Participanti & Proiecte
American Gypsy
|
Organizator: Asociatia PARADAIZ |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Marginalitatea teatrului rom si lipsa unui sprijin institutional permanentizat pentru acesta, reprezentarile stereotipice ale romilor si ale culturii rome contemporane, lipsa de informatii si naratiuni legate de memoria migratiei, lipsa unui repertoriu teatral care abordeaza responsabil si respectuos teme importante pentru comunitatile de romi, lipsa unui repertoriu teatral adresat tinerilor romi, consumul redus de teatru in randul tinerilor. Proiectul raspunde acestor nevoi vorbind despre teme relevante pentru minoritatea roma si pentru societatea romaneasca in general, informeaza, intr-un format accesibil si expresiv, publicul larg despre aceste aspecte, sustine si promoveaza artisti si autori romi si cultura roma contemporana la nivel national si international, promoveaza consumul de teatru in randul tinerilor, mai ales a liceenilor.
| Scopul proiectului
Scopul: dezvoltarea teatrului rom din Romania printr-o productie teatrala relevanta.
Obiective urmarite:
1. cresterea numarului de produse interculturale ale Asociatiei PARADAIZ, printr-o productie noua, care sa adune artisti romi si neromi; 2. cresterea vizibilitatii teatrului rom in randul publicului prin prezentarea acestei piese de teatru in Bucuresti si Budapesta; 3. stimularea interesului publicului larg pentru teatrul rom, prin aparitii în media internationale, locale si nationale; 4. stimularea interesului pentru teatru in randul liceenilor din Bucuresti si Budapesta.
| Aria geografica
București, Budapesta
| Rezumat
Spectacolul “American Gypsy” este o explorare performativă a migrației romilor din România în Statele Unite în prezent, prin ochii unei adolescente rome care observă diferențele culturale, în special din muzică și este fascinată de această diferență.
O știre recentă anunța: România, cel mai mare grup de imigranți deportați din Statele Unite. Conform datelor oficiale, în 2017, cetățenii români au fost cei mai mulți europeni deportați din Statele Unite. Pornind de la această informație, spectacolul a reprezentat o analiză profundă a situației cetățenilor români de etnie romă plecați în Statele Unite. Narațiunea performativă, pornind de la romanul autobiografic American Gypsy al scriitoarei rome Oksana Marafioti din Statele Unite, a explorat și re-imaginat o serie de situații (în special comice) care au pus accentul pe statutul de migrant într-o cultură complet nouă și pe încercările unei tinere rome de fi parte de noul context.
Proiectul a abordat temele migrației rome în Statele Unite, culturii generației Z la nivel global, condiției migranților adolescenți, a dezvoltat legăturile cu adolescenții romi, pe care le vom încadra într-un spectacol de teatru cu elemente coregrafice de teatru fizic, o serie de elemente performative.
Spectacolul, prin tematică, a promovat o autoare roma (pe romanul căreia s-a bazat scenariul spectacolului) și prin alegerea unui casting rom (performeri, coregraf) care să interpreteze o adolescentă romă și familia ei, contribuind la dezvoltarea teatrului rom din Romania prin cresterea repertoriului, cresterea vizibilitatii productiilor teatrale realizate de actori romi si conectarea teatrului rom la publicul larg prin abordarea de teme relevante pentru societatea romaneasca in general.
| Date beneficiari
a. spectatori: un numar de minimum 600 de spectatori aferenti celor 7 reprezentatii incluse in proiect. b. membri ai presei: 50 jurnalisti din domeniul presei scrise, al presei online si al radioului au primit mape de presă si au fost invitati pentru a realiza interviuri sau recenzii despre piesa. c. membri ai echipei proiectului (actori, scenaristi, regizori): 5 persoane vor avea posibilitatea sa isi prezinte munca in fata publicului. d. aproximativ 100 de liceeni au primi bilete gratuite la spectacolele desfasurate in cadrul proiectului. e. parteneri in proiect: - Asociatia Women for the Future/ Independent Theatre Ungaria: proiectul contribuie la realizarea misiunii organizatiei prin valorificarea schimburilor interculturale si a expertizei din cadrul organizatiei si prin transpunerea intr-un format dramatic a informatiilor despre migratia romilor si situatia adolescentilor; - Centrul National al Dansului: prin acest spectacol, contribuim la cresterea si diversificarea repertoriului sau de spectacole si la realizarea misiunii organizatiei, aceea de sprijini proiecte de arta si spectacol educational.
| Date beneficiari
Profesionisti implicati in teatrul rom si in productia culturala si interculturala sau care ar dori sa se implice in teatrul si productia culturala roma: acest proiect va contribui la deschiderea unui spatiu de interes si bunavointa pentru alte demersuri si proiecte pentru dezvoltarea teatrului rom si, sa speram, a unei institutii publice dedicate teatrului rom, asa cum solicita numerosi artisti romi in ultimii ani. Publicul larg din Romania si Ungaria: va fi informat, prin articole si alte materiale media, despre problematica migratiei, dramele adolescentilor, teatrul rom si spectacolul care va fi jucat. Cultura contemporana roma, mai ales în forma ei nefolclorizata, este un subiect prea putin abordat si pus la dispozitia publicului. Comunitatea roma: comunitatea roma din Romania si Ungaria va beneficia de pe urma cresterii vizibilitatii culturii contemporane rome, a schimburilor interculturale si a promovarii discutiei critice pe teme de importanta majora pentru comunitate, ca, de exemplu, problematica migratiei in Occident.
| Activitati
1. Productie si spectacol PIESA DE TEATRU.
Scenariul spectacolului se bazeaza pe o cercetare a migratiei romilor in Statele Unite si a culturii actuale a adolescentilor si va avea in centru scrierile Oksanei Marafioti (romanul American Gypsy), care descriu autobiografic experienta unei tinere rome din Estul Europei care se muta alaturi de familia sa in Statele Unite. Astfel, scenariul, care a dramatizat opera scriitoarei rome, reprezinta o contributie la dezvoltarea dramaturgiei contemporane din România prin abordarea de teme relevante si de interes pentru publicul general, publicul tanar si publicul rom. Prezentarea spectacolului pe scene din Bucuresti si Budapesta si, mai ales, in fata unui public tanar, caruia acum i se formeaza obisnuitele de consum cultural, a contribuit la cresterea vizibilitatii nationale a pieselor create de dramaturgi contemporani din Romania, la formarea si incurajarea unui public interesat de astfel de texte si, de asemenea, la orientarea unei astfel de dramaturgii inspre productii care vorbesc, critic si complex, despre realitatile minoritarilor.
2. Distribuire bilete gratuite in licee din Bucuresti si Budapesta.
S-au intocmit liste de cu date de contact ale liceelor din Bucuresti si Budapesta, au fost trimise emailuri de prezentare a proiectului, s-au ales 5 licee in care s-au promovat spectacole individuale si s-au distribuit bilete.
3. Comunicare si promovare.
4. Management si coordonare.
5. Monitorizare si evaluare.
| Rezultatele proiectului
Rezultatele proiectului
- 1 productie de teatru noua: text, scenografie, lumini, sunet/muzica; - 7 reprezentatii de teatru; - o traducere a piesei in limba maghiara; - o traducere a piesei in limba engleza; - minimum 50 mape de presa distribuite; - minimum 600 spectatori la reprezentatiile teatrale, din care minimum 100 de liceeni de la licee din Bucuresti si Budapesta - minimum 10 aparitii in presa.
| Bugetul
88950
| Parteneri
Asociația Paradaiz, Centrul Național al Dansului București, Asociatia Women for the Future/ Independent Theatre Ungaria, Policy Center for Roma and Minorities, Conglomerat Space
| Website proiect
https://youtu.be/qIZy52igy88