close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Harta taierilor de paduri



| Organizator:
    EcoAssist
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    Proiectul a fost initiat in anul 2011, in contextul Anului European al Voluntariatului (declarat de catre Comisia Europeana) si Anului International al Padurilor (declarat de catre Adunarea Generala ONU).
Suprafata ocupata cu paduri in 2010 in Romania avea 6.515.173 de ha (27,3%), sub nivelul mediu al Uniunii Europene (36%).
Istoric, suprafata impadurita a Romaniei a scazut de-a lungul secolelor, motivul principal fiind cresterea suprafetei agricole. In secolul XX padurile a fost decimate pentru alimentarea marilor combinate de prelucrare a lemnului si a exporturilor, iar îintre anii 1990 si 2005 a crescut ponderea taierilor ilegale, mai ales in cazul padurilor retrocedate.


| Scopul proiectului
    Misiunea proiectului este asigurarea unui nivel ridicat de transparenta privind managementul padurilor si diminuarea actelor de coruptie din domeniu.
Obiective:
- 3 taieri de paduri raportate pe fiecare judet altarii de la aproximativ 4,000 de oameni
- sprijinul unui post radio, publicatie si canal TV
- un ONG partner in fiecare judet din Romania
- verificarea legalitatii taierilor de paduri raportat pe harta in 2012


Harta taierilor de paduri Harta taierilor de paduri Harta taierilor de paduri

| Aria geografica
    nationala

| Rezumat
    Pentru ca in Romania societatea civila semnaleaza frecvent furturile de paduri, sau malpraxisul in administrarea acestora, ne-am propus sa abordam o componenta de monitorizare a taierilor de paduri. Astfel, „Harta taierilor de paduri” isi propune sa implice publicul larg in raportarea taierilor de paduri si prezentarea in public a unor cazuri de coruptie din tara noastra in administrarea unei resurse naturale valoroase – lemnul.

„Harta taierilor de paduri” este construita ca un produs pentru comunitate, disponibil publicului larg, mass mediei, societatii civile si autoritatilor fara costuri. Instrumentul este disponibil la: http://harta.plantamfaptebune.ro/Public si ofera o imagine de ansamblu asupra taierilor de paduri din Romania, la orice moment. Desi harta nu ofera o imagine exhaustiva a taierilor de paduri din Romania, continutul ei este generat de oameni care actioneaza ca cetateni responsabili.

Pe termen lung, scopul ei este sa determine autoritatile sa utilizeze oficial tehnologiile digitale (adica Geographic Information Systems) astfel crescand eficienta si transparenta administrarii padurilor. Ca un rezultat potential, autoritatile, proprietarii de paduri si publicul larg ar putea cunoaste cu precizie nivelul de acoperire, consistenta si componenta padurilor. Mai mult, toate tratamentele aplicate pe paduri vor fi determinate pe baza unor detalii disponibile la un grad mai mare de documentare.


| Date beneficiari
    La verificarea taierilor de paduri direct in teren (judetul Arges, octombrie 2012) au fost implicati o parte din beneficiarii directi. Mai precis au fost implicati reprezentanti ai unor ONG-uri de mediu locale, ingineri silvici locali (aceasta implicare a fost insa sub protectia anonimatului), studenti la Facultatea de Geografie - Universitatea Bucuresti si reprezentanti ai autoritatilor (Jandarmerie si Politie).

| Rezultatele proiectului
    Harta taierilor de paduri a devenit functionala si in primele luni a avut urmatoarele rezultate in online: 7.173 vizite, 5020 vizitatori unici, 1284 raportari validate, 44.488 vizualizari de pagina; 6.20 pagini per vizita, 5 minute durata medie a vizitei.
16 voluntari implicati in actiunile de teren (verificare a taierilor de paduri in judetul Arges), 45 voluntari implicati in verificarea informatiilor trimise in aplicatia online.
In urma testului in teren au fost deschise 11 dosare penale pentru cazurile de malpraxis in administrarea padurilor raportate de voluntari. Mai mult, actiunea a fost realizata in parteneriat cu reprezentanti ai oficialitatilor locale (Inspectoratul Judetean de jandarmi Arges, Inspectoratul de Politie al judetului Arges). Asociatia va depune solicitare legala pentru a putea fi implicata in procesul de urmarire a unuia din dosarele penale deschise ca urmare a actiunii din teren are ca obiect de urmarire o taiere de padure cu un prejudiciu estimat la 565.397,70 RON (se va constitui drept parte vatamata).


| Argument
    Harta taierilor de paduri este o aplicatie online (http://harta.plantamfaptebune.ro/Public) care ofera romanilor preocupati de starea padurilor posibilitatea de a monitoriza si raporta taierile de paduri printr-un procedeu simplu, online.
Tehnologiile integrate in harta reprezinta o noutate pentru o cauza sociala. Spre deosebire de petitii, proteste si comunicate de presa, instrumentul online ofera publicului larg posibilitatea de a raporta taieri de paduri de oriunde – de acasa, in timpul unei calatorii in natura cu familia sau in timpul unei plimbari cu prietenii pe trasee montane. Deci, harta ofera ocazia mai multor oameni sa se implice in cauza padurilor si ofera posibilitatea implicarii in momentele oportune pentru fiecare.


| Bugetul proiectului (in RON)
    43975

| Parteneri
    Institutii: Ambasada Marii Britanii in Romania, Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania, Universitatea din Bucuresti-Facultatea de Geografie, Asociatii: Grupul de Educatie si Ecologie Arges, Media: Europa FM Companii: Microsoft Romania, The Cell, Softis Serv

| Website-ul proiectului
    http://harta.plantamfaptebune.ro/Public





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->