Participanti & Proiecte
Viata cu HIV
|
Organizator: Federatia UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) |
|
Categorie: Sanatate |
Programul a pornit de la un studiu realizat de UNOPA printre pacienti cu HIV/SIDA: 1 din 2 pacienti invoca uitarea ca motiv al neadministrarii dozelor de tratament. HIV/SIDA este o boala care poate fi controlata, iar persoana afectata poate avea o viata normala, singura conditie este respectarea schemei de tratament prescrisa de medic si controlul medical regulat. Foarte important de precizat este faptul ca tratamentul pentru HIV/SIDA este unul permanent, ce trebuie administrat pe tot parcursul vietii.
| Scopul proiectului
Obiectivele programului sunt cresterea aderentei la tratamentul anti-retroviral (ARV) in randul persoanelor seropozitive si cresterea gradului de informare in randul persoanelor seropozitive despre terapia HIV si protectia sociala a persoanelor seropozitive.
| Aria geografica
Proiect desfasurat in toata tara, cu focus pe orasele unde exista Centre regionale pentru evaluarea si monitorizarea infectiei HIV/SIDA (Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta, Tg Mures, Brasov, Timisoara).
| Rezumat
UNOPA, in parteneriat cu GSK Romania, a lansat programul “Viata cu HIV”, program care urmareste informarea si educarea pacientilor privind importanta administrarii tratamentului. Tratamentele sunt din ce in ce mai eficiente, pacientii cu HIV putand avea o viata normala daca isi iau medicamentele.
”Viata cu HIV” cuprinde doua servicii gratuite lansate in premiera pentru persoanele seropozitive din Romania. Prin serviciul SMS+ pacientii se pot inscrie pe www.viatacuhiv.ro pentru a primi SMS de reamintire a momentului in care trebuie sa isi ia tratamentul, la ora indicata de ei, cu continutul dorit de ei. Prin serviciul Hepline+, persoanele seropozitive, precum si orice persoana care are intrebari legate de aceasta problematica, pot suna la UNOPA pentru a discuta cu un consilier.
In Romania traiesc peste 11.000 de pacienti cu HIV/SIDA, 6.726 avand varsta de 20-29 de ani (potrivit datelor Institutului „Matei Bals”). Mai mult de jumatate dintre acestia au devenit seropozitivi fara vina lor, in copilarie, prin infectii contactate in spitalele sistemului comunist. Au copilarit si au crescut cu acest virus, insa au sansa la o viata normala cu conditia de a nu uita sa isi ia tratamentul. De multe ori pacientul uita sa isi mai administreze medicatia, din cauza stilului de viata activ pe care-l are. Insa la mai mult de 2-3 doze pe luna ratate, viata lui este pusa in pericol. Pacientii cu HIV/SIDA inca se confrunta cu stigma din partea societatii, fenomen care ii determina sa isi ascunda boala.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
In conditiile in care programul isi propunea sa comunice cu pacienti care isi petrec viata in anonimat, rezultatele dupa 3 luni de la lansarea au intrecut asteptarile UNOPA
o Peste 300 materiale de presa au mentionat programul Viata cu HIV
o 10 bloggeri au postat articole despre program
o Peste 200 de persoane seropozitive s-au abonat la serviciul SMS+ si peste 100 au utilizat serviciul Helpline+
o Peste 4000 de afisari ale website-ului www.viatacuhiv.ro
o Au fost informati direct peste 2000 de pacienti
o Peste 400 de medici si psihologi au primit un kit de informare
| Bugetul proiectului (in RON)
35500,00
| Parteneri
o Organizatii implicate: Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) Institutii implicate: Institutul de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals” din Bucuresti Companii implicate: GlaxoSmithKline (GSK) Romania
| Website-ul proiectului
www.viatacuhiv.ro