close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centrul pentru refugiați Edmond Nicolau



| Organizator:
    Asociația Habitat for Humanity România
| Categorie:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    Încă din martie 2022, Habitat for Humanity România a fost prezentă cu echipe la cele mai
tranzitate puncte de trecere a frontierei, la Siret și Isaccea, dar și în București la Gara de Nord, unde refugiații veniți în țară în urma declanșării Războiului din Ucraina au primit asistență și soluții pentru nevoile lor immediate. Noi ne-am poziționat ca organizație care oferă soluții de adăpost pe termen scurt și mediu, în unități de cazare acreditate. Am încheiat parteneriate cu lanțuri hoteliere și cu agenții imobiliare pentru a pune la dispoziția familiilor ucrainene locuri decente și sigure de cazare.

Ne-am propus să rămânem solidari și să continuăm să mobilizăm resurse și după ce prioritățile lor s-au schimbat- de la cazare pe termen scurt la cazare pe termen mediu și lung. Planul nostru a constat în amenajarea sau reabilitarea spațiilor care găzduiesc persoane pentru refugiații care au rămas pe teritoriul țării pe o perioadă de timp nedeterminată. Parteneriatul cu UNICEF și Primăria Sectorului 2 București a avut rolul de a crea un spațiu de socializare, cu servicii integrate pentru refugiați, pe lângă nevoia de locuire pe care noi o putem îndeplini.


Centrul pentru refugiați Edmond Nicolau Centrul pentru refugiați Edmond Nicolau Centrul pentru refugiați Edmond Nicolau

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Prezenți la granițe încă din martie 2022, Habitat for Humanity România a întâmpinat valurile de refugiați care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele în urma declanșării războiului din Ucraina. Am acordat asistență și am găsit soluții pentru a răspunde nevoilor imediate pe care le aveau, printre care enumerăm acordarea de kit-uri de călătorie, dotarea punctelor de tranzit cu încălzitoare și alte lucruri necesare pentru iarnă și cazarea refugiaților pe termen scurt, în camere de hotel sau apartamente.

Confruntați însă cu realitatea, și anume faptul că războiul nu se va termina prea curând și există un număr considerabil de familii care s-au decis să rămână în țară pe o perioadă de timp mai extinsă, ne-am orientat către găsirea unor soluții de cazare pe termen mediu și lung. Ne-am axat astfel asupra amenajării sau reabilitării spațiilor care găzduiesc ucraineni.

Un astfel de spațiu ne-a fost semnalat de Primăria Sectorului 2 București, respectiv o clădire de birouri nefolosită din incinta Colegiului Tehnic Edmond Nicolau.

După încheierea parteneriatelor cu UNICEF România și Primăria Sectorului 2 și utilizând fondurile colectate în urma call-ului lansat către partenerii Habitat for Humanity România (suma totală investită fiind de 350.000 de euro), am început lucrările pentru a transforma Clădirea Edmond Nicolau corp E într-un centru de cazare și social hub pentru refugiați, din dorința de a oferi familiilor cazate nu doar siguranța unui acoperiș, ci și o comunitate care integrează mai multe servicii cu rol de integrare.

Lucrările de reabilitare și amenajare au fost realizate cu echipa de contrucții Habitat for Humanity și cu ajutorul voluntarilor.


| Date beneficiari direcţi
    Centrul găzduiește în prezent peste 95 de persoane din Ucraina, dintr-un total de 100 de locuri disponibile. Sunt familii cu copii mici, mame singure, bunici, studenți, persoane din grupuri vulnerabile care trecut granița Ucrainei mai greu, din lipsa resurselor financiare și au găsit siguranță și adăpost în România.

| Activitati
    Din septembrie și până în decembrie 2022, au fost finalizate lucrările pentru cele două etaje ale Centrului de refugiați Edmond Nicolau. Habitat for Humanity România a implicat peste 80 de muncitori specializați (constructori, dulgheri, electricieni, instalatori) și necalificati, 90-100 de voluntari, plus echipa de project management. Implicarea voluntarilor a fost esențială în special pentru activitățile de îndepărtare și evacuare a aproximativ 1500 mp mochetă, descărcare transporturi mari de mobilier și materiale, asamblare mobilier, văruit, curățenie.

De asemenea, au dat o mână de ajutor la acțiunile de amenajare și mobilare și beneficiarii care urmau să fie cazați la centru.

În paralel, am colaborat foarte bine cu Primăria Sectorului 2 și UNICEF, principalii parteneri ai proiectului, care s-au implicat în toate etapele de implementare ale proiectului. În prezent, pe lângă cazare, masă și produse de igienă, refugiații beneficiază la centru şi de alte servicii de consiliere şi sprijin, cum ar fi ajutor cu documentele, consiliere psihologică, asistenţă medicală, ajutor la angajare, dar şi alte servicii facilitate de Primăria Sectorului 2, UNICEF și alte organizații implicate.


| Rezultatele proiectului
    În urma finalizării lucrărilor de amenajare și mobilare a Centrului, toate cele trei etaje au fost date spre folosință până la finalul lunii decembrie 2022. În total, în centru au fost cazați aproximativ 100 de refugiați ucraineni. Pe lângă nevoile principale de hrană și cazare care au fost satisfăcute, alături de partenerii noștri principali, ne-am dorit și asistarea beneficiarilor pentru a se integra în comunitate. De aceea, o utilitate principală a centrului este aceea de spațiu de socializare, misiune îndeplinită prin crearea mai multor spații comune la nivelul fiecărui etaj. Au fost organizate activități educaționale, dar și controale medicale periodice pentru refugiați, fapt care a contribuit la bunăstarea psihică (emoțională) și fizică a beneficiarilor. O parte dintre copiii familiilor ucrainene au fost integrați în sistemul educațional din România, ceilalți fiind înscriși la școala online din Ucraina. A fost o realizare importantă pentru noi continuarea parcursului educațional pentru copiii centrului, un obiectiv care a fost îndeplinit prin amenajarea spațiilor comune ce dispun de birouri, bibliotecă și acces la internet, precum și un loc de joacă.

Centrul pentru refugiați Edmond este dovada că parteneriatele dintre organizațiile neguvernamentale, împreună cu companiile din sectorul privat și autoritățile locale aduc un ajutor real societății. Din momentul în care ne-am unit forțele, am readus această clădire la viață și i-am oferit un sentiment bun de ACASĂ.


| Bugetul
    350000 LEI

| Parteneri
    UNICEF România, Primăria Sectorului 2 București, Microsoft România, Fundația BricoDepot, HP, Habitat for Humanity Germania.

| Despre organizator
    Habitat for Humanity România construiește locuințe decente pentru familii cu venituri reduse și ridică de la zero sau reabilitează centre de utilitate publică în comunități vulnerabile. De asemenea, organizația derulează programe de prevenție și răspuns la dezastre naturale precum și de advocacy în domeniul locuirii sociale.

Habitat for Humanity România lucrează pentru o lume în care toți oamenii au posibilitatea să locuiască decent.

Din anul 1996 și până în prezent, organizația a ajutat peste 100.000 de români să aibă un cămin primitor și a construit sau reabilitat peste 5.100 de locuințe. La proiectele asociației au fost mobilizați peste 43.000 de voluntari români și străini care au muncit pe șantierele din țară. Mai multe detalii despre organizație sunt disponibile pe www.habitat.ro sau Facebook.com/Habitat.ro.



| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->