close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Dopomoha - War TaskForce



| Organizator:
    Asociația Code for Romania - Codează pentru România
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    War Task Force are ca scop dezvoltarea unei infrastructuri digitale pentru a ajuta refugiații ucraineni să acceseze informațiile și serviciile de care au nevoie. Nevoile identificate au inclus informații precise și oficiale despre intrarea și șederea în România, acces la îngrijirea sănătății pentru persoanele cu boli cronice, gestionarea ajutorului pentru organizațiile neguvernamentale, acces la educație, acces la ajutor psihologic și nevoi urgente precum adăpost, hrană, îmbrăcăminte și transport.

Proiectul a implicat cercetare, prototipare, dezvoltare tehnologică, testare și coordonarea a sute de voluntari. 7 soluții digitale sunt acum în funcțiune și oferă asistență critică refugiaților, fiind utilizate până acum de peste 1,5 milioane de persoane.

Proiectul a fost adoptat de Guvernul României și de agențiile ONU ca sistem oficial pentru informații și gestionarea ajutorului în România, iar numeroase centre de apel și birouri de informare utilizează informațiile și instrumentele furnizate prin ecosistem.

Cele mai importante realizări includ furnizarea de informații precise și oficiale pentru refugiați, gestionarea eficientă a ajutorului și asistenței medicale pentru cei cu boli cronice, precum și consolidarea unei infrastructuri digitale pentru ajutor umanitar, care poate fi utilizată în orice altă situație de urgență. Proiectul a fost dezvoltat într-un timp record, cu ajutorul a peste 2500 de voluntari. Echipa Code for Romania actualizează constant toate funcționalitățile ecosistemului, adăugând noi soluții necesare pentru a rezolva problemele pe termen lung pentru a-l putea implementa în orice altă zonă din lume unde este necesar ajutor umanitar. La Paris Peace Forum, ecosistemul a fost unul dintre cele 10 proiecte premiate la nivel global în noiembrie 2022.


| Scopul proiectului
    La 9 dimineata pe data de 24 februarie, un voluntar Code for Romania a scris pe canalul nostru de comunicare internă: ”Unde ne adunăm?”. Au urmat zeci de nopți nedormite și un efort uriaș din partea unei comunități dedicate să putem oferi sprijin la fiecare pas al refugiaților ucraineni făcut spre și în România.

Dopomoha a fost inițiat de Code for Romania ca răspuns la criza refugiaților ucraineni care au ajuns la granițele României în urma începerii războiului în februarie 2022. Nevoile beneficiarilor au fost identificate prin cercetare și consultare cu autoritățile publice, ONG-uri și organizații internaționale, precum UNHCR și IOM. Întregul ecosistem este rezultatul efortului fenomenal, în timp record, al sutelor de voluntari Code for Romania care au lucrat zi și noapte pentru a construi infrastructura digitală de care avem nevoie chiar acum. În timp de pace, dezvoltarea acestor soluții ar fi durat cel mai probabil mai mult de 8 luni. Datorită comunității de voluntari Code for Romania, 8 luni s-au transformat în câteva zile.




| Aria geografica
    6

| Rezumat
    Guvernul României administrează cele două instrumente de gestionare a ajutorului (UnAcoperis pentru locuințe, SprijinDeUrgenta pentru alte resurse) și oferă informații oficiale pe platforma Dopomoha. Agențiile ONU (UNHCR și IOM) furnizează informații pe Dopomoha și sprijină administrarea instrumentelor de gestionare a ajutorului. Consiliul Național Român pentru Refugiați: selectează și oferă informații. Leaders for Justice: ajutor juridic. Dăruiește Aripi, SensPozitiv, Societatea Română de Oncohematologie Pediatrică, Asociația Pacienților cu Boli Neurodegenerative, Centrul Filia: administrează instrumentele digitale construite pentru accesul la îngrijirea sănătății pentru bolnavii cronici și cei care au nevoie de ajutor urgent. Universitatea din București, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile: selectează și oferă informații despre părțile implicate în criză. Finanțare: ING, NN, Endava, Forsage, Bosch Foundation, Orange Foundation, Heineken, ATOS, Bringo, Bayer. Servere și securitate: AWS, Microsoft.

| Date beneficiari direcţi
    Peste 1,5 milioane refugiați din Ucraina au folosit dopomoha.ro, punctul de intrare spre toate soluțiile ecosistemului din War Task Force.


| Activitati
    Pentru a coordona munca a sute de voluntari, am desfășurat următoarele activități:

Identificarea obiectivelor proiectului: În primele ore ale conflictului am stabilit obiective clare și specifice pentru proiect și ne-am coordonat cu partenerii, astfel încât voluntarii să poată înțelege foarte repede în mod clar ce se așteaptă de la ei.

Soluțiile au țintit 6 misiuni: (1)informații oficiale precise despre intrarea și șederea în România (2) suport pentru autorități prin infrastructura digitală necesară pentru gestionarea ajutorului (3)acces la asistență medicală pentru bolnavii cronici (4)instrumente de lucru pentru ONG-uri (5)acces la educație (6)acces la ajutor psihologic”

Recrutarea voluntarilor: Am utilizat canale de social media, canalele de comunicare interne și externe ale Code for Romania pentru a activa comunitatea de voluntari în acest proiect. În mai puțin de 48 de ore erau activi peste 500 de persoane.

Am utilizat un sistem eficient de coordonare a voluntarilor, testat și validat și în cazul crizei sanitare COVID 19, când Code for Romania a livrat un alt ecosistem utilizat de aproape 15 milioane de oameni.

Dată fiind urgența intervenției, metodologia noastră a fost una flexibilă și adaptabilă la nevoile și resursele disponibile. Am luat în considerare feedback-ul voluntarilor și am făcut ajustări în timpul proiectului pentru a ne asigura că îndeplinim obiectivele noastre și că voluntarii sunt mulțumiți de implicarea lor.


| Rezultatele proiectului
    Peste 500 de voluntari au fost incluși, cu grade diferite de implicare, în dezvoltarea ecosistemului. Comunitatea de voluntari Code for Romania are experiență de dezvoltare a soluțiilor digitale care să ajute societatea din programul Tech for Social Good, program destinat voluntarilor programatori care scriu cod pentru soluții de tehnologie civică. În momente de emoție puternică sau mobilizare socială deosebită (perioada alegerilor, criza COVID-19, război), numărul voluntarilor activi, care dedică mai mult timp acestor activități, crește spectaculos.

Voluntarii noștri au parcurs activități de:
Programare
Cercetare
UX / UI design
Graphic design
Comunicare
Traduceri în și din limbile ucraineană, rusă, engleză


| Bugetul
    Code for Romania desfășoară constant activități alături de comunitatea de voluntari, o parte consistentă a activității noastre bazându-se pe aceasta. Lunar, desfășurăm evenimentele intitulate HackDays (deja la a 52-a ediție), în care voluntarii noștri scriu cod atât online, cât și în format fizic în întâlniri organizate în comunitățile din Iași, Cluj, Timișoara, Sibiu și București. Pregătirea constantă a lor privind modul de lucru și procedurile Code for Romania este ceea ce ne asigură posibilitatea intervenției rapide în astfel de situații de urgență
LEI


| Parteneri
    Toate județele + acoperire internațională

| Despre organizator
    

| Website proiect
    Nu a fost cazul, nu a fost timp pentru obstacole. Lansarea primei soluții în sub 72 de ore de la izbucnirea războiului a însemnat o capacitate fantastică a acestei comunități de a colabora eficient și susținut.




Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->