close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Noi Orizonturi pentru Tineri



| Organizator:
    FundatiaNoiOrizonturi
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Din perioada anilor 2000, numeroase programe de finantare au urmarit implementarea reformei in domeniul asistentei sociale, cu focus pe copii si tineri. Dincolo de progresele inregistrate exista inca decalaje si motive de ingrijorare, in special in implementarea activitatilor de dezvoltare a abilitatilor de viata pentru copii si tineri. La nivel guvernamental 2 organisme se ocupa de problemele tinerilor (Autoritatea Nationala de Tineret, Ministerul Educatiei si Cercetarii). Insa politicile educationale se lovesc de faptul ca majoritatea profesorilor nu au abilitatile si cunostintele pentru acest tip de activitati. Atat familia cat si scoala au nevoie de sprijin suplimentar in educatia generatiei tinere, iar FNO doreste sa joace un rol activ in pregatirea tinerilor pentru a deveni adulti independenti si responsabili si cetateni activi.

| Scopul proiectului
    Proiectul a urmarit cresterea capacitatii resurselor umane in jud. Cluj pentru a derula activitati de educatie nonformala in vederea dezvoltarii abilitatilor de viata ale copiilor si tinerilor in situatii de risc pentru a creste implicarea sociala si sansele de incadrare a acestora pe piata muncii. Obiectivele specifice au fost: dezvoltarea abilitatilor de viata la copii si tineri in situatii de risc, promovarea si diseminarea bunelor practici in randul adultilor implicati in activitati de educatie nonformala pentru copii si tineri, dezvoltarea competentelor profesionale ale FNO biroul Cluj

Noi Orizonturi pentru Tineri Noi Orizonturi pentru Tineri Noi Orizonturi pentru Tineri

| Aria geografica
    Judetul Cluj (Cluj-Napoca, Jucu de Sus, Jucu Herghelie, Iclod, Fizesu Gherlii, Livada)

| Rezumat
    Proiectul a oferit acces la metode de educatie nonformala pentru copii de gimnaziu din judetul Cluj apartinand unor categorii dezavantajate pentru a-i ajuta sa-si dezvolte abilitati de viata si angajabilitate, personalitatea, talentele, abilitatile mentale, sociale si fizice. Proiectul a intervenit asupra obisnuintelor si capacitatilor copiilor provenind din medii defavorizate pentru a le oferi intr-un mod proactiv şi structurat sansa se a-si depasi conditia socio-economica si de a deveni competitivi cu cei care cresc in familii cu posibilitati materiale si care se ocupa de dezvoltarea lor personala. Principalele activitati derulate au fost: realizarea unui curriculum de educatie nonformala pentru dezvoltarea abilitatilor de viata in domeniul cetateniei active si al angajabilitatii, formarea a 15 formatori pe teme de cetatenie activa si angajabilitate, derularea unui program de 6 luni de dezvoltare a abilitatilor de viata pentru elevii din 17 scoli gimnaziale din jud. Cluj prin intermediul Programului IMPACT, ce a inclus activitati tip ”curs” si ”club” (predarea curriculumului de cetatenie activa si anagajabilitate, implementarea de proiecte de serviciu in folosul comunitatii), organizarea unui seminar de diseminare. Proiectul a consolidat si a capacitat bazinul de resurse umane din judetul Cluj pentru derularea de activitati de educatie nonformala in vederea dezvoltarii abilitatilor de viata ale copiilor si tinerilor in domeniul cetateaniei active si angajabilitatii, cu 1.500 de beneficiari estimati in urmatorii 3 ani.

| Date beneficiari
    In cadrul proiectului, copii beneficiari, sub indrumarea liderilor de club IMPACT, au implementat proiecte de serviciu in folosul comunitatii in baza unei analize de identificare a nevoilor comunitaii pe care au facut-o in prealabil. proiectele au fost alese in mod democratic de membrii cluburilor IMPACT.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul a avut rezultate foarte bune, cu depasirea indicatorilor initiali, numarul beneficiarilor fiind mai mare decat cel planificat. Prin cursul de formare de formatori din cadrul proiectului 18 persoane s-au acreditat CNFPA ca formatori. Realizarea unei retele de formatori acreditati in cadrul FNO reprezinta un pas major in sustenabilitatea programelor de educationale in regiunea Cluj si la nivel national. Tiparirea a 300 exemplare curriculum cetatenie activa si 300 exemplare curriculum angajabilitate face accesibil si mai usor replicabil si creste calitatea Programului IMPACT, recunoscut la nivel national si international ca model de buna practica in domeniul dezvoltarii capaitalului social in randul tinerilor. In final 229 de copii, mai multi decat indicatorul initial, si-au dezvoltarea abilitati de viata din sfera cetateniei active si angajabilitatii prin interemediul Porgramului IMPACT bazat pe metoda educatiei prin serviciu in folosul comunitatii, iar in randul beneficiarilor s-a constatat imbunatatirea unor abilitati de viata si atitudini precum: voluntariat, cetatenie activa, metode de luare a deciziilor, rezolvarea conflictelor, stabilirea obiectivelor, planificare/organizare, solidaritate, incredere. In baza lectiilor din curriculum si a abilitatilor dobandite astfel, 14 scoli au implementat proiecte de serviciu in folosul comunitatii, iar in urma cursurilor de angajabilitate din 16 scoli participante 15 au au reusit ulterior realizarea unui CV al clubului.

| Bugetul proiectului (in RON)
    369000

| Parteneri
    Inspectoratul Scolar Judetean Cluj

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->