close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



YouthBank Romania



| Organizator:
    Asociația Educație pentru Viața Reală
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Dincolo de educatia formala care le transfera o baza de informatii si o fundatie pentru dezvoltarea personala, tinerii au nevoie sa isi formeaza un spirit analitic si sa invate sa proceseze si sa coreleze informatiile pe care le primesc zilnic. Intr-o societate dominata de dinamism, informatie, miscare, viteza si tehnologie, tinerii sunt primii care se pot adapta la noi contexte si provocari. Totodata, au nevoie de mai multa libertate de exprimare si implicare pentru a se simti utili intr-o societate care nu duce lipsa de acces la informatie, ci mai degraba cauta abilitati si aptitudini.
S-a pus foarte mult accent pana in prezent pe ceea ce inseamna coeficient ridicat de inteligenta, insa tot mai mult se pune accentul acum si pe un nivel ridicat al inteligentei emotionale. Si practic YouthBank aici incearca sa aduca o solutie.


| Scopul proiectului
    S-a urmarit crearea unui mecanism ideal de dezvoltare personala pentru tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani din 6 orase din tara, incurajand implicarea in comunitate, dezvoltarea unui comportament filantropic si initiativa civica prin cresterea capacitatilor de leadership, luarea deciziei, comunicare si implicare in comunitate pentru cel putin 70 de tineri implicati direct in echipa de baza a progamelor YB si prin stimularea initiativei si a capacitatilor de management de proiect pentru cel putin 300 de tineri implicati in coordonarea unor proiecte cu impact in comunitate sustinute.

YouthBank Romania YouthBank Romania YouthBank Romania

| Aria geografica
    Proiectul a fost implementat in 6 orase: Alba Iulia, Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Odorheiu Secuiesc, Timisoara.

| Rezumat
    Potentialul tinerilor cu varste intre 15-21 de ani de a fi lideri in comunitatile locale in care traiesc sau de a invata este in prezent foarte putin exploatat. Accentul se pune pe educatie si pregatirea profesionala a tinerilor, dar acestia sunt insuficient vazuti ca o resursa atat pentru propria dezvoltare, cat si pentru dezvoltarea comunitatilor locale.
YouthBank Romania si-a propus cresterea capacitatilor de leadership, luarea deciziei, comunicare si implicare in comunitate pentru cel putin 80 de tineri implicati direct in echipa de baza a progamelor YouthBank in 6 orase din tara si stimularea initiativei si a capacitatilor de management de proiect pentru cel putin 300 de tineri implicati in initierea si coordonarea unor proiecte cu impact in comunitate sustinute de catre programele YouthBank locale.
Echipele YouthBank au fost formate si instruite in perioade septembrie-octombrie 2009 cu privire la principiile, valorile, mecanismul si etapele programului, au fost invatati cum sa implementeze mecanisme de strangere de fonduri din comunitatile lor, au invatat sa organizeze evenimente speciale sau conferinte de presa. Au reusit prin etapa de strangere de fonduri sa stranga peste 65.000 lei din comunitatile locale, iar prin contributia partenerilor nationali au creat un fond total de peste 122.000 lei din care au finantat 59 de initiative, proiecte propuse si implementate de catre liceenii din cele 6 orase. Peste 300 de liceeni au avut astfel sansa sa raspunda la nevoile identificate, sa devina membri activi ai comunitatii din care fac parte.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt cei care fac acest program sa existe. YB le ofera doar un schelet pe care ei in aduc la viata. Tinerilor li se ofera cadrul necesar pentru a aduce o schimbare in comunitatea lor, pentru a se dezvolta si pentru a avea o voce. In YouthBank ei invata ca ceea ce fac ei conteaza. Prin faptul ca echipele YouthBank sunt responsabile de crearea si gestionarea unui fond, ei sunt responsabilizati, primesc incredere in ei insisi, invata sa isi depaseasca limite, isi dezvolta abilitati de comunicare, lucru in echipa, negociere, organizare de evenimente etc. Tinerii care beneficiaza de finantare din fondul YB invata identifice o nevoie, sa vina cu o solutie pentru acea nevoie, sa gestioneze un proiect, sa lucreze in echipa, sa fie responsabil fata de comunitatea lui, sa dea mai departe. YB = tineri pentru tineri si comunitate

| Rezultatele proiectului
    YB a avut ca rezultate numerice: 6 comunitati familiarizate cu ideea de program de educatie nonformala pentru liceeni; 85 de tineri implicati in echipele YB locale; 65.000 lei mobilizati de catre echipele YB din comunitati; 129 de proiecte propuse pentru finantare / echipe de proiect formate; 129 de nevoi identificate in la care s-au gasit solutii; 59 de proiecte finantate cu peste 122.000 lei din fondul YB; 300 de tineri au invatat sa implementeze un proiect; 45 de licee implicate activ; peste 25.000 beneficiari directi si indirecti ai proiectelor (copii internati in spitale, varstnici din centre de ingrijire, tineri pasionati de teatru/muzica/sport, liceeni dornici sa creeze o revista a scolii, cei care vor sa invete sa inoate de la colegii lor campioni olimpici - elevi ai unui liceu pentru deficienti de vedere etc.); 75 de parteneri (nationali/locali: institutii, companii, ONG, media, autoritati locale etc.); sute de aparitii media.
Dincolo de rezultatele ce tin de indicatori numerici, YB a reusit sa creeze o data cu trecerea lui de la nivel local (programul pilot derulandu-se din 2006 pana in 2009 doar in Cluj-Napoca) la nivel national o idee: indiferent de varsta, poti sa ai o “voce”. Nu trebuie sa ai o functie/conditie sociala. Trebuie doar sa VREI sa faci o schimbare. Iar beneficiarii programului raman dupa un an/doi/trei de implicare in cadrul programului cu aceasta idee: EI pot. Pot sa se opuna unor acolo unde se face o nedreptate, stiu sa isi sustina un punct de vedere si inteleg ca sunt valorosi si ca “cineva” crede in ei.


| Bugetul proiectului (in RON)
    397992,59

| Parteneri
    Partener principal - BRD - Groupe Societe Generale; Finantator - EEA Grants (FDSC); Universitatea Babes-Bolyai; Parteneri locali: Fundatia Comunitara Alba, Fundatia Comunitara Cluj, Fundatia Baylor Marea Neagra, Fundatia Comunitara din Odorheiu Secuiesc, Asociatia BEE Active; Alte companii/organizatii implicate la nivel local

| Website-ul proiectului
    www.youthbankromania.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->