Participanti & Proiecte
Ateliere de Nutriție pentru Tinerii cu Sindrom Down
|
Organizator: Asociatia Medicover |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVAȚIE |
Un astfel de proiect este cu atât mai necesar copiilor și tinerilor cu Sindrom Down din țară deoarece poate ajuta la prevenirea multor altor probleme de sănătate asociate diagnosticului inițial. Mai mult, categoriile de copii/tineri/adulți cu un astfel de diagnostic au parte de foarte puțin sprijin la modul general, nevoile lor fiind continue, iar obstacolele pe care le întâmpină la tot pasul fiind și ele numeroase.
Faptul că putem să le fim alături și să îi ghidăm către un aspect al vieții extrem de important reprezintă un sprijin esențial, o mână întinsă într-un context în care există nevoi, însă nu și suport.
| Scopul proiectului
Ideea proiectului Ateliere de Nutriție pentru Tinerii cu Sindrom Downׅ a apărut ca urmare a mai multor solicitări de sprijin din partea reprezentanților asociațiilor care au în grijă astfel de tineri. Problemele cu greutatea tot mai des întâlnite în rândul beneficiarilor lor, nevoia de mai multă independență când vine vorba de pregătirea hranei au fost doar câteva dintre aspectele pe baza cărora am creionat, apoi pus în practică proiectul.
| Aria geografica
Cluj-Napoca (Cluj), Vulcan (Hunedoara), Craiova (Dolj), București, Bacău (Bacău), Suceava (Suceava), Prahova, altele
| Rezumat
Realitatea zilelor noastre arată că sprijinul pe care îl primesc tinerii cu Sindrom Down la nivel național este unul destul de limitat, de cele mai multe ori acesta fiind oferit de ONG-urile de profil. Tinerii cu un astfel de diagnostic au șansa de a participa la activitățile unei astfel de organizații în orașele mai mari, nu și în mediul rural, acolo unde multe alte dintre posibilități sunt limitate. Cunoscut este și faptul că de cele mai multe ori terapia ocupațională este desfășurată atunci când copilul cu Sindrom Down este mai mic, nu în perioada adolescenței, când tinerii încă au un nivel de dependență destul de ridicat față de părinte.
Diagnosticul de Sindrom Down vine ,,la pachet“ cu o serie de predispoziții medicale către alte afecțiuni, fapt ce face ca lupta cu această problemă de sănătate să fie continuă. Una dintre aceste predispoziții este legată de creșterea în greutate pe măsură ce înaintează în vârstă. Chiar în această etapă a diagnosticului, ne-am propus și am reușit să intervenim cu Atelierele de Nutiție pentru Tinerii cu Sindrom Down din țară. Concepute sub formă de webinarii, aceste ateliere interactive susținute de nutritioniști-dieteticieni, îi învață pe tinerii cu Sindrom Down elemente de bază ale alimentației sănătoase: grupele de alimente, cum se combină acestea, cele mai bune moduri de preparare, cum poți avea ușor o alimentație echilibrată etc.
Tinerii învață treptat să-și conceapă singuri mesele, să îi ajute pe părinți la pregătirea mâncărurilor, acestea fiind doar primi pași când vine vorba de grija pentru alimentație, prevenirea creșterii în greutate. Mai mult, părinții ce le sunt alături în timpul atelierelor online învață, de asemenea, cum să-i ajute prin adoptarea treptată și facilă a unei alimentații sănătoase etc.
| Date beneficiari direcţi
Aproximativ 400 de participanți până în prezent la aceste Ateliere de Nutriție. Inițial webinariile au fost ținute pentru grupul de tineri din zona Ardealului, beneficiari direcți și indirecți ai Asociației Down Centrul Educațional Raluca, apoi la ateliere au participat și tinerii din Asociatia Sindrom Down Ploiești, cât și din București.
