close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Săli de relaxare în școlile din țară



| Organizator:
    Asociatia Medicover
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Ultimii ani nu au adus cu ei doar provocările contextului pandemic în rândul sistemului educațional, ci pe cele ale schimbărilor continue din interiorul său. Toate acestea au avut un mai mare impact asupra elevilor, nu doar la nivel de note, relații cu cadrele didactice sau între ei ca și colegi, ci și asupra stării lor emoționale.
Toate aceste schimbări la care ei au fost nevoiți să se adapteze au făcut ca și nivelul de stres să crească, fapt ce a afectat în multe dintre cazuri procesul educațional. Tocmai pentru a veni în sprijinul elevilor am gândit și apoi creionat proiectul Săli de relaxare în școlile din țară. În aceste încăperi din școli ei pot să evadeze în timpul pauzelor sau după ore pentru a se relaxa cu ajutorul Lecturii, Picturii, Muzicii sau Jocului, dar fiind în siguranță în incinta unității școlare.


| Scopul proiectului
    Ideea proiectului Săli de relaxare în școlile din țară a luat naștere tocmai din dorința de a oferi elevilor un mediu plăcut, relaxant, în care să-și „încarce bateriile“, dar și să-și descopere aptitudini despre care nu știau.
Este dovedit faptul că activități precum Muzica, Pictura, Jocul pot să ofere o stare de bine, să ajute la reducerea stării de stres, fiind, în același timp, și o bună manieră de face „pauze pentru creier“. În plus, timpul recreativ petrecut alături de colegi poate ajuta și la îmbunătățirea relațiilor dintre ei, aspect atât de necesar după pandemie.


Săli de relaxare în școlile din țară Săli de relaxare în școlile din țară Săli de relaxare în școlile din țară

| Aria geografica
    Comuna Jegălia (Jud. Călărași)

| Rezumat
    un prim pas prin care reușim să-i ajutăm pe elevi să aibă parte de momente de deconectare în pauze și să descopere, în același timp, activități care pot să le ofere o stare de bine.

Sala de relaxare din școală este de fapt o încăpere pe care noi, Asociația Medicover, am amenajat-o astfel încât elevii să aibă concomitent acces la 4 mici Universuri, anume cel al Lecturii, cel al Picturii, al Muzicii și Jocului. Într-o astfel de sală ei au ocazia nu doar să descopere instrumente muzicale, povești care să îi poarte în lumea fantasticului, propriile abilități plastice, ci și să se destindă în timp ce joacă cu colegii un joc de societate.


| Date beneficiari direcţi
    Aproximativ 200 de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Jegălia (Călărași) au parte în urma punerii în practică a proiectului nostru de o Sală de relaxare, fapt ce ne bucură foarte mult.
Pe parcursul orelor de școală ei au acum posibilitatea să petreacă timp și înafara sălilor de clasă și să se conecteze într-un mediul plăcut și interactiv și mai mult unii cu alții. Pot lua o carte din bibliotecă și să citească, să pună mâna pe pensulă și să transforme o simplă pânză albă într-un tablou frumos, să învețe câteva acorduri la un instrument muzical, cât și să petreacă timp de calitate cu colegii în timp ce descoperă un nou joc de societate.


| Activitati
    În 2022 a luat naștere și prima noastră Sală de relaxare în școlile din țară, cea de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Jegălia, județul Călărași. Totul a plecat de la ideea de a da un strop de culoare unei încăperi nefolosite din unitatea școlară, dar și de a oferi elevilor acces la domenii pe care în mod normal nu au cum să le cunoască decât la modul general.
Cei patru pereți ai încăperii au prins culoare la propriu prin picturi care să-i poarte pe elevi în lumea Muzicii, Lecturii, Picturii și Jocului, iar spațiul a fost completat cu elemente (precum fotoliile puf pentru lectură, minibiblioteci cu cărți, instrumentar pentru pictat, diverse instrumente muzicale, jocuri de societate, de cooperare) care să îi ajute pe elevi să se relaxeze și să descopere cât mai multe.
Pas cu pas o sală simplă a devenit un spațiu colorat, interactiv, în care elevii pot petrece timp de calitate între ei, cât și alături de cadrele didactice. Mai mult, fiind un spațiu prietenos în Sala de relaxare ajung să se desfășoare și multe dintre întâlnirile/acțiunile copiilor, tocmai pentru că încăperea oferă posibilitatea de „evadare“ din sala de clasă într-un loc cu totul diferit, dar aflat în incinta școlii.
Ne dorim ca pe viitor să amenajăm cât mai multe astfel de încăperi în școlile din întreaga țară, mai ales că știm cât de multe beneficii pot aduce elevilor, atât la nivel emoțional, cât și când vine vorba de cunoaștere.


| Rezultatele proiectului
    Beneficiile pe care Sala de relaxare le aduce celor aproximativ 200 de elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Jegălia sunt numeroase. Mare parte dintre activățile școlare, cât și cele recreative au ajuns să fie realizate în această sală. Fiind o încăpere de mai mari dimensiuni, sala de relaxare permite activități și cu mai multe clase concomitent, ceea ce ajută și mai mult la întărirea legăturilor dintre elevi.
În plus, mulți dintre elevii claselor și-au descoperit aptitudini în domeniul Muzicii, Picturii despre care nu știau înainte. Făcând ceea ce le place, elevii au ajuns să se simtă în mediul lor, au devenit mai creativi, au reușit să lege prietenii cu colegii, fapt care este mai greu de realizat doar în pauzele dintre ore.
Inclusiv actul de învățământ a cunoscut îmbunătățiri, unele dintre ore fiind desfășurate în această sală.


| Bugetul
    5875,15 LEI

| Parteneri
    Asociația Medicover, Școala Gimnazială Nr. 1 Jegălia (Călărași)

| Despre organizator
    Asociația Medicover România a fost înființată în anul 2016, cu ajutorul Fundației Medicover, ambele fiind patronate de Fundația Christina și Jonas af Jochnick. Scopul este conturat în jurul educării, sprijinirii comunităților locale și dezvoltării unor programe care să îmbunătățească condițiile de viață. Beneficiarii sunt copiii, vârstnicii și cei care suferă de diverse probleme de sănătate. Sprijinul Asociației vine mai ales unde accesul la educație sau la sistemul sanitar este limitat.

| Website proiect
    https://www.facebook.com/AsociatiaMedicover/posts/pfbid028vvATJhFUBbSiv7nnQAcqHWZrKwqQkWZBpBBKeG1v1Bn28dHTuRKDCJy6o3xNwrJl



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->