close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ma numesc Cartier



| Organizator:
    Make a Point
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Proiectul a venit in sprijinul tinerilor locuitori ai Pantelimonului privati de o infrastructura dedicata activitatilor de petrecere a timpului liber, precum si altor tineri bucuresteni interesati sa descopere orasul. Pentru a se folosi de date reale in privinta beneficiarilor, proiectul a inclus un studiu sociologic, care a vizat identificarea practicilor de recreere printre tinerii cartierului. Potrivit acestuia, tinerii sunt nevoiti sa se deplaseze pana in centru pentru a desfasura diverse activitati, sau se rezuma la putinele facilitati sportive din apropiere, atunci cand nu aleg sa isi petreaca timpul pe strada. Studiul a facut posibila adresarea catre inca o categorie de beneficiari, asociatii si persoane care pot dezvolta noi proiecte pentru imbunatatirea calitatii vietii in zona.

| Scopul proiectului
    Mizele au fost, in primul rand, largirea orizontului de oportunitati al locuitorilor din Pantelimon si combaterea stereotipurilor ce vin dinafara lui, precum si stimularea tinerilor in a lua initiativa si a-si pune in aplicare ideile. Proiectului a mai vizat impactul asupra societati civile, institutiilor publice si locuitorilor din Bucuresti preocupati de cresterea incluziva a orasului. Un alt scop a fost de a pozitiona Make a Point, in hala din fosta fabrica Postavaria Romana, ca spatiu de initiativă si ca centru cu acces liber pentru cultura, arta si recreere pentru tinerii cartierului.

Ma numesc Cartier Ma numesc Cartier Ma numesc Cartier

| Aria geografica
    Bucuresti / sector 2 / cartier Pantelimon

| Rezumat
    Fundamentat pe o înţelegere mai largă a noţiunii de cartier, proiectul Ma numesc Cartier a fost prima initiativa dedicata reanimarii vietii sociale si culturale din Pantelimon. Pornind de la lipsa infrastructurii pentru petrecerea timpului liber in cartier, proiectul s-a adresat tinerilor cu noi propuneri de activitati recreative si educative, precum si altor persoane si asociatii, oferind o baza documentara pentru initierea de proiecte, avand ca beneficiari locuitorii Pantelimonului.
Cei 14 membri ai echipei, cu varste intre 15 si 30 de ani, au avut la dispozitie 4 luni si fonduri de aprox. 11000€ din partea TiA si AFCN, pentru a desfasura actiunile incluse in proiect: 2 evenimente cu activitati (re)creative pentru copii si tineri in parcul Morarilor, expozitia de arta contemporana Privim cartierul, proiectii saptamanale de film pe teme urbane, expozitia documentara Memoria cartierului, workshop de fotografie, seminarul Post-Industrial.
Obiectivele Ma numesc Cartier au fost atinse in identificarea si diseminarea bunelor practici de actiune pentru tineri, combaterea streotipurilor si incurajarea diversitatii, dezvoltarea creativitatii si a antreprenoriatului pentru sustinerea unei dezvoltari incluzive a orasului.
Cei peste 100 de participanti ai fiecarei activitati a proiectului, aprox 1000 de tineri, au avut ocazia sa experimenteze diverse forme de cultura urbana, sa descopere si sa participe la viata cartierului. Proiectul a consolidat pozitia Make a Point ca destinatie pentru activitati culturale si a oferit modalitati alternative de cunoastere a orasului.


| Date beneficiari
    Complexitatea proiectului a favorizat implicarea a diferite grupuri de tineri care si-au oferit sprijinul, inca din faza de planificare: 10 tineri cu pregatiri diverse s-au alaturat conturand programul de activitati. Munca de teren in cercetarea sociologica a fost realizata de studenti de la Fac. de Sociologie si Asistenta Sociala. Activitatile din parc au implicat tineri cu experienta in activitati de invatare non-formala din partea organizatiilor partenere, care i-au incurajat pe participanti sa deprinda noi aptitudini. Expozitia Privim cartierul a invitat artisti contemporani sa interpreteze realitatile cartierului si rolul organizatiei MAP. Seminarul de incheiere a fost un bun prilej pentru public de a evalua rezultatele proiectului, punand bazele unor legaturi ce vor continua in viitor.

| Rezultatele proiectului
    Ma numesc Cartier a reusit sa atraga atentia tinerilor asupra unor noi optiuni de petrecere a timpului liber si asupra activitatii MAP, organizand activitati cultural-artistice in spatiul MAP si in Parcul Morarilor cu peste 100 participanti/event. MAP a facilitat implicarea activa a tinerilor in viata comunitatii si a orasului, promovand voluntariatul si contribuind la procesul de includere sociala a celor cu posibilitati reduse, toate evenimentele fiind gratuite. MnC a contribuit la combaterea stereotipurilor si incurajarea diversitatii, stimuland toleranta si coeziunea sociala prin crearea cadrului necesar interactiunii. Un castig deosebit pentru comunitate este acela al trezirii interesului presei si a altor organizatii (s-au implicat peste 20 de organizatii) asupra Pantelimonului, istoria si problemele actuale cu care se confrunta. Expozitia de arta contemporana Privind cartierul a reunit lucrarile a 13 artisti cu notorietate si care se bucura de recunoastere internationala. Mai mult, MnC a furnizat o baza de informatii privind modurile de petrecere a timpului in cartierele bucurestene si modele de actiuni ce pot fi implementate. Proiectul s-a dezvoltat in jurul ideei de a facilita interactiunea intre organizatii cu interes pentru dezvoltare urbana incluziva, publicul din cartier si publicul obisnuit MAP. La fel de importante sunt ideile sintetizate in urma dezbaterilor pe marginea raportului de cercetare, filmelor si exponatelor, fie lucrari de arta sau documente de cercetare.

| Bugetul proiectului (in RON)
    42078

| Parteneri
    Tineret in Actiune, Administratia Fondului Cultural National, Institutul Polonez, TVR, Ursus Breweries - Grolsch, Lodz Art Center, Postăvăria Română, Muzeul Taranului Roman, Asociația Pro.do.mo, MinorSwing, Urban 2020, Asociatia Macaia, Asociatia Komunitas, Odaia Creativa, Incubator 107, Biblioteca Alternativa, Cicloteque, Gibbon Slackline, KiteBike, Atelierul de creaţie, Atelier Photon

| Website-ul proiectului
    http://makeapoint.ro/point/MaNumescCartier.html





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->