Un an mai târziu, atelierele s-au desfășurat și pentru tinerii din Asociația Sindrom Down Valea Jiulului, dar si pentru cei din zona Moldovei, mai exact Suceava și Asociația Sindrom Down Bacău. La fiecare modul în parte, tinerii au descoperit alte și alte informații ce țin de alimentația sănătoasă și echilibrată, dar au deprins și abilități în a prepara cât mai corect mâncăruri sănătoase, ușor de făcut, dar nutritive.
| Activitati
Concepute cu aproape doi ani în urmă, Atelierele de Nutriție pentru Tinerii cu Sindrom Down au fost gândite și structurate ca punct de sprijin pentru o nevoie actuală, de durată, în cazul tinerilor cu acest diagnostic din întreaga țară. Pe parcursul atelierelor online aceștia descoperă pas cu pas tot ceea ce o alimentație echilibrată presupune.
Ulterior, prin intermediul webinariilor practice ei învață să conceapă farfurii sănătoase și chiar să le gătească împreună cu părinții. Atelierele sunt la momentul de față structurate în 3 module, fiecare a câte 7 webinarii, tocmai pentru a acoperi treptat fiecare dintre etapele unui Alimentații Sănătoase. Prin intemediul acestor ateliere nu doar că reușesc să corecteze, sub îndrumarea directă a specialiștilor în nutriție, anumite obiceiuri alimentare nesănătoase pe care le au, ci învață cum grija pentru alimentație poate însemna menținerea unei greutăți corporale optime, respectiv prevenirea multor altor probleme de sănătate asociate Sindromului Down.
| Rezultatele proiectului
Proiectul Ateliere de Nutriție pentru Tinerii cu Sindrom Down, desfășurat deja în mai multe zone ale țării, a reușit să aducă pentru mulți dintre tinerii cu acest diagnostic informații valoroase, ușor de pus în practică, când vine vorba de o alimentație sănătoasă, respectiv de prevenirea mai multor afecțiuni care sunt asociate acestui sindrom, cât și creșterii în greutate.
Mai mult, toate aceste informații special concepute de nutritioniștii dieteticieni au ajuns la tineri sub formă de ateliere online, ei accesând lecțiile din confortul propriei locuințe, fapt ce nu a presupus interacțiune socială fizică, sfat atât de prezent în perioada pandemiei de Covid-19.
Mulți dintre tineri au reușit ca de-a lungul atelierelor să-și îndrepte anumite tipare privind comportamentul alimentar, să găsească alternative sănătoase la preferințele culinare, dar și să se descurce singuri în a-și prepara mâncăruri simple, fapt ce le aduce un plus de independență, aspect ce le este atât lor, cât și părinților de ajutor.
De asemenea, pe lângă sursa de informații valoroase, Atelierele de Nutriție pentru Tinerii cu Sindrom Down au fost și un bun prijlej ca ei să învețe împreună și să socializeze, alt aspect ce este deseori neglijat și care are un impact major asupra stării lor emoționale.
| Bugetul
25000 LEI
| Parteneri
Asociația Medicover, Asociația Down Centrul Educațional Raluca, Asociația Sindrom Down Bacău, Asociația Sindrom Down Valea Jiului, Asociația Sindrom Down Ploiești, Asociația Sindrom Down București, Asociația Renașterea Speranței
| Despre organizator
Asociația Medicover România a fost înființată în anul 2016, cu ajutorul Fundației Medicover, ambele fiind patronate de Fundația Christina și Jonas af Jochnick. Scopul este conturat în jurul educării, sprijinirii comunităților locale și dezvoltării unor programe care să îmbunătățească condițiile de viață. Beneficiarii sunt copiii, vârstnicii și cei care suferă de diverse probleme de sănătate. Sprijinul Asociației vine mai ales unde accesul la educație sau la sistemul sanitar este limitat.
| Website proiect
https://www.facebook.com/AsociatiaMedicover/photos/a.1957865760907844/4488752201152508/