentar, că acordă o atenție sporită la ceea ce mănâncă și că practică ce au învățat la workshopul de planificare atât pentru obiceiuri alimentare, cât și pentru activitățile de zi cu zi. (Unii tineri apelează cu încredere, la mentorii pe care i-au cunoscut în cadrul programului, la prima ediție). Ca partener, ANPC s-a implicat prin participare activă la seminariile ținute de specialiști, susținând propriul workshop despre importanța citirii etichetei. Am creat un program vizibil și de impact, care de la ediție la ediție se extinde. Am avut peste 100 de apariții media atât în presă, cât și în social media, împreună cu apariții la TV. Am gândit acest program pentru a crea cadrul de a introduce mâncatul conștient ca materie opțională în școli. Nu am inclus niciun mesaj corporativ, nu am discutat specific despre categoriile companiei și nu am promovat branduri. Din întâlnirile cu elevii din 30 de licee, (25 din țară și 5 din București), care s-au bucurat de suport psihologic, consiliere nutrițională și sfaturi privind planificarea timpului, a reieșit o nevoie reală de a avea astfel de programe cu beneficii clare în dezvoltarea personală, care să le confirme că sunt minunati. Că ei sunt cei care impun granițele între virtual și realitate. Conștient. Prin acces la educație, informare și sprijin.

| Bugetul
    124780 LEI

| Parteneri
    Asociația Sută la Sută Românesc, Mondelez România, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor; Inspectoratele Școlare Județene Sibiu, Alba și Brașov și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

| Despre organizator
    Suntem organizația non-profit și neguvernamentală ce susține, promovează și dezvoltă calitatea și sustenabilitatea în produsele și serviciile românești. Proiectele noastre se orientează către o varietate de domenii și au la bază aceleași valori care pun umărul la dezvoltarea României: educare și informare. Misiunea noastră este de a inspira, de a explica. Informația este cea mai importantă monedă de schimb contemporană. Felul în care o preluăm și ne-o asumăm la nivel individual este esențial.

| Website proiect
    https://mindfulsnacking.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->