close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Dopomoha - War TaskForce



| Organizator:
    Asociația Code for Romania - Codează pentru România
| Categorie:
    Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor
| Problema de fond
    La 9 dimineata pe data de 24 februarie, un voluntar Code for Romania a scris pe canalul nostru de comunicare internă: ”Unde ne adunăm?”. Au urmat zeci de nopți nedormite și un efort uriaș din partea unei comunități dedicate să putem oferi sprijin la fiecare pas al refugiaților ucraineni făcut spre și în România.

Dopomoha a fost inițiat de Code for Romania ca răspuns la criza refugiaților ucraineni care au ajuns la granițele României în urma începerii războiului în februarie 2022. Nevoile beneficiarilor au fost identificate prin cercetare și consultare cu autoritățile publice, ONG-uri și organizații internaționale, precum UNHCR și IOM. Întregul ecosistem este rezultatul efortului fenomenal, în timp record, al sutelor de voluntari Code for Romania care au lucrat zi și noapte pentru a construi infrastructura digitală de care avem nevoie chiar acum. În timp de pace, dezvoltarea acestor soluții ar fi durat cel mai probabil mai mult de 8 luni. Datorită comunității de voluntari Code for Romania, 8 luni s-au transformat în câteva zile.


Dopomoha - War TaskForce Dopomoha - War TaskForce Dopomoha - War TaskForce

| Aria geografica
    Toate județele + acoperire internațională

| Rezumat
    War Task Force are ca scop dezvoltarea unei infrastructuri digitale pentru a ajuta refugiații ucraineni să acceseze informațiile și serviciile de care au nevoie. Nevoile identificate au inclus informații precise și oficiale despre intrarea și șederea în România, acces la îngrijirea sănătății pentru persoanele cu boli cronice, gestionarea ajutorului pentru organizațiile neguvernamentale, acces la educație, acces la ajutor psihologic și nevoi urgente precum adăpost, hrană, îmbrăcăminte și transport.

Proiectul a implicat cercetare, prototipare, dezvoltare tehnologică, testare și coordonarea a sute de voluntari. 7 soluții digitale sunt acum în funcțiune și oferă asistență critică refugiaților, fiind utilizate până acum de peste 1,5 milioane de persoane.

Proiectul a fost adoptat de Guvernul României și de agențiile ONU ca sistem oficial pentru informații și gestionarea ajutorului în România, iar numeroase centre de apel și birouri de informare utilizează informațiile și instrumentele furnizate prin ecosistem.

Cele mai importante realizări includ furnizarea de informații precise și oficiale pentru refugiați, gestionarea eficientă a ajutorului și asistenței medicale pentru cei cu boli cronice, precum și consolidarea unei infrastructuri digitale pentru ajutor umanitar, care poate fi utilizată în orice altă situație de urgență. Proiectul a fost dezvoltat într-un timp record, cu ajutorul a peste 2500 de voluntari. Echipa Code for Romania actualizează constant toate funcționalitățile ecosistemului, adăugând noi soluții necesare pentru a rezolva problemele pe termen lung pentru a-l putea implementa în orice altă zonă din lume unde este necesar ajutor umanitar. La Paris Peace Forum, ecosistemul a fost unul dintre cele 10 proiecte premiate la nivel global în noiembrie 2022.


| Date beneficiari direcţi
    Peste 1,5 milioane refugiați din Ucraina au folosit dopomoha.ro, punctul de intrare spre toate soluțiile ecosistemului din War Task Force.


| Activitati
    Pentru a coordona munca a sute de voluntari, am desfășurat următoarele activități:

Identificarea obiectivelor proiectului: În primele ore ale conflictului am stabilit obiective clare și specifice pentru proiect și ne-am coordonat cu partenerii, astfel încât voluntarii să poată înțelege foarte repede în mod clar ce se așteaptă de la ei.

Soluțiile au țintit 6 misiuni: (1)informații oficiale precise despre intrarea și șederea în România (2) suport pentru autorități prin infrastructura digitală necesară pentru gestionarea ajutorului (3)acces la asistență medicală pentru bolnavii cronici (4)instrumente de lucru pentru ONG-uri (5)acces la educație (6)acces la ajutor psihologic”

Recrutarea voluntarilor: Am utilizat canale de social media, canalele de comunicare interne și externe ale Code for Romania pentru a activa comunitatea de voluntari în acest proiect. În mai puțin de 48 de ore erau activi peste 500 de persoane.

Am utilizat un sistem eficient de coordonare a voluntarilor, testat și validat și în cazul crizei sanitare COVID 19, când Code for Romania a livrat un alt ecosistem utilizat de aproape 15 milioane de oameni.

Dată fiind urgența intervenției, metodologia noastră a fost una flexibilă și adaptabilă la nevoile și resursele disponibile. Am luat în considerare feedback-ul voluntarilor și am făcut ajustări în timpul proiectului pentru a ne asigura că îndeplinim obiectivele noastre și că voluntarii sunt mulțumiți de implicarea lor.


| Rezultatele proiectului
    Dopomoha.ro a oferit informații verificate si acces la servicii de sprijin și suport pentru peste 1.5 milioane de refugiați ucraineni, coalizând în jurul proiectului peste 30 de parteneri. Prin dopomoha.ro peste 20.000 de persoane au accest locuințe verificate și spații de cazare sigure pentru ele contribuind la reducerea riscului de trafic de persoane. Proiectul a fost premiat drept unul dintre cele mai bune 10 proiecte la nivel global la Paris Peace Forum 2022, eveniment derulat sub înaltul patronaj al președintelui Franței, si premiul I la World Summit Awards. Dopomoha a însemnat munca a sute de voluntari, parteneri de încredere și sprijin 24/7 oferit pentru echipe de intervenție, organizații și beneficiari deopotrivă.

| Bugetul
    1280000 LEI

| Parteneri
    Guvernul României administrează cele două instrumente de gestionare a ajutorului (UnAcoperis pentru locuințe, SprijinDeUrgenta pentru alte resurse) și oferă informații oficiale pe platforma Dopomoha. Agențiile ONU (UNHCR și IOM) furnizează informații pe Dopomoha și sprijină administrarea instrumentelor de gestionare a ajutorului. Consiliul Național Român pentru Refugiați: selectează și oferă informații. Leaders for Justice: ajutor juridic. Dăruiește Aripi, SensPozitiv, Societatea Română de Oncohematologie Pediatrică, Asociația Pacienților cu Boli Neurodegenerative, Centrul Filia: administrează instrumentele digitale construite pentru accesul la îngrijirea sănătății pentru bolnavii cronici și cei care au nevoie de ajutor urgent. Universitatea din București, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile: selectează și oferă informații despre părțile implicate în criză. Finanțare: ING, NN, Endava, Forsage, Bosch Foundation, Orange Foundation, Heineken, ATOS, Bringo, Bayer. Servere și securitate: AWS, Microsoft.

| Despre organizator
    Code for Romania proiectează, construiește și administrează ecosistemul de schimbare socială prin tehnologie al României. Organizația noastră a reușit să conceapă și să consolideze un mecanism funcțional prin care să aducă împreună și să direcționeze capacitatea uriașă de dezvoltare IT din România și diaspora pentru a livra soluții digitale pentru problemele cu care ne confruntăm.

La final de 2022, comunitatea noastră numara aproape 3000 de membri care formează împreună un grup interdisciplinar foarte variat, compus din UX designeri, developeri, arhitecți software, comunicatori, designeri și cercetători.


| Website proiect
    www.dopomoha.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes