close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



PREVENIREA ABANDONULUI SCOLAR IN JUDETUL GALATI



| Organizator:
    Fundatia Inima de Copil
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Un studiu oficial, arata ca in ultimii 10 ani a existat o crestere mare a ratei abandonului scolar in invatamantul primar si gimnazial, in 2008 fiind de 19,2 %. Studiile disponibile si experienta partenerilor arata ca, in cazul copiilor provenind din familii sarace, riscul de abandon scolar este de 3 ori mai mare decat in cazul copiilor provenind din familii neafectate de saracie. Copiii cu risc de abandon scolar au un interes scazut pentru scoala, aparut din cauza lipsei de atractivitate a procesului educativ, a neconstientizarii importantei scolii, lipsei modelelor personale in familie si saraciei. In plus, copiii merg alaturi de parinti la muncile agricole sau la alte activitati pentru asigurarea traiul zilnic. Profesorii, datorita lipsei timpului sau unei mentalitati gresite, nu asigura nici ei suportul necesar acestor copii.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului: sustinere acordata copiilor pentru prevenirea parasirii timpurii a scolii de catre elevii cu risc mare de abandon scolar, din jud Galati.
Ob 1. Mentinerea in sistemul de educatie in anul 2012 a 80 % dintre elevi din ciclul primar si gimnazial cu risc de abandon scolar. Ob. 2. Dezvoltarea de activitati destinate parintilor si cadrelor didactice, ca factori de schimbare in viata copiilor. Ob.3. Dezvoltarea parteneriatului la nivel judetean intre institutii si organizatii cu rol in dezvoltarea programelor de prevenire a abandonului scolar.


PREVENIREA ABANDONULUI SCOLAR IN JUDETUL GALATI PREVENIREA ABANDONULUI SCOLAR IN JUDETUL GALATI PREVENIREA ABANDONULUI SCOLAR IN JUDETUL GALATI

| Aria geografica
    Judetul Galati

| Rezumat
    Acest proiect al Fundatiei Inima de Copil a contribuit la o mai buna integrare si incluziune a copiilor cu risc de abandon scolar din judetul Galati si respectarea dreptului acestor copii la educatie. In Romania a crescut continuu rata abandonului scolar in invatamantul primar si gimnazial, in 2008 fiind de 19,2 %. Studiile disponibile si experienta partenerilor indicau faptul ca, in cazul copiilor provenind din familii sarace, riscul de abandon scolar este de 3 ori mai ridicat decat in cazul altor copii. Nevoile elevilor cu risc de abandon sunt legate de sustinerea materiala dar si a stimei de sine, oferirea de modele, umplerea golului de comunicare dintre scoala si familie si constientizarea copiilor si familiei asupra importantei educatiei. De cele mai multe ori, din cauza conditiilor de trai, copiii nu au unde sa isi pregateasca temele, sau merg alaturi de parinti la muncile agricole sezoniere specifice pentru a-si asigura traiul zilnic. Ne-am propus sustinerea pentru ramanerea in scoala a 80% dintre copiii cu risc de abandon, dezvoltarea de activitati pentru parinti si cadre didactice si implicarea si altor persoane/ institutii. Prin activitatile de consiliere, educatie non-formala desfasurate cu copiii, burse sociale, dezvoltarea unei relatii cu parintii, am reusit sa prevenim abandonul scolar in 2012 la 200 copii. In plus am colaborat si am oferit o perspectiva diferita asupra modelului educativ si am provocat la schimbare cadrele didactice din scolile partenere.

| Date beneficiari
    In intalnirile si sesiunile derulate pentru copii, acestia au fost implicati in alegerea unora dintre temele de lucru si au avut oportunitatea sa ofere constant feedback la fiecare sesiune. De asemenea am incercat in mod constant sa implicam parintii si sa ii castigam ca si aliati in sustinerea propriilor copii pentru continuarea educatiei.

| Rezultatele proiectului
    200 de copii din familii foarte sarace si 50 de parinti si alti membri ai familiilor acestora au beneficiat de proiect. 90 % dintre copii au ramas in scoala. In plus, pentru 45 de cadre didactice din cele 5 scoli partenere am organizat un un curs interactiv si un ghid de bune practici in modele de Scoala dupa scoala a fost publicat. Am realizat: consilieri si sesiuni interactive de grup cu copiii in scoala – 233, consilieri individuale cu elevii – 152, consilieri individuale cu parintii – 40, consilieri de grup cu parintii – 20, intalniri cu parintii – 42, vizite la domiciliu – 359, acordarea de burse trimestriale – 72 burse cu valoarea de aproape 300 lei/ trimestru, organizare vizite cu scop educativ – 3 excursii de care au participat – 90 elevi, 11 cadre didactice si 3 parinti, atelierul de lucru pentru profesori. In plus au fost organizate 3 intalniri ale retelei locale formate de noi din specialisti din autoritati locale si din educatie.
Am incercat sa inducem copiilor atractia pentru educatie si prin furnizarea de modele, cresterea increderii de sine si invatandu-i autovalorizarea, contribuind la stabilitatea lor emotionala; am folosit mijloacele educatiei non-formale pentru a contribui de fapt, in scoala si acasa, la „partile lipsa”, umpland golul de suport si comunicare dintre scoala- copil - familie.


| Bugetul proiectului (in RON)
    290859

| Parteneri
    Fundatia Dezvoltarea Popoarelor, Scoala Nr. 22 „ Dimitrie Cantemir” Galati, Scoala nr. 16 „ Nicolae Balecescu ” Galati, Scoala Nr. 2 „ Ghe. Patrascu” Tecuci, Scoala nr. 2 Pechea , Scoala Gimnaziala Frumusita, Inspectoratul Scolar Judetean Galati

| Website-ul proiectului
    www.inimadecopil.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes