Participanti & Proiecte
PALTIN - A test drive on designing and implementing local youth policies in Romania
|
Organizator: Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale |
|
Categorie: Comportament civic si participare publica |
Pana de curand, politicile de tineret din Romania au fost elaborate doar la nivel national, limitandu-se la alocare de fonduri, fara implicarea structurilor asociative de tineret in etapa de consultare. Standardele europene privind politicile de tineret le considera drept un "set de oportunitati si experiente" puse la dispozitia tinerilor de catre autoritatile centrale si locale, societatea civila si mediul de afaceri. Existenta acestui "set" este vazuta drept rezultatul principal al consultarii cu tinerii, dar si drept o cooperare intre actorii centrali si locali, autoritati si organizatii neguvernamentale.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost validarea unui model de elaborare si implementare a politicilor locale de tineret in Romania, in concordanta cu standardele europene, prin implicarea Consiliului Local al Tinerilor din Bucuresti, Sector 1.
Obiective:
1. crearea unei structuri de reprezentare si promovare a intereselor tinerilor din Sectorul 1, Bucuresti
2. dezvoltarea si implementarea unui model de elaborare a politicilor locale de tineret
3. promovarea acestui model in randul asociatiilor de tineret si autoritatilor
4. adoptarea de catre autoritatile locale a acestor politici si bune practici
| Aria geografica
Bucuresti, Sector 1
| Rezumat
Proiectul si-a propus validarea unui model de elaborare si implementare a politicilor locale de tineret in Romania, in conformitate cu standardele europene, prin implicarea Consiliului Local al Tinerilor din Bucuresti, Sector 1.
Obiective:
1.crearea unei structuri de reprezentare si promovare a intereselor tinerilor in Sectorul 1, Bucuresti
2.dezvoltarea si implementarea unui model privind crearea politicilor locale de tineret
3.promovarea acestui model in randul asociatiilor si structurilor pentru tineri si in randul autoritatilor locale
4.adoptarea de catre autoritatile locale a acestor politici si bune practici
In cadrul proiectului, au fost derulate urmatoarele activitati: organizarea alegerilor pentru Consiliul Local al Tinerilor din Bucuresti, Sector 1, cu participarea a peste 100 de voluntari (elevi de liceu,studenti), instruirea celor 45 de tineri consilieri (management de proiect, comunicare, advocacy, etc), asistarea acestora in elaborarea si promovarea unui Plan Local de Actiune pentru Tineret, promovarea modelului de elaborare si implementare a politicilor locale de tineret in randul altor asociatii si autoritati publice locale.
Planul Local de Actiune pentru Tineret a fost elaborat in urma unei cercetari derulate in randul tinerilor din sectorul 1 (600 de tineri implicati), iar recomandarile incluse in acest Plan au fost propuse deja reprezentantilor autoritatilor din Sectorul 1. Referitor la promovarea la nivel national, 15 consilii ale copiilor si tinerilor din tara au primit metodologia si si-au propus sa elaboreze propriul plan, in functie de nevoile locale
| Date beneficiari
Tinerii din clasele vizate de proiect (clasele a 9a si a 10a din cele 26 de licee din Sectorul 1) au avut ocazia sa participe la un proces de alegeri organizat pentru ei si gestionat de colegi de-ai lor. Au putut sa isi aleaga consilieri care, timp de doi ani, sa ii reprezinte in relatia cu autoritatile. Procesul de implicare civica a tinerilor nu s-a oprit aici: Consiliul Local al Tinerilor a derulat proiecte pentru si cu tinerii din comunitate, contribuind astfel la educarea civica a colegilor lor. La nivelul comunitatii, calitatea cetateniei acestor tineri va influenta pozitiv si calitatea democratiei si al guvernarii locale, concentrata pe dialogul cu cetatenii.
| Rezultatele proiectului
Pe termen scurt, principalul rezultat a fost alegerea si formarea celui de-al doilea mandat al Consiliului Local al Tinerilor Bucuresti, Sector 1 (primul mandat: 2006-2008). Aceasta structura are acum 30 de membri activi (consilieri si voluntari), care deruleaza proiecte pentru si cu tinerii din comunitate. Ca rezultat imediat, pot fi mentionate primele proiecte ale Consiliului, derulate inca din primele luni de mandat: elaborarea si promovarea Planului Local de Actiune pentru Tineret, proiectul PhotoArt (proiect finantat prin programul YouthBank, prin care Consiliul si-a propus indentificarea nevoilor tinerilor prin intermediul fotografiilor si realizarea unei expozitii in aer liber - 200 de vizitatori, prezenta reprezentantilor autoritatilor publice).
Obiectivele proiectului au fost atinse: Consiliul Local al Tinerilor a fost format, este functional si a reusit sa angajeze tineri in proiectele proprii; Planul de Actiune a fost elaborat participativ si a cuprins recomandari pentru autoritatile publice locale, pe care acestea s-au angajat sa le ia in considerare in momentul formularii bugetului local. In ceea ce priveste promovarea modelului de elaborare de politici locale de tineret, 15 structuri similare, infiintate tot in cadrul programului PAL-TIN, au primit metodologia si au fost asistate de catre echipa de proiect si de membrii Consiliului Local al Tinerilor din Bucuresti, Sector 1 in adaptarea acesteia la propriile nevoi si conditii.
| Bugetul proiectului (in RON)
134384,43
| Parteneri
Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS, Centrul de Resurse pentru Participare Publica - CeRe
| Website-ul proiectului
www.cltb1.ro