close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tabara cercetaseasca nationala



| Organizator:
    Asociatia Cercetasii Muntilor
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Tabara Nationala Cercetaseasca face parte din programul Cercetasia, deci, vizeaza aceeasi nevoie ca acesta.
Problema (nevoia) de fond consta in aceea ca sistemul educational transmite notiuni si informatii, nefavorizand aplicarea practica a acestora si nici gandirea critica a copiilor/tinerilor. Se pune astfel in lumina importanta pe care o au activitatile extracurriculare si de formare informala.
Asadar, problema cu care se confrunta educatia poate fi descrisa pe scurt astfel: sistemul educational transmite notiuni si concepte despre cum ar trebui sa decurga formarea si comportamentul copiilor/tinerilor, fara insa sa favorizeze punerea acestora in practica. Problema apare inca de la varsta de 7-15 ani, pe masura ce nu se favorizeaza aparitia opiniei proprii vis-a-vis de informatiile acumulate si a simtului critic.


| Scopul proiectului
    Avand in vedere nevoile sus-mentionate precum si specificul activitatii desfasurate de asociatia noastra, print aceasta tabara ne-am propus sa formam copii/tineri, antrenandu-i in activitati extrascolare formative, in care ei sunt deopotriva organizatori, formatori si beneficiari reali, contribuind astfel: la dezvoltarea capacitatii lor de organizare si leadership, la dezvoltarea capacitatii lor de a previziona si de a gandi proactiv, precum si la identificarea si dezvoltarea propriilor abilitati si competente.

Tabara cercetaseasca nationala Tabara cercetaseasca nationala Tabara cercetaseasca nationala

| Aria geografica
    Baia Mare/Maramures, Cluj Napoca/Cluj, Timisoara/Timis

| Rezumat
    Misiunea Asociatiei Cercetasii Muntilor este oferirea unei educatii complementare celei primite in familie si la scoala, copiilor si tinerilor (7-24 ani), utilizand ca metoda educativa Cercetasia. Aceasta este crestina, complexa si deschisa. Scopul programului Cercetasia este: "Formarea si dezvoltarea personala a copiilor si tinerilor, in spiritul demnitatii umane si trairii crestine a vietii, pentru a deveni cetateni responsabili, participanti activi la viata publica cu asumarea responsabilitatilor ce le revin."
Metoda prin care Cercetasia isi propune sa isi atinga scopul consta intr-o serie de activitati non-formale organizate de-a lungul unui an scolar, finalizandu-si misiunea anuala in cadrul taberei de vara sau a marii tabere. In prezent ACM desfasoara activitati in 5 localitati din Romania: Baia Mare, Bucuresti, Cluj Napoca respectiv Timisoara.
In anul 2012, in cadrul programului "Cercetasia", ACM a organizat o tabara nationala pentru copii care au participat si pe parcursul anului la activitatile cercetasesti din cele 5 orase mentionate mai sus. Pe aceeasi vale, si anume Valea Gropsoarele din Muntii Ciucasi s-au intalnit in medie 120 de tineri care, organziati in echipe de cate 5-7, au invatat sa se gospodareasca singuri, sa lucreze in echipa, sa treaca peste inhibitii si sa colaboreze cu persoane straine, de aceeasi varsta cu ei. Echipele au concurat pe mai multe domenii precum: constructii din lemn si sfoara, gatit la foc in natura, trasee cu probe prin padure, recunoasterea localitatiilor din zona Medias-Sighisoara cu scopul de a afla traditiile si istoria si de a interactiona cu batranii satului.
Pe langa activitatile cu caracter competitiv, bineficiarii au luat parte si la o serie ateliere sau traininguri pe diverse teme.


| Date beneficiari
    Pe parcursul taberei tinerii au participat la activitati in echipe de cate 5-7 persoane organizate in functie de varsta si sex. Pentru fiecare echipa a fost desemnat un responsabil (dintre participanti) care tinea legatura intre organizatori si echipa sa respectiv isi coordona colegii de echipa in activitati. In total au fost 20 astfel de responsabili.

| Rezultatele proiectului
    120 de tineri si-au imbunatatit simtul critic, simtul creativ, spiritul de echipa respectiv abilitatile de lidership si capacitatea de organizarea de a previziona si de a gandi proactiv. Acest lucru s-a constatat pe parcursul anului scolar 2012/2013 in care tinerii au continuat sa participe la activitatile cercetasesti organizate ACM.
Unul din rezultatele/efectele neintentionate dar benefice pentru ascoiatie a fost intaririrea legaturii/parteneratului cu Scout Unitaire de France, fapt de a condus la colaborari ulterioare.


| Bugetul proiectului (in RON)
    120000

| Parteneri
    Ocolul Silvic Maneciu, Primaria Comuna Maneciu, Scout Unitaire de France

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->