close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Inchide ochii si ai sa vezi mai bine



| Organizator:
    
| Categorie:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Am ales sa creem acest proiect din mai multe motive:
* Pentru că suntem ultima țară care nu are
programe culturale accesibilizate.
* Pentru că acești copii trăiesc printre noi și au
aceleași nevoi și aceleași dorințe, manifestate
diferit.
* Acești copii nu pot merge la teatru, pentru ca
“deranjează”, “ fac gălăgie” sau “ ce poate înțelege
un copil cu nevoi speciale dintr-o piesă de teatru?”
Pe langa ei, mai există și frați, părinți, prieteni, care
nu ies din case de teamă să nu fie judecați.
* Pentru că legea 448, art. 21 - obligă
instituțiile culturale să accesibilizeze programele
pentru persoanele cu dizabilități, iar managerii
acestora prefera sa plătească amenda.


| Scopul proiectului
    Dizabilitatea înseamnă izolare, singurătate, o mai mică
înțelegere a lucrurilor care ne înconjoară. Înseamnă lipsa
accesului la activități la care persoanele fără dizabilități au
acces, cum ar fi un spectacol de teatru, operă, muzeu.
● Putem vorbi despre o persoană în scaun rulant, despre un
nevăzător, despre o persoană care nu aude sau despre cineva
afectat pe neuro cognitiv - autism, Down, ADHD și multe alte
afecțiuni.
● Toate aceste persoane au o nevoie specială de a putea
participa și înțelege o piesă de teatru. Noi vrem să demontăm
acest mit și să arătăm că lucrurile pot sta și altfel


Inchide ochii si ai sa vezi mai bine Inchide ochii si ai sa vezi mai bine Inchide ochii si ai sa vezi mai bine

| Aria geografica
    Bucuresti, Timisoara, Cluj, Craiova, Iasi, Buzău, Pitesti, Constanta.

| Rezumat
    " Inchide ochii si ai sa vezi mai bine" este primul spectacol de teatru din Romania accesibilizat pentru 9 tipuri de dizabilitati deodata.A inceput in anul 2021 si continua si astazi pentru ca nevoia de incluziune sociala prin cultura este foarte mare.
In Romania sunt 78.000 de copii cu dizabilitati,care nu merg la teatru pentru ca "deranjeaza"-pe langa acestia se afla si parintiisau fratii tipici,care sunt la fel de marginalizati. In Romania anului 2023, inca mai exista ideea preconceputa ca dizabilitatea este o boala contagioasa.
Noi ne-am propus sa daramam acest zid dintre spectacol si publicul cu dizabilitati. Vorbim de dizabilitatile de auz, vaz,neuro congnitive si senzoriale,cei cu dizabilitati motoorii si cei cu epilepsie.
Spectacolul nostru aduce impreuna atat publicul cu dizabilitati cat si publicul tpic, demonstrand astfel ca putem trai impreuna, ca ne putem accepta unii pe ceilalti si ne putem bucura IMPREUNA de un act cultural, ACCEPTAND cu sufletul,fara sa ne deranjam unii pe ceilalti.
Pana in prezent, in cele peste 40 de spectacole jucate in toata tara,am reusit sa scoatem afara din case peste 4000 de copii cu dizabilitati plus familiile lor.
Am demonstrat ca SUNTEM CU TOTII IN ACEASI POVESTE.
Copiii/ persoanele cu dizabilitati au aceleasi nevoi ca si cele tipice. Doar ca si le manifesta diferit. Iar spectacolul nostru tine cont de toate aceste nevoi.
Suntem ultima tara din Europa care nu are programe culturale de teatru accesibilizate si incluzive, acesta fiind singurul proiect accesibilizat pentru mai mult de o dizabilitate.
Este vorba despre o lume in care copii isi doresc sa traiasca.O samanta, care nu stie ce fel de samanta e, se intalneste in drumul sau cu personaje care ii da lectii despre EMPATIE, IUBIRE, NEUITARE, DESPARTIRE, CURA


| Date beneficiari direcţi
    peste 4000 de copii si adulti cu dizabilitati au reusit sa vina la spectacolul nostru

| Activitati
    Proiectul este un spectacol de teatru de animatie,creat pentru publicul larg si accesibilizat pentru 9 tipuri de dizabilitati deodata. Este dedicat copiilor, dar, am consatat, ca se bucura la fel de mult si adultii cu dizabilitati, care in marea lor majoritate sunt copii dpdv psihic.
Proiectul tine cont de reguulile de accesibilizare a unui spectacol de teatru, folosite in teatrele din afara, care au departamente de accesibilizare: Se creaza o infrastructura prierenoasa (rampe la intrare, semnalizare peste tot, colt de liniste in sala, posibilitatea publicului de a se misca prin sala pana cand isi gaseste propriul confort). Luminile din public raman deschise pe toata perioada spectacolului, usile sunt deschise tot timpul, sunetul este la jumatate iar ritmul spectacolului difera in functie de reactiile publicului. Pers, cu dizabilitati, reactioneaza diferit si asta face din spectacol cev inedit de fiecare data pentru ca fiecare reactie este parte din poveste. Publicul vine in sala cu 1h inainte pentru acomodare iar comunicarea cu el se face cu 2 luni inainte si se comunica fiecare detaliu. La sfarsitul spectacolului exista povestea sociala, unde publicul nevazator poate atinge papusile din spectacol, poate face cunostinta cu actorii si pot pune intrebari. Acelasi lucru il pot face si cei tipici. Relatia actori spectacori este una familiara care incepe cu o luna inainte de spectacol prin campaniile de comunicare social media dar si unu la unu.


| Rezultatele proiectului
    De-a lungul celor 40 de spectacole jucate pana in prezent, am avut bucuria de a constata ca efectul acestui spectacol este unul terapeutic. Asa cum au scris si criticii de teatru despre noi. am depasit statutul de spectacol de teatru, devenind "fenomen terapeutic". De foarte multe ori s-a intamplat ca publicul nostru sa revina si sa fie la fel de surprins ca prima oara. Dizabilitatile neuro permit acest lucru. In momentul in care s-au ridicat de pe scaune dupa aplauze, li se sterge memoria. Astfel ca revenind si a doua sau a treia oara. parintii copiilor ne-au spus ca avem un efect mult mai mare si mai rapid asupra lor decat terapiile clinice.
O alta surpriza a fost cand publicul surd s-a ridicat in picioare la final si au cantat impreuna cu noi in semne si cu vocea lor (ei au voce. Nu sunt muti) si mai mult , au tinut si ritmul. Interpreta noastra in limbajul semnelor este singura din Romania care traduce si muzica.


| Bugetul
    280000 LEI

| Parteneri
    Asociatia Super eroiprintre noi, Asociatia Magic, Asociatia Help me be a rock star, AmaisAsociatia O lume pentru toti, Help autism, Asociatia Conil, Autism Voice.

| Despre organizator
    Asociatia de dezvoltare personala Grigore Popa este o asociatie non profie care, prin proiectul sau Scoala de oaca, promoveaza si sustine educatia non formala si incluziva prin teatru, joaca si mestesug.
Beneficiarii nostri fiind copii si adolescenti tipici si atipici . Venim in intampinarea nevoii de integrare a ambelor categorii,atat prin proiectele si cursurile pe care le sustinem cat si prin terapii alternative prin teatru.


| Website proiect
    facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100087903437793



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